Czy to normalny objaw, że radioodtwarzacz Beta 4 (Grundig) mocno się grzeje, słuchając dość głośno radia? W miejscu, gdzie jest przykręcona końcówka mocy obudowa jest bardzo gorąca.
Z góry dziękuję za pomoc.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
nie wiem jak mocno, nie dotykałem..
Każde radio wydziela ciepło na radiatorze tylnym (lub bocznym - zależy od modelu), jest to naturalna sprawa. Niektóre jednostki grzeją się bardzo mocno inne mniej.
Jak wspomniałeś, pogrywasz sobie czasem głośno, więc tym bardzie będzie mocniej się grzało.
Jesli nic nie masz nagrzebane w kablach, nie podłączyłeś do Bety 15 głośników, masz oryginalną instalację, to nie masz powodów do obaw.
Każde radio wydziela ciepło na radiatorze tylnym (lub bocznym - zależy od modelu), jest to naturalna sprawa. Niektóre jednostki grzeją się bardzo mocno inne mniej.
Jak wspomniałeś, pogrywasz sobie czasem głośno, więc tym bardzie będzie mocniej się grzało.
Jesli nic nie masz nagrzebane w kablach, nie podłączyłeś do Bety 15 głośników, masz oryginalną instalację, to nie masz powodów do obaw.
Voice Kraft - postaw na jakość!
Volkswagen Klub Polska #157
.
.
-

slavwek.ie - Moderator Globalny
Próbowałem dorobić wejście aux, więc stąd moje obawy, że mogłem je uszkodzić, ale wątpię w to. Rzeczywiście, także podłączyłem dodatkowy głośnik pod prawy kanał. Być może zawsze się tak grzało, dlatego założyłem ten temat:) Zaznaczam, że końcówka jest bardzo gorąca!
- jnmusic
- Berbeć
Jesli podłączyłeś dodatkowy głośnik, to wytworzyłeś za niską impedancję (2 ohm) na końcówce i stąd nadmierne pocenie. Niestety taka kombinacja może przyczynić się do smierci stopnia końcowego
.
.
-

do czasu, aż końcówka mocy powie "dość"jnmusic napisał(a):Cały czas radio dobrze gra
Niekiedy wystarczy lekko rozładowany akumulator (np. podczas dłuższego grania na postoju), będzie zbyt duże obciążenie i "pyk" - cisza...
.
.
-

• Strona 1 z 1
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio