Witam
Na początek dziękuje za poświęcony czas i upraszam o wypowiadanie się rzeczowe. Pytanie mam raczej do znawców, a nie wynalazców.
Nie, nie zmienie radia, nie, nie zmienie głośników, tak, chce dorzucić suba z niedużym wzmacniaczem. Niedużym, znaczy sie fizycznie i parametrami. Ma go być słychać w kabinie, a nie z 3 kilometrów.
Aktualnie posiadam radio SONY MEX-BT2500 4x52W i jestem z jego funkcjonalności bardzo zadowolony + głośniki DSK 165. Miałem instalować głośniki w tylnych drzwiach ale mi się odmieniło. Chciałbym wrzucić nieduży sub, tak zeby za bardzo nie obciążać alternatora (1) i żeby nei zajmował dużo miejsca w bagażniku (2) bo moje auto przede wszytkim jest użytkowe.
To co sobie wymyśliłem, nie wydaje mi się awykonalne, bo przeczytałem już wiele postów w tym temacie, ale nie wiem z której strony ugryźć temat i potrzebuje wskazówek i rad. Chcę wykorzystać przestrzeń nad prawym nadkolem w bagażniku i ją zabudować. (A) Nie wiem jaki materiał jakiej grubosci do tego celu nada się najlepiej? (B) Jak powinna być skonstruowana skrzynia (otwory w obudowie itp)? (C)Jaki użyć najlepiej głośnik? (D) Jaki wzmacniacz (czy jest realne zeby wszystko zmieścić w nadkolu)?
Wielkośc jest tu priorytetem. Chce coś co wielkością bedzie jak sub z DSP Nokia, ale jedyne co go połaczy z radiem to przewody od głośników.
Dziękuję, pozdrawiam.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Możesz kupić gotową skrzynie w lewy boczek (strona kierowcy) tak jak był montowany sub z DSP. Tu masz dwie opcje:
Opcja pierwsza
Opcja druga
Pomyśl nad takim rozwiązaniem. Sam się zastanawiam nad takim subem.
Jakbyś kupił samą skrzynię to przy poszukiwaniu głośnika pamiętaj o minimalnej pojemności (litrażu) skrzyni jakiej wymaga głośnik.
Aha, to nie reklama tylko przypadkowo znalezione aukcje
Opcja pierwsza
Opcja druga
Pomyśl nad takim rozwiązaniem. Sam się zastanawiam nad takim subem.
Jakbyś kupił samą skrzynię to przy poszukiwaniu głośnika pamiętaj o minimalnej pojemności (litrażu) skrzyni jakiej wymaga głośnik.
Aha, to nie reklama tylko przypadkowo znalezione aukcje

- Delta
- Berbeć
Dzięki kolego, konkretna i sensowna odpowiedź!
Rozważę taki zakup poważnie, aczkolwiek u mnie od strony kierowcy jest apteczka od Paska i całkiem dobrze tam pasuje, wiec ją raczej zostawię.
Czy mozesz rozwinąć temat litrażu skrzyni w stosunku do mocy głośnika?
[ Dodano: 2013-07-27, 12:51 ]
myślę że punktem wyjściowym do doboru głośnika będzie fakt, jaki uda mi się tam upchnąć w tę niewielką przestrzeń wzmacniacz : )
Rozważę taki zakup poważnie, aczkolwiek u mnie od strony kierowcy jest apteczka od Paska i całkiem dobrze tam pasuje, wiec ją raczej zostawię.
Czy mozesz rozwinąć temat litrażu skrzyni w stosunku do mocy głośnika?
[ Dodano: 2013-07-27, 12:51 ]
myślę że punktem wyjściowym do doboru głośnika będzie fakt, jaki uda mi się tam upchnąć w tę niewielką przestrzeń wzmacniacz : )
- ci-nek
- Gaduła
Poczytaj, dużo się z tej lektury można dowiedzieć
http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCa ... 01beta.pdf
http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCa ... 01beta.pdf-

saszelqq - Members
- Rocznik: 1981
- Silnik: 1.1 GG
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
assesino napisał(a):ci-nek napisał(a):czy jest realne zeby wszystko zmieścić w nadkolu
nierealne, żeby to zmieścić w nadkolu
Wzmaka w drugie nadkole upchać jakoś za apteczką i git
Ewentualnie apteczkę pod fotel.-

saszelqq - Members
- Rocznik: 1981
- Silnik: 1.1 GG
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
saszelqq napisał(a):Wzmaka w drugie nadkole upchać jakoś za apteczką i gitEwentualnie apteczkę pod fotel.
W takim układzie to jeszcze da radę.
Alpine CDA 9835R...Hifonics Falcon...RAINBOW SLC 265.25 KICK NG...Alpine 3544...Audio System HX08SQ BR
-

assesino - Badacz tematu
kiedys gdzies widzialem zdjecia i jakies posty ze w wersji 3d pakowali wzmacniacze pod tylne boczki ale ty masz wersje 5d ... takze moze pod tylna kanape wcisniesz swoj wzmacniacz
?

?

to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem 

-

danny.tcz - Gaduła
danny.tcz napisał(a):kiedys gdzies widzialem zdjecia i jakies posty ze w wersji 3d pakowali wzmacniacze pod tylne boczki
Kurde nie wpadłem na taki pomysł u siebie, ale chyba coś pomodzę miejsca tam jest sporo.
Cenna uwaga.
Alpine CDA 9835R...Hifonics Falcon...RAINBOW SLC 265.25 KICK NG...Alpine 3544...Audio System HX08SQ BR
-

assesino - Badacz tematu
• Strona 1 z 1
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio