Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Charczenie głosników.
No i mam problem. Kupiłem nowy zestaw odseparowany helix dark blue 62.1 100W/50 RMS, podłączone pod radio SONY CDX 4x45W, na dystansach MDF dobrze przykręcone, całe drzwi wygłuszone taśmą dekarską (grubą), kabel od radia do filtra (to co rozdziela sygnał na woofer i tweeter)jest grubości 2.5, a od filtra do głośników seryjne helixa takie czerwone takie jakie dali , już na poziome głośności 26 zaczynają charczeć (sony ma do 34 max). Co mogłem źle zrobić? Co tu nie pasuje?
- DrSzpila
- Members
pobaw się equalizerem w radiu albo nastaw optymalną jakość bassu i sopranu, bo z tego co piszesz to jest przesterowana koncówka mocy w radiu i dlatego tak charczy...
-

marcinkoz2910 - Members
dałem xploda low sound na 10+ i dlatego, a może pomoże tez zmiana kabli na grubsze tak jak z tyłu mam podłączone bezpośrednio od radio do głośników 2.5 i przy maksie nie charczy ale za to łupie? Czyli grubość kabla tez wpływa na charczenie?pobaw się equalizerem w radiu albo nastaw optymalną jakość basu i sopranu, bo z tego co piszesz to jest przesterowana końcówka mocy w radiu i dlatego tak charczy...
- DrSzpila
- Members
przewody sygnałowe głośników też odgrywają dużą role, jeśli słychac łupanie to znowu głosniki nie wyrabiają ale zasada jest jedna zawsze kupuje się głośniki troszke mocniejsze niż radio i daj tam kabelek beztlenowy głośnikowy 3mm a nawet 4mm.
-

marcinkoz2910 - Members
marcinkoz2910, o łupanie chodziło mi ze mocno bije basem już przy 32 i to chyba wystarczy, a przy 25 masują plecy... Dzisiaj kupie kabel beztlenowy 2.5 na przód do wooferów, a gwizdki zostaną na seryjnym kablu helixa i powinno być ok?
- DrSzpila
- Members
starczy taki spokojnie a co do lupania to juz wiem wszystkoDrpiorko napisał(a):beztlenowy 2.5
pozdro-

marcinkoz2910 - Members
-

marcinkoz2910 - Members
marcinkoz2910, Uszczelniłem wszystko i bas zbiera się w środku a za to nieźle wybucha, aż lusterka i blacha drżą, nawet moje gały oczne i nie widzę gdzie jadę
... Nie wiedziałem ze helixy dark blue 62.1 pod radiem potrafię nieźle zagrać więc wzmacniacz nie potrzebny a jak mi będzie za mało to kupie
... Temat można zamknąć, bo problemik rozwiązany 
... Nie wiedziałem ze helixy dark blue 62.1 pod radiem potrafię nieźle zagrać więc wzmacniacz nie potrzebny a jak mi będzie za mało to kupie
... Temat można zamknąć, bo problemik rozwiązany 
- DrSzpila
- Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio