Wymiana skrzyni 4biegowej na 5

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Wymiana skrzyni 4biegowej na 5

Postprzez plliderman » 16 kwi 2010, o 22:56

Witam.

Mam taki problem, mam golfika 3 z silnikiem 1,6 na jednopunkcie i tu wszystko jest ok. Ale niestety ze skrzynią 4 biegową :-/ Problem polega na tym że gdy jeżdżę po okolicy do prędkości 80km/h to jest ok. Ale już około 100 km/h zaczyna się wielki hałas silnika jego obroty wynoszą 3300 obr/min . Jest to bardzo uciążliwe na trasie, a teraz dosyć dużo nim jeżdżę i dosyć nie ekonomiczne, bo wiadomo że na trasie jeździ sie znacznie szybciej. Chciałem przełożyć mu skrzynie na 5-cio biegową. Ale tera pytanie czy wart bawić sie w takie zabiegi i jakie są tego koszty?? A może ktoś ma taką na sprzedaż, lub zamianę :)

Pozdrawiam
plliderman
Berbeć
 
Posty: 6
Dołączył(a): 16 kwi 2010, o 22:07
Lokalizacja: Wrocław

Wymiana skrzyni 4biegowej na 5

 

Postprzez Imper » 16 kwi 2010, o 23:09

to zalezy czy bedziesz musial zmieniac kolo zamahowe wraz z nowym sprzeglem oprocz samej skrzyni. No i nie wiem jak sprawa wyglada z przegubami czy maja taka sama srednice
Avatar użytkownika
Imper
Members
 
Posty: 1601
Dołączył(a): 4 gru 2007, o 02:30
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez plliderman » 16 kwi 2010, o 23:25

Trochę czytałem historię golfów mk3 i niestety nigdzie nie znalazłem zmianki o skrzyni 4 biegowej w tym modelu :-/

Gdzie moge te parametry sprawdzić przy kupnie nowej skrzyni?? żeby pasoała pod moje elementy zeby nie naciągać sie na tak wielkie koszty. Przeguby sprzęgło są u mnie jeszcze w dobrym stanie.

Problemem jest dla mnie odczytanie modelu silnika, bo tam gdzie powinno być jego oznaczenie są wogóle inne cyfry ;/ nie wiem gdzie szukać jeszcze oznaczeń jak nie na bloku między dolotami?
Może tak do prostej identyfikacji jest to 1.6 z kopułką (rozdzielającą iskrę) na wałku rorządu.
plliderman
Berbeć
 
Posty: 6
Dołączył(a): 16 kwi 2010, o 22:07
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez krisss.79 » 17 kwi 2010, o 16:23

W golfie 1,4 były skrzynie 4 biegowe,wiem bo sam taka zmieniałem na 5 biegowa,natomiast w 1,6 były tylko 5 biegów.plliderman, warto zmienić bo jeżdżenie na trasie z skrzynia 4 biegowa było bardzo meczące,teraz przy 100km mam na obrotku 2800.Gdy ja wymieniałem skrzynie i sprzęgło na 5 to musiałem kupić sprzęgło od golfa 3 1,6 dlatego ze w 1,4 ze skrzynia 4 biegowa jest większe kolo zamachowe.Kupuj 5 biegów i zmieniaj,nic poza skrzynia nie potrzebujesz,pozdro ;-)

[ Dodano: 2010-04-17, 16:25 ]
plliderman, potrzebujesz tylko skrzynie 5 biegowa do golfa 1,6 ABU i nic wiecej nie zmieniasz

[ Dodano: 2010-04-17, 16:27 ]
plliderman, skrzynie kupisz juz za 300 zł na forum lub na szrocie z gwarancja rozruchowa,koszt wymiany jakieś 250zl-300 zł
moj-golf/moja-golfina-t16966.html
Zapraszam do ogladania mojego golfa
Avatar użytkownika
krisss.79
Badacz tematu
 
Posty: 387
Dołączył(a): 21 paź 2008, o 17:29
Lokalizacja: zielona gora

Postprzez plliderman » 17 kwi 2010, o 17:54

Ale teraz pytanie czy u mnie zostało zmienione koło zamachowe?? :-/ Ja już takiego go kupiłem, jest taka możliwość że skrzynia 4 biegowa działa z mniejszym kołem zamachowym, i ktoś kto kombinował z tym autem go nie zmieniał?
plliderman
Berbeć
 
Posty: 6
Dołączył(a): 16 kwi 2010, o 22:07
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez kermid » 17 kwi 2010, o 18:24

Według mnie to poprzedniemu właścicielowi padła skrzynia,to wziął i kupił 4 biegową która jest tania i nie wydaję mi się żeby bawił się w jakieś zmienianie koła zamachowego czy coś poza tym w 1.6 i 1.4 koło zamachowe raczej jest takie same
Avatar użytkownika
kermid
Badacz tematu
 
Posty: 228
Dołączył(a): 28 lut 2009, o 16:49
Lokalizacja: Białystok

Postprzez krisss.79 » 17 kwi 2010, o 20:11

plliderman, zadne kolo zamachowe nie zostalo u ciebie zmienione,gosciu wsadzil skrzynie od 1,4 i tyle ,kup od 1,6 abu i bedzie ok :super:
moj-golf/moja-golfina-t16966.html
Zapraszam do ogladania mojego golfa
Avatar użytkownika
krisss.79
Badacz tematu
 
Posty: 387
Dołączył(a): 21 paź 2008, o 17:29
Lokalizacja: zielona gora

Postprzez Imper » 17 kwi 2010, o 23:56

tak skrzynia z pewnoscia bedzie na cienki walek takze poprzednicy maja racje zapewne wystarczy wymiana samej skrzyni
Avatar użytkownika
Imper
Members
 
Posty: 1601
Dołączył(a): 4 gru 2007, o 02:30
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez plliderman » 18 kwi 2010, o 13:05

Wszystkim wielkie dzięki :super: Jak będę miał jeszcze jakieś pytania to po prostu będe kontynłował ten wątek :-D

[ Dodano: 2010-04-18, 22:53 ]
A czy inny model skrzyni nie wchodzi w gre muni być tylko i wyłącznie ABU??
plliderman
Berbeć
 
Posty: 6
Dołączył(a): 16 kwi 2010, o 22:07
Lokalizacja: Wrocław


- - -



Powrót do Napęd i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości