Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Zgrzyty przy sprzęgle.
Witam jakiś czas temu wymieniłem linke od sprzegła na zwykłą bo miałem samoregulującą sie. Poprawa była ale aż do dziś. MIanowicie jak silnik jest odpalony to jak wciskam i puszczam sprzegło to słysze jakies piski i chrobotanie , czuje to nawet na pedale od spzęgła chodzi tak jak by miał piasek gdzieś. Gdy dojeżdzam do skrzyżowania i wcisne sprzegło to do chwili zatrzymania sie słysze chrobotanie takie jęczenie . Niewiem co mogło paść ? I czy moge tak jeździć ? Sprzęgło bieże od samej góry 1-2cm .
I Love My Golf
P
P- Bolek III
- Czytacz
Bolek III napisał(a): Niewiem co mogło paść ? I czy moge tak jeździć ?
ja też nie wiem co mogło paść ale zapewniam Cię że tak jeździć nie można bo może to jakaś drobna usterka a w końcu doprowadzi do większych uszkodzeń...na Twoim miejscu już bym skrzynię wyciągał żeby zobaczyć czy to nie sprzęgło a być może łożsko oporowe się zatarło...tak na odległość to trudno cokolwiek ustalić
-

mani51 - Members
sprawdź olej w skrzyni biegów a najlepiej go wymien na nowy.poprawe w wrzucaniu biegów i w ogole w pracy skrzyni bedziesz miał inna -lepszą.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Bolek III napisał(a):A co to mogło pójśc że zgrzyta i zgrzyta pzy właczaniu wstecznego ?
ale jak zgrzyta? w skrzyni? bo jeśli tak to może już sprzęgło nie wysprzęgla dobrze
[ Dodano: 2008-12-22, 21:51 ]
a pozostałe biegi nie zgrzytają bo mają synchronizację
-

mani51 - Members
Miałem bardzo podobny problem, mianowicie przy wciskaniu sprzęgła było słychać chrobotanie, piszczenie i okazało się że skrzywiła sie jakaś tulejka na której jest łożysko oporowe bodajże w skrzyni biegów... Za tulejkę dałem 20zł i od razu inaczej... Nic nie piszczy, sprzęgło chodzi lepiej i biegi wchodzą gładko bez żadnych zgrzytów
Chciałem sie pozbyć tylko tego chrobotania a przy okazji i biegi zaczęły ładnie wchodzić, jedna mała tulejka a ile szkody narobiła... Myślę że na początek musisz właśnie sprawdzić tą tuleję...
Chciałem sie pozbyć tylko tego chrobotania a przy okazji i biegi zaczęły ładnie wchodzić, jedna mała tulejka a ile szkody narobiła... Myślę że na początek musisz właśnie sprawdzić tą tuleję... GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
-

gluszek - Members
No pozostałe biegi nie zgrzytają chodź jedynka tez ciężej chodzi. Na zgaszonym silniku sprzęgło chodzi super a jak odpale i pojade kawałek to tak czuć skoki jakies na pedale i wogóle takie chrobotanie podobny dzwięk jak nie wrzucisz do końca biegu i tak chrobocze tylko ciższy i tak chrobocze dopóki koła nie przestaną sie kręcić albo jak puszcze sprzeło to nie chrobocze. A jak myślicie jak kupie łożysko oporowe , nową linke docisk i tarcze sprzegłową to bedzie wszystko dobrze ? I czy mechanik przy wymianie zaczai sie że coś nie tak z jakąś tulejką tam.? I czy wystarczy jak wymienie te rzeczy ? Dodam że sprzęgło mi sie toszke ślizga.
I Love My Golf
P
P- Bolek III
- Czytacz
Ja myslę że jak wymienisz te wszystkie rzeczy które wymieniłeś to problem zniknie bo nic innego w tym przypadku nie może chrobotać...
GOLF 3 by głuszek
-

gluszek - Members
No to po świetach golfik idzie do warsztatu
A myślałem że na remoncie silnika sie skończy.
A takie pytanie mam co to jest to koło dwumasowe. Do czego ono i wogóle coś sie z nim mogło stac ? Bo droooogie too ;O
A myślałem że na remoncie silnika sie skończy.
A takie pytanie mam co to jest to koło dwumasowe. Do czego ono i wogóle coś sie z nim mogło stac ? Bo droooogie too ;O
I Love My Golf
P
P- Bolek III
- Czytacz
Bolek III, mowie ci zmień olej w skrzyni. ja u siebie też miałe taki problem. słyszałem ze coś mi chrobota itd. R- ze zgrzytem wskakuje i do tego jeszcze cieżko mi wchodziła 1ka. z tym chrobotaniem to myslałem ze coś mi sie wydaje ze dizel to moze cos tam hałasuje. zmieniłem olej w skrzyni to hałas zamilkł a wsteczny mi wchodzi jak reszta biegów. łagodnie i miekko... ale zrobisz jak uwazasz...
[ Dodano: 2008-12-22, 22:32 ]
u ciebie nie ma koła dwumasowego...
u ciebie jest sprzegło tzw:od dupy strony. docisk jest przykrecony do flanszy wału korbowego potem tarcza i do tego jest przykrecane koło zamachowe które wyglada jak miska - przez cała skrzynie przechodzi pret i na końcu skrzyni jest łozysko oporowe...
[ Dodano: 2008-12-22, 22:32 ]
u ciebie nie ma koła dwumasowego...
u ciebie jest sprzegło tzw:od dupy strony. docisk jest przykrecony do flanszy wału korbowego potem tarcza i do tego jest przykrecane koło zamachowe które wyglada jak miska - przez cała skrzynie przechodzi pret i na końcu skrzyni jest łozysko oporowe...-

SotoM - Members
To przy wymianie tego łożyska bedzie troche roboty
jak ono na końcu skrzyni ? A koła zamachowego nie musze wymieniać tak ? Sprawdze z tym olejem napewno a ile L tam wchodzi tego oleju ile go wlać ? Sprzęgło itak mi sie ślizga to musze wymeinić i to wystarczy tylko dociskk i tarcze i łożysko ? Koła zamachowego nie musze ?
jak ono na końcu skrzyni ? A koła zamachowego nie musze wymieniać tak ? Sprawdze z tym olejem napewno a ile L tam wchodzi tego oleju ile go wlać ? Sprzęgło itak mi sie ślizga to musze wymeinić i to wystarczy tylko dociskk i tarcze i łożysko ? Koła zamachowego nie musze ?I Love My Golf
P
P- Bolek III
- Czytacz
do skrzyni wchodzi 2L. jeśli chodzi o sprzegło to tylko docisk i tarcza sprzegła. bo łozysko oporowe jest w skrzyni biegów i ono pracuje zatopione w oleju... a chałasowac tez ci mogą tłumiki drgań na tarczy sprzegła -te sprezynki takie co sa...kojazysz.... to jak mowisz ze sprzegło ci sie slizga to mogą też juz dzwonic te sprezynki... nie daj sie naciiagnac. upieraj sie ze chcesz zmienić tarcze i dosisk i koniec.... u ciebie nie ma 2wu masu.....
łozysko aby zmienić to nie ma wiele roboty...wystarczy ten zielony dekielek wydłubać co jest na kńcu skrzyni, odkrecić łapke i łozysko wypada...potem tylko dokładnie odtłuscić,posmarowac silikonem i wbić zaslepke spowrotem...
łozysko aby zmienić to nie ma wiele roboty...wystarczy ten zielony dekielek wydłubać co jest na kńcu skrzyni, odkrecić łapke i łozysko wypada...potem tylko dokładnie odtłuscić,posmarowac silikonem i wbić zaslepke spowrotem...
-

SotoM - Members
Powrót do Napęd i skrzynia biegów