Awaria:-(

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Awaria:-(

Postprzez gluszek » 10 gru 2009, o 18:33

Panowie pomocy :zly:

Rano jechałem do szkoły i jak co dzień miałem włączone cb radio.... Z powrotem włączam a tu cisza jak makiem zasiał... Nawet jak SQ skręcę na maxa w lewo to nie słychać szumów, po prostu nic zupełnie... Wszystkie kontrolki itd się świecą i zapalają się diody że ktoś nadaje, ale cisza w radiu... Co się mogło stać? Głośnik wysiadł czy coś innego?

Radio ALAN 109
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
Avatar użytkownika
gluszek
Members
 
Posty: 1105
Dołączył(a): 31 lip 2008, o 23:54
Lokalizacja: Poland

Awaria:-(

 

Postprzez marcinkoz2910 » 10 gru 2009, o 19:15

Jeśli nie znasz się na elektronice to na szybko możesz sprawdzić (przemierzyć ohmomierzem) lub podmienić głośnik

A jak masz go na gwarancji to leć z nim do sklepu i nic nie rozkręcaj
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez Basior1997 » 10 gru 2009, o 19:31

gluszek, przewaznie cb radia mają dodatkowe wyjscie na głośnik jak masz to podepnij jakis(nie sub :lol: ) głośnik i zobacz czy słychac cos,jeśli nie to koncówka mocy ci padła.tak dokładnie to z tyłu radia jest wejscie na małego jacka czyli mini jac 3,5mm
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic :)
Avatar użytkownika
Basior1997
Members
 
Posty: 591
Dołączył(a): 19 paź 2008, o 19:56
Lokalizacja: DGR/PL

Postprzez gluszek » 10 gru 2009, o 20:38

a jeśli poszła końcówka mocy to jaki koszt naprawy?
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
Avatar użytkownika
gluszek
Members
 
Posty: 1105
Dołączył(a): 31 lip 2008, o 23:54
Lokalizacja: Poland

Postprzez Basior1997 » 10 gru 2009, o 21:38

jesli poszła to około 30zł a jak sam robisz to grosze ale musisz stara wyciagnac i zobaczyc jaka tam jest dokladnie a jak ci sie nie chce to wal do mnie na pw moze mam takie

[ Dodano: 2009-12-10, 20:40 ]
w radiu alan 109 masz wyjscie na dodatkowy głosnik na 10000000%

[ Dodano: 2009-12-10, 20:41 ]
a i najpierw to zobacz czy dodatkowym głosniku działa jak działa to nie ma sesu wymieniac końcówki mocy
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic :)
Avatar użytkownika
Basior1997
Members
 
Posty: 591
Dołączył(a): 19 paź 2008, o 19:56
Lokalizacja: DGR/PL

Postprzez gluszek » 10 gru 2009, o 23:19

No wyjście na głośnik jest to wiem na pewno :-) Jutro zobaczę jeszcze u kolegi co będzie się działo na jego antenie bo może to wina anteny czy kabla... A jeśli będzie to samo to wtedy podłącze głośnik... A jak to nie głośnik no to zostanie końcówka, ale za to sam się nie będę brał bo nie mam pojęcia co tam w ogóle w środku jest ;-) Radio ma dopiero miesiąc także gwarancja jest to nie będzie problemu jak by było coś poważniejszego... Jeśli głośnik to też da się wymienić na nowy?

Aha i jeszcze taka informacja: jak ktoś nadaje to świecą się te kreski czerwone, zielone itd... Jakby była spalona końcówka to chyba by się nie świeciły czy źle myślę?
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
Avatar użytkownika
gluszek
Members
 
Posty: 1105
Dołączył(a): 31 lip 2008, o 23:54
Lokalizacja: Poland

Postprzez Basior1997 » 10 gru 2009, o 23:31

jeszcze jest opcja ze ci tylko głosnik sie odlutował wiec wiesz zobacz jak pisałem
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic :)
Avatar użytkownika
Basior1997
Members
 
Posty: 591
Dołączył(a): 19 paź 2008, o 19:56
Lokalizacja: DGR/PL

Postprzez Pascal » 11 gru 2009, o 01:46

Basior1997 napisał(a):przewaznie cb radia mają dodatkowe wyjscie na głośnik jak masz to podepnij jakis(nie sub :lol: ) głośnik i zobacz czy słychac cos,jeśli nie to koncówka mocy ci padła.tak dokładnie to z tyłu radia jest wejscie na małego jacka czyli mini jac 3,5mm


Kolega dobrze mówi innej opcji nie ma :-)
Avatar użytkownika
Pascal
Members
 
Posty: 1054
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 00:31
Lokalizacja: TJE

Postprzez slavwek.ie » 11 gru 2009, o 16:13

gluszek, sprawdź jeszcze, czy nie poluzował ci się wtyk od mikrofonu, bo przecież jak odpina się mikrofon, to też radio jest głuche a działa.

Generalnie jeśli jest ono na gwarancji, to nie grzebał bym.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez Admor » 26 gru 2009, o 10:20

Czasami jest tak że jak radio leży np. w bagażniku przez zimę i się je co jakiś czas włącza to się kondensatory lubią same odlutować :D Ja tak miałem w alanie i też mi umilkło. Jak je rozkręciłem to mi się połowa elementóww wysypała :D Cały dzień mordowania z lutownicą i działa :D
Avatar użytkownika
Admor
Czytacz
 
Posty: 120
Dołączył(a): 17 maja 2008, o 11:17
Lokalizacja: Chrzanów

Postprzez gluszek » 26 gru 2009, o 12:19

Panowie problem znikł na drugi dzień sam ;-) Akcja miała miejsce w największe mrozy gdy auto stało po 8h pod szkołą i myślę że po prostu zmarzło :-D Na drugi dzień włączyłem z zamiarem podłączenia zewnętrznego głośnika a tu działa normalnie...
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
Avatar użytkownika
gluszek
Members
 
Posty: 1105
Dołączył(a): 31 lip 2008, o 23:54
Lokalizacja: Poland

Postprzez Sebastian_Z » 18 sty 2010, o 21:41

na 100% obstawiam gorącą żyłę w antenie. Rozbierz magnez i tam pewnie masa jest podłączona a ten przewód zwany gorącym pewnie jest przerwany i czasami zwiera i radio działa a czasami jak trafisz na równą drogę :super: pełno ich w polsce to rozłącza .
Sebastian_Z
Czytacz
 
Posty: 24
Dołączył(a): 18 lut 2009, o 22:32
Lokalizacja: Przemyśl

Następna strona

- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości