CB radio szwankuje

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

CB radio szwankuje

Postprzez flanders » 8 sie 2011, o 17:44

Witam serdecznie mam problem z CB radiem.Ostatnio pare dni temu na miescie strasznie zaczelo trzeszczec i piski jakies byly.Po calym zajsciu z kumplem sprawdzalem czy wszytko jest dobrze ale nie ,byl oddalony okolo 2km ode mnie i na glosniku ledwo co go slyszalem i strasznie trzeszczalo .Wczesnie bylo wszystko dobrze a teraz caly czas szumi na AM jak rowniez i na FM.Mowa jest o tym radiu http://www.e-radia.pl/p/pl/69/cb+radio+ ... +amfm.html
Nie chce mi sie
flanders
Berbeć
 
Posty: 11
Dołączył(a): 7 lip 2011, o 18:10
Lokalizacja: okolice Lublina

CB radio szwankuje

 

Postprzez prezesik » 8 sie 2011, o 19:36

Trzeba sprawdzić SWR-miarką, czy nie ma przebicia. Jeżeli SWR będzie ok. 3 lub więcej to jest zwarcie z masą. Najczęściej przyczyną jest przytrzaśnięty kabel antenowy.
Jaką masz antenę i gdzie pociągnięty kabel antenowy?
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez flanders » 8 sie 2011, o 20:48

Antene mam ta http://allegro.pl/antena-cb-lemm-at-900 ... 68735.html i kabel leci podloga wiec o przytrzasnieciu nie ma mowy
Nie chce mi sie
flanders
Berbeć
 
Posty: 11
Dołączył(a): 7 lip 2011, o 18:10
Lokalizacja: okolice Lublina

Postprzez prezesik » 8 sie 2011, o 21:57

Antena zamocowana jest w dachu w "dziurce", czy na uchwycie SF-40 gdzieś na klapie?
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez radomiak » 9 sie 2011, o 00:14

ja bym poczekal pare dni i zobaczyl co sie dalej dzieje o tej poze roku takie objawy to normalka(propagacia)
flanders napisał(a): ,byl oddalony okolo 2km ode mnie i na glosniku ledwo co go slyszalem i strasznie trzeszczalo .Wczesnie bylo wszystko dobrze a teraz caly czas szumi na AM jak rowniez i na FM.


a moze wtedy nie byles slyszalny na pare km a szedles na kilkadziesiad( tak sie dzieje jak propagacia szwankuje nie slysza cie blisko a daleko lecisz ze hej)

poczekaj pare dni i wtedy sprawdz zmienia nam sie polozenie ziemi i takie zeczy sie zdazaja.
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
Avatar użytkownika
radomiak
Gaduła
 
Posty: 464
Dołączył(a): 11 paź 2008, o 12:10
Lokalizacja: KOŁOBRZEG

Postprzez strzeliniasty » 9 sie 2011, o 15:19

prezesik25 napisał(a):na uchwycie SF-40


jak masz na uchwycie juz dluzszy czas to kabel prawdopodobnie bedzie do wymiany - wilgoc sprawia ze w uchwycie przy srubie trzymajacej wszystko rdzewieje i kabel tego nie wytzrymuje

ja mialem tak samo z tym ze ja slyszalem a mnie nie slyszeli wymiana kabla calego kabla do uchwytu SF-40 do radia i po problemie a koszt 15zl
Avatar użytkownika
strzeliniasty
Members
 
Posty: 2656
Dołączył(a): 9 paź 2008, o 22:42
Lokalizacja: Strzelin / Wrocław

Postprzez marcinkoz2910 » 9 sie 2011, o 18:46

sprawdź czy jest przewód antenowy sprawny czy ma przejścia i czy nie ma zwarcia na kablu sygnały z ekranem

w tych radiach często pojawiają się zimne luty na płycie głównej wystarczy lutownica i poprawić luty w okolicach modulatora, standard u nas w serwisie
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez bubuu29 » 9 sie 2011, o 19:30

ja kiedys tez mialem taki problem okazalo sie ze mialem poluzowana antene przy radiu :) to byl jedyny powod zlego odbioru.
bubuu29
Czytacz
 
Posty: 27
Dołączył(a): 15 lip 2011, o 17:34
Lokalizacja: Gdańsk


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości