Brak mocy?

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Brak mocy?

Postprzez nitroo » 6 wrz 2011, o 10:46

Mam podłączone (na razie) dwa głośniki trójdrożne Sony Xplod pod wzmacniacz i radio Sony. Wydaje mi się, że nie za każdym razem wzmacniacz daje pełną moc. Jak to sprawdzić?

Nieraz głośniki dają mocny bass, nieraz "pierdzą". Dodam, że kiedyś to radio nie włączało mi tuby i zmieniłem przewód ze sterowaniem i było ok. Jak sprawdzić obecny?

Ps. Masa powinna iść ze śruby z bagażnika, czy bezpośrednio z akumulatora?
nitroo
 

Brak mocy?

 

Postprzez BartheZz_3 » 6 wrz 2011, o 11:14

Slyszalem ze mozna podlaczyc i tak i tak mase, ja jednak jestem zwolennikiem podlaczania do masy lampy tylnej.
Mi dziala takie cos bez zarzutow.
Moze kable chinch masz kiepskie skoro twierdzisz ze wzmacniacz nie daje calej mocy ??
Avatar użytkownika
BartheZz_3
Members
 
Posty: 4317
Dołączył(a): 16 cze 2011, o 10:24
Lokalizacja: PMI
Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez nitroo » 6 wrz 2011, o 11:25

BartheZz_3 napisał(a):Moze kable chinch masz kiepskie skoro twierdzisz ze wzmacniacz nie daje calej mocy ??

To bardziej wina chinchy niż przewodu sterowania?

A i jeszcze jedno pytanie. Jakbym zamontował wzmacniacz pod siedzenia z tyłu, to nie zostanie on zgnieciony przez siedzących pasażerów?
nitroo
 

Postprzez BartheZz_3 » 6 wrz 2011, o 11:34

nitroo napisał(a):To bardziej wina chinchy niż przewodu sterowania?

Kabel sterowania sluzy do wlaczania i wylaczania wzmacniacza (koledzy od CA racja??)
A i jeszcze jedno pytanie. Jakbym zamontował wzmacniacz pod siedzenia z tyłu, to nie zostanie on zgnieciony przez siedzących pasażerów?

Sam tak chcialem zrobic, wydaje mi sie ze nie, jesli otworzysz kanape to powinienes miec troche luzu (??) a dla pewnosci mozesz podlozyc cos od spodu i na wierzch (pianka albo cos)

[ Dodano: 2011-09-06, 11:35 ]
sprawdz czy masz kanaly dobrze podlaczone, czy masz plusy i minusy odpowiednio podlaczone, czy nie ma nigdzie na gniazdach luzu... :-)
R.I.P Mystic B. [*]
Avatar użytkownika
BartheZz_3
Members
 
Posty: 4317
Dołączył(a): 16 cze 2011, o 10:24
Lokalizacja: PMI
Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez slavwek.ie » 6 wrz 2011, o 14:58

BartheZz_3 napisał(a): Moze kable chinch masz kiepskie skoro twierdzisz ze wzmacniacz nie daje calej mocy ??
Co ma piernik do wiatraka?
Kiepskie kable mogą co jedynie źle przenosić sygnał, siać zakłóceniami itd. a na moc wzmacniacza nie mają żadnego wpływu.
Podobnie jak cienki kabelek remote, na nim płynie znikomy amperaż (ok 0,2A), bo służy on tylko do załączania wzmacniacza (na styl przekaźnika).
Dobra masa z budy dla wzmacniacza jest na śrubach od mocowania pasów w podłodze po środku kanapy, wystarczy tylko oskrobać miejsce pod śrubą z farby, zabezpieczyć wazeliną, podłożyć konektor oczkowy (10mm) od kabla masowego i solidnie dochromolić śrubę.
nitroo, obstawiam, że masz do przeczyszczenia styki wzmacniacza, czyli odkręcić, przeciągnąć drobnym papierkiem ściernym, nasmarować delikatnie wazeliną techniczną i solidnie dokręcić.
Dotyczy to wszystkich połączeń zasilania, czyli styków przy wzmacniaczu, punkt podpięcia masy i zasilania przy aku. Czas robi swoje z kablami, pod konektorami zbiera się śniedź, metale utleniają się i robi się kiepski przepływ prądu i stąd braki w "watach"
Niekiedy wzmacniacz całkiem odmówi współpracy, bo będzie mu brakowało prądu a wewnętrzny układ zabezpieczający wyłączy całkiem sterownik.

Dla przykładu podam swój przypadek - wzmacniacz DLS A8 - poluzował się wkręt mocowania kabla plusowego, dokładając miernik pokazywało spadek o 0,7V w porównaniu do zacisków akumulatora i wzmacniacz nie chciał się już włączyć.

nitroo napisał(a):A i jeszcze jedno pytanie. Jakbym zamontował wzmacniacz pod siedzenia z tyłu, to nie zostanie on zgnieciony przez siedzących pasażerów?
w mk3 jest trochę za mało miejsca pod kanapą, zwróć uwagę jak są wyprofilowane gąbki pod siedziskiem i na jaką odległość zbliżają się do podłogi po zamknięciu. Wzmacniacz będzie miał tam ciasno a co najważniejsze - gorąco.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez BartheZz_3 » 6 wrz 2011, o 16:04

slavwek.ie napisał(a):
BartheZz_3 napisał(a): Moze kable chinch masz kiepskie skoro twierdzisz ze wzmacniacz nie daje calej mocy ??
Co ma piernik do wiatraka?
Kiepskie kable mogą co jedynie źle przenosić sygnał, siać zakłóceniami itd. a na moc wzmacniacza nie mają żadnego wpływu.
Podobnie jak cienki kabelek remote, na nim płynie znikomy amperaż (ok 0,2A), bo służy on tylko do załączania wzmacniacza (na styl przekaźnika).
Dobra masa z budy dla wzmacniacza jest na śrubach od mocowania pasów w podłodze po środku kanapy, wystarczy tylko oskrobać miejsce pod śrubą z farby, zabezpieczyć wazeliną, podłożyć konektor oczkowy (10mm) od kabla masowego i solidnie dochromolić śrubę.
nitroo, obstawiam, że masz do przeczyszczenia styki wzmacniacza, czyli odkręcić, przeciągnąć drobnym papierkiem ściernym, nasmarować delikatnie wazeliną techniczną i solidnie dokręcić.
Dotyczy to wszystkich połączeń zasilania, czyli styków przy wzmacniaczu, punkt podpięcia masy i zasilania przy aku. Czas robi swoje z kablami, pod konektorami zbiera się śniedź, metale utleniają się i robi się kiepski przepływ prądu i stąd braki w "watach"
Niekiedy wzmacniacz całkiem odmówi współpracy, bo będzie mu brakowało prądu a wewnętrzny układ zabezpieczający wyłączy całkiem sterownik.

Dla przykładu podam swój przypadek - wzmacniacz DLS A8 - poluzował się wkręt mocowania kabla plusowego, dokładając miernik pokazywało spadek o 0,7V w porównaniu do zacisków akumulatora i wzmacniacz nie chciał się już włączyć.

nitroo napisał(a):A i jeszcze jedno pytanie. Jakbym zamontował wzmacniacz pod siedzenia z tyłu, to nie zostanie on zgnieciony przez siedzących pasażerów?
w mk3 jest trochę za mało miejsca pod kanapą, zwróć uwagę jak są wyprofilowane gąbki pod siedziskiem i na jaką odległość zbliżają się do podłogi po zamknięciu. Wzmacniacz będzie miał tam ciasno a co najważniejsze - gorąco.


:padam: :padam: :padam:
Moze teraz ja napisze sobie SPAM ale bardziej wyczerpujacej odpowiedzi nie bedzie...
Avatar użytkownika
BartheZz_3
Members
 
Posty: 4317
Dołączył(a): 16 cze 2011, o 10:24
Lokalizacja: PMI
Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez nitroo » 6 wrz 2011, o 16:46

slavwek.ie napisał(a):Podobnie jak cienki kabelek remote, na nim płynie znikomy amperaż (ok 0,2A), bo służy on tylko do załączania wzmacniacza (na styl przekaźnika).


Kabelek mam bardzo cieniutki, więc sugerujesz go zmienić? A jak sprawdzić, czy nie mam ubytku prądu w radiu?

nitroo napisał(a):A i jeszcze jedno pytanie. Jakbym zamontował wzmacniacz pod siedzenia z tyłu, to nie zostanie on zgnieciony przez siedzących pasażerów?
w mk3 jest trochę za mało miejsca pod kanapą, zwróć uwagę jak są wyprofilowane gąbki pod siedziskiem i na jaką odległość zbliżają się do podłogi po zamknięciu. Wzmacniacz będzie miał tam ciasno a co najważniejsze - gorąco.[/quote]

Aha, bo chciałem zabudować bok i wzmak dać pod fotel...
nitroo
 

Postprzez slavwek.ie » 6 wrz 2011, o 17:27

nitroo napisał(a):Kabelek mam bardzo cieniutki, więc sugerujesz go zmienić? A jak sprawdzić, czy nie mam ubytku prądu w radiu?
czytaj uważnie.. NIE MA on wpływu na moc wzmacniacza, NIE jest to kabel zasilania, tylko sterujący.
Nie ma potrzeby go wymieniać.
nitroo napisał(a):chciałem zabudować bok i wzmak dać pod fotel...
Daj wzmacniacz po drugiej stronie, w przeciwnym boku.
Wystarczy wyrezać stelaż z płaskowników blachy i przykręcić wzmacniacz. Dla ładniejszego efektu można to zamaskować płytą z wyciętym otworem na radiator wzmacniacza.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez nitroo » 6 wrz 2011, o 19:47

slavwek.ie napisał(a):
nitroo napisał(a):chciałem zabudować bok i wzmak dać pod fotel...
Daj wzmacniacz po drugiej stronie, w przeciwnym boku.
Wystarczy wyrezać stelaż z płaskowników blachy i przykręcić wzmacniacz. Dla ładniejszego efektu można to zamaskować płytą z wyciętym otworem na radiator wzmacniacza.


A masz może przykład czegoś takiego?
nitroo
 

Postprzez slavwek.ie » 7 wrz 2011, o 01:46

nitroo napisał(a):A masz może przykład czegoś takiego?

Nie mam, bo ale w czym problem, wystarczy odrobina inwencji tworczej.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron