Dodatkowy wyłącznik skrzyni basowej

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Dodatkowy wyłącznik skrzyni basowej

Postprzez Mikolaj211 » 22 lis 2010, o 16:16

Witam. Mam w Golfiaczu radyjko Peiynga, wzmak blau GTA 260 i skrzynię basową blau. Wszystko pięknie gra, wzmacniacz jest ustawiony na tryb tylko niskich tonów i jest do niego podłączona tylko i wyłącznie skrzynia. Wzmacniacz jest zasilany bezpośrednio z aku, a standardowo trzeci wtyk jego zasilania jest podłączony pod wyjście na automatyczną antenę w
radiu.

Chciałbym teraz dorobić sobie dodatkowy wyłącznik tuby (w niektórym piosenkach tuba po prostu przeszkadza, albo po prostu nie mam ochoty na taką dawkę basu). Nie widzi mi się zatrzymywanie samochodu, otwieranie bagażnika, wyłączanie wzmacniacze i włączanie go, gdy skończy się piosenka, dlatego wymyśliłem to tak: na kabelku od automatycznej anteny dać przełącznik, umieścić go w jednej z zaślepek obok włącznika ogrzewania tylnej szyby. Do tego można by dać diodę (za włącznikiem), doprowadzić masę i będzie ona świecić, gdy tuba będzie aktywna... Pomysł wydaje mi się być dobry, ale ponieważ tylko "wydaje się" pytam Was o radę :)
Czy może tak być, np nie dojdzie do spalenia się wzmacniacza/radia (choć to raczej absurdalne, wolę się upewnić)?
Może macie pomysł jak to lepiej rozwiązać?

Pozdrawiam!
Mikolaj211
Czytacz
 
Posty: 59
Dołączył(a): 4 wrz 2010, o 20:29
Lokalizacja: Nakło

Dodatkowy wyłącznik skrzyni basowej

 

Postprzez oizo » 22 lis 2010, o 16:26

ustaw tube tak zeby jak nie chcesz miec basu to dajesz bas na radiu na minimum i jest git albo jak masz wyjscie w radiu na chincze to powinna byc osobna regulacja na to wyjscie i tam mozna sciszyc
oizo
 

Postprzez Mikolaj211 » 22 lis 2010, o 16:48

Nie ma osobnej regulacji na wyjścia RCA, a jeżeli chodzi o bass ogólnie w radio, to nie ma też płynnej regulacji, można włączyć lub wyłączyć Loudness, jednak nawet na wyłączonym jest duuużo bassu. Oczywiście mogę zmniejszyć moc wzmacniacza potencjometrem na nim, ale nie chce, bo gdy chcę, by tuba grała, to niech gra na fulla.
Mikolaj211
Czytacz
 
Posty: 59
Dołączył(a): 4 wrz 2010, o 20:29
Lokalizacja: Nakło

Postprzez Pro100 » 22 lis 2010, o 17:07

Kumpel kiedyś miał tak u siebie zrobione i działało bezproblemowo.
Avatar użytkownika
Pro100
VIP
 
Posty: 2623
Dołączył(a): 22 cze 2008, o 16:38
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Rocznik: 93
Silnik: R32
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez oizo » 22 lis 2010, o 17:58

bedzie dzialac taki przelacznik nie ma przeciwskazan
oizo
 


- - - http://serwisniszczarek.pl



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości