dwa glosniki na jednym kablu czy mozna??

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

dwa glosniki na jednym kablu czy mozna??

Postprzez mlodzikm » 11 lis 2007, o 14:45

Mam bardzo nurtujace mnie pytanie czy moge polaczyc glosnik tak??
mam kabel puszczony do glosnika w drzwi i chce go przeciac w polowie i podpiac jeszcze jeden glosnik i tak samo z drugiej strony czy bedzie to jakos gralo i czy wogole bedzie gralo
mlodzikm
Berbeć
 
Posty: 6
Dołączył(a): 6 paź 2007, o 21:07
Lokalizacja: Sosnowiec

dwa glosniki na jednym kablu czy mozna??

 

Postprzez PiJey88 » 11 lis 2007, o 17:32

na tej zasadzie seryjnie zasilane sa głośniki w MK3, sygnał leci do tweetera na podszybiu, a potem dalej do drzwi :]
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Tiiger » 24 lis 2007, o 00:37

słuchaj, ja mam u siebie tak że pod przód mam podpiete w sumie 4 głośniki, dwa w drzwiach i dwa seryjnie w "kokpicie" przednim i gra bez problemów, dziś zakupiłem blaukpunkta gtx 693 i mam zamiar podłączyć je z tyłu (bo mam wyprowadzone kabelki już:D)...myślę że powinno śmigać:D..a właśnie, bo nie chce mi się ciągnąć kabelków co były w zestawie przez cały samochód do radia bo mam już podciągnięty inne kable (grubsze tak swoją drogą jeśli to coś zmienia) i po prostu podepnę się pod nie, czy zmieni to jakoś drastycznie brzmienie dźwięku?...

[ Dodano: 2007-11-23, 23:39 ]
PiJey88, nie wiem czy te pozdrowienia są for mnie ale jak coś to dzięki :D, też bądźcie all pozdrowieni :P
Tiiger
Czytacz
 
Posty: 105
Dołączył(a): 7 cze 2007, o 17:43
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Damiano_TM » 18 gru 2007, o 00:27

Tiiger napisał(a):nie chce mi si? ci?gn?? kabelków co by?y w zestawie przez ca?y samochód do radia bo mam ju? podci?gni?ty inne kable (grubsze tak swoj? drog? je?li to co? zmienia) i po prostu podepn? si? pod nie, czy zmieni to jako? drastycznie brzmienie d?wi?ku?...


im grubsze tym lepsze ale bez przesady...
Damiano_TM
Berbeć
 
Posty: 14
Dołączył(a): 17 gru 2007, o 23:44
Lokalizacja: Bilgoraj

Postprzez opolanin » 23 gru 2007, o 12:33

mozna spalic koncowke mocy w radiach slabszych niz 4x45w, podpinajac kilka glosnikow pod jeden kabel
opolanin
 

Postprzez DJ Mays » 27 gru 2007, o 12:16

:-P wytłumacze Ci to tak :) bendzie grało lipnie :( i w dodatku po pewnym czasie skończy sie spaleniem końcówek mocy tak jak napisał opolanin,

ale nie przecinaj kabla poprostu kup zwrotnice 2 - kanałową i dzienki niej bez problemu podłonczysz 2 głośniki i podkrencisz kapke basik ....

ceny zrotnic to około od...30zł za sztuke
Avatar użytkownika
DJ Mays
Czytacz
 
Posty: 53
Dołączył(a): 22 wrz 2007, o 12:44
Lokalizacja: Ruda Maleniecka

Postprzez PiJey88 » 27 gru 2007, o 12:21

nic sie nie spali, przecież seryjnie jest tak ze tweeter i głośnik są równolegle na jednym kablu, i nic sie nikomu nie spaliło, no chyba ze przez wzmacniacz chcesz puścić sygnał i dwa mocne głośniki, np basowe, to juz inna bajka
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez kamilecki » 14 sty 2008, o 00:50

PiJey88, nie spaliło się nikomu tylko dlatego że oryginalne głosniki na podszybiu mają wbudowane ZWROTNICE;] gdyby ich niemialy to poszlo by albo radio albo glosniki.
Po wyjeciu jednego glosnika z podszybia zerknij pod spód...
taka rurka do której wchodzi kabelek i przechodzi na wylot to jest condensator który(pracujacy jako zwrotnica) przenosi tylko wysokie czestotliwosci.
kamilecki
Gaduła
 
Posty: 459
Dołączył(a): 31 paź 2007, o 19:16
Lokalizacja: do kąd

Postprzez revers » 14 sty 2008, o 01:58

można spalić końcówkę mocy w radiu lecz moc niema tu nic do rzeczy jak napisał kolega opolanin. wyjątkiem jest podłączenie dwóch głośników 8Ω pod jeden kabel ( równolegle ) lecz nie polecam tego rozwiązania bo głośniki te będą grać zdecydowanie ciszej w instalacji samochodowej. możesz także 4 Ω bezpiecznie podłączyć, tylko muszą być podłączone szeregowo lecz i w tym wypadku będą grać dużo ciszej. a jeśli masz radio cztero kanałowe to nie żałuj metra kabla i 15minut roboty więcej ;-)
revers
Czytacz
 
Posty: 39
Dołączył(a): 2 sty 2008, o 02:11
Lokalizacja: Strzelce Opolskie


- - - pogotowie ślusarskie poznań



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron