Dylemat odnośnie głośników z przodu

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Dylemat odnośnie głośników z przodu

Postprzez galakty » 26 cze 2015, o 20:12

Witam,
obecnie mam jakieś stare radio, planuję zmienić na JVC KD-X210. I teraz mam niby prosty, ale jednak dylemat.

W podszybiu mam oryginalne 100mm głośniki, jeszcze grają, nie popękały. Natomiast w drzwiach nie mam nic, zupełna pustka panuje.

I pytanie, co będzie lepsze? Wymiana tych w podszybiu na nowe, czy zostawienie ich i dorzucenie w boczki? A może dorzucenie w boczki i wywalenie tych z podszybia?
galakty
Czytacz
 
Posty: 27
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 15:49
Lokalizacja: Toruń

Dylemat odnośnie głośników z przodu

 

Postprzez GolfiarzJR » 27 cze 2015, o 00:02

galakty, To i to , w podszybiu to głosniki które tylko szycza :D a w dzwiach bardziej nisko tonowe , żeby to jakoś grało to wypada w dzwi wsadzić jakies głośniki które bardziej grają pod nikie tony a w podszybie wysoko tonowe , dobre ustawienie w radiu spowoduje że zacznie to grać jako tako
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1466
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Rocznik: 1984
Silnik: 2.5
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez golf 1.4 » 27 cze 2015, o 00:59

Miałem to samo co u Ciebie, kupujesz same kieszenie z otworem na głośnik i zmieniasz je (przykręcane od wewnętrznej strony boczku) jak przełożysz to wywalasz dziurę w boczku, zakładasz dystans mdf, wygłuszasz drzwi jeśli chcesz mieć więcej bassu i podłączasz to pod zwrotnicę. Najlepszym rozwiązaniem będzie Zestaw odseparowany np. Hertz ESK 165. Czyli tweetery (syczki) wkładasz w podszybie tam gdzie masz głośniki 100mm i woofery (165mm) w drzwi. Powodzenia! :-D
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez galakty » 27 cze 2015, o 09:23

To znaczy ja mam miejsce na głośniki, z tymi oryginalnymi plastikami tylko chodziło mi że w środku nic nie ma :P

Z przodu znalazłem głosniki pasujące do VW z tymi blaszkami - http://car-tronic.pl/magic-mtf-101-vw-s ... e-p57.html . Lecz pewnie tandeta co? Inne to musiałbym kombinować i nie wiem czy maskownica podejdzie ;)

Co do zwrotnic itp. wystarczą mi jakieś dobre głośniki, tylko pytam co będzie lepszym rozwiązaniem, bo to pierwsze auto i nie grzebałem nigdy w audio. Ojciec kupił jakieś Renegade'y za 140zł i grają pięknie, bez żadnych wzmacniaczy i zwrotnic właśnie.
galakty
Czytacz
 
Posty: 27
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 15:49
Lokalizacja: Toruń

Postprzez GolfiarzJR » 27 cze 2015, o 13:53

galakty, Co do ustawiania głosników się nie znam cy potrzebne są zwrotnice czy tylko sam kabel , ale wydaje mi się że kabel wystarczy ipodepniesz to tylko pod przód i zmniejszysz tony niskie i tych w podszybiu nie spalisz a bedzie grało dobrze
Co do głosników w podszybiu to jak dla mnie jeden pic ponieważ one mają tylko dawać głos a nie basy a raczej głosnik czy za 20zł czy za 500zł będzie dawał podobny głos , tutaj tylko o jakoś chodzi , ja bym brał takie żeby kieszen nie cierpiała a jakościowo były MARKOWE i powinno grać wporzo
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1466
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Rocznik: 1984
Silnik: 2.5
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez galakty » 27 cze 2015, o 21:15

W sumie masz rację. Tylko dziś się załamałem, zdjąłem tą maskownicę plastikową z boczków drzwi, a tam ... BRAK KABLI. A myślałem że kupię głosniki i je przykręcę z zewnątrz (mam specjalne otwory na wkręty) i po sprawie .. Wygłuszenie mam zrobione oryginalne z jakieś czarnej maty.

No i klops, nie ma kabli. Nie wiem jak może tam ich nie być, przecież to podstawowe wiązki są.
galakty
Czytacz
 
Posty: 27
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 15:49
Lokalizacja: Toruń

Postprzez GolfiarzJR » 27 cze 2015, o 21:40

galakty, Może i podstawowe ale mozesz ich nie mieć róznie bywa , zobacz czy kabel w przelotówce jest a w dzwiach poszukaj moze schowany gdzieś
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1466
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Rocznik: 1984
Silnik: 2.5
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez galakty » 27 cze 2015, o 21:52

Właśnie tak się wkurzyłem że zapomniałem w tej gumie w drzwiach sprawdzić ;) Jutro podejdę, najwyżej pociągnę te kilka żył i już.

Tak czy siak dzięki za porady z tymi głośnikami :)
galakty
Czytacz
 
Posty: 27
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 15:49
Lokalizacja: Toruń

Postprzez GolfiarzJR » 27 cze 2015, o 21:54

galakty, Wporzo , daj znać czy te kable masz czy nie , do dzwi nie trzeba kabli za 100zł wiec nie martw się , ale instalacja musi być profesionalnie zrobiona bo będzie przerywało lub może się spalić
Avatar użytkownika
GolfiarzJR
Administrator
 
Posty: 1466
Dołączył(a): 11 maja 2014, o 19:52
Lokalizacja: Świetochłowice
Rocznik: 1984
Silnik: 2.5
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość