Wymiana linki sprzęgła

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Wymiana linki sprzęgła

Postprzez jsobierajski » 23 paź 2008, o 00:09

Witam.
Mam Golfa 3 1,6 Benzyna. Kilka dni temu strzeliła mi linka sprzęgła. Kupiłem nową i z ojcem wymieniliśmy. Jednak po wymianie jest problem taki iż po puszczeniu pedału samochód jest ciągle na półsprzęgle. Ruszyć się niby da, ale pod krawężnik się już nie podjedzie. Linka jest z samonapinaczem (czy samolególująca jak kto woli).

Co mogliśmy spier....???
jsobierajski
Berbeć
 
Posty: 17
Dołączył(a): 4 maja 2008, o 15:37
Lokalizacja: Łódź, EL

Wymiana linki sprzęgła

 

Postprzez marcinkoz2910 » 23 paź 2008, o 14:22

na pedale powinien być minimalny luz czyli odcinek w którym linka nie pracuje masz coś takiego ?? bo może jest za mocno naciągnięta linka....
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez Nowal » 23 paź 2008, o 17:35

nic nie spiepszyłes poluzuj linke z samonapinacza i sprzegło bedzie chodziło normalnie
Avatar użytkownika
Nowal
Gaduła
 
Posty: 437
Dołączył(a): 12 sie 2008, o 22:41
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez marcinkoz2910 » 23 paź 2008, o 18:29

jsobierajski, zasada jest jedna troszke luzu na pedale musi być żeby linka nie byłą ciągle napięta (naciągnięta) dwa: sprzęgło powinno zabierać (czyli powinno już troszkę ruszać autem) w 1/3 wysokości licząc od podłogi, a regulacja jest tak jak już kolega wspomniał na lince więc może trzeba troszkę podregulować

A jak to nic nie da to bym się przymierzał do sprzęgła i docisku ale na razie zrób to o czym Ci napisałem
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez mani51 » 23 paź 2008, o 18:48

jsobierajski napisał(a):Co mogliśmy spier....???


zdjęliście blokadę samoregulatora przed założeniem linki a najpierw trzeba założyć linkę a dopiero odblokować samoregulator więc teraz trzeba jakoś ścisnąć regulator
Avatar użytkownika
mani51
Members
 
Posty: 1415
Dołączył(a): 30 cze 2008, o 09:43
Lokalizacja: TJE, Wodzisław

Postprzez jsobierajski » 23 paź 2008, o 22:44

mani51 napisał(a):zdjęliście blokadę samoregulatora przed założeniem linki a najpierw trzeba założyć linkę a dopiero odblokować samoregulator więc teraz trzeba jakoś ścisnąć regulator


No właśnie podczas zakładania linki sam się odpioł. Czyli teraz musimy zdjąć linkę od strony skrzyni, ścisnąć samoregulator i ponownie założyć?? Dobrze myślę??

A jak to nic nie da to bym się przymierzał do sprzęgła i docisku ale na razie zrób to o czym Ci napisałem

To raczej nie to bo jakiś miesiąc temu wymieniałem skrzynie bo mi pier*** (ah te niemieckie autostrady :roll: i za ciężka noga :roll: )

Sorry za literówki ale piszę w totalnych ciemnościach ;)
jsobierajski
Berbeć
 
Posty: 17
Dołączył(a): 4 maja 2008, o 15:37
Lokalizacja: Łódź, EL

Postprzez mani51 » 24 paź 2008, o 06:02

jsobierajski, ściągnij sobie tą książkę i tam jest opis jak ścisnąć samoregulator

http://odsiebie.com/pokaz/649470---92f2.html

może Ty to rozgryziesz bo ja nie mogę zajażyć o co tam chodzi a u siebie przerobiłem samoregulator tak że teraz reguluję ręcznie przez obracanie go :-P
Avatar użytkownika
mani51
Members
 
Posty: 1415
Dołączył(a): 30 cze 2008, o 09:43
Lokalizacja: TJE, Wodzisław

Postprzez gluszek » 24 paź 2008, o 17:52

Ja właśnie dzisiaj byłem na wymianie linki sprzęgła i chodzi elegancko tylko mam jeden problem. Odkąd zmienili mi linkę to w czasie jazdy mruga mi kontrolka od hamulca ręcznego, szczególnie wtedy gdy dodam więcej gazu... Co to może być ? Co zrobić?
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
Avatar użytkownika
gluszek
Members
 
Posty: 1105
Dołączył(a): 31 lip 2008, o 23:54
Lokalizacja: Poland

Postprzez pawelek03576 » 24 paź 2008, o 18:20

gluszek, sprawdź poziom plynu hamulcowego
Avatar użytkownika
pawelek03576
Gaduła
 
Posty: 588
Dołączył(a): 7 maja 2008, o 16:42
Lokalizacja: wójcice

Postprzez marko1967 » 24 paź 2008, o 18:43

pawelek03576 napisał(a):gluszek, sprawdź poziom plynu hamulcowego
zgadzam się może tak być ale jest jeszcze jedna możliwość może poprostu szwankuje włącznik pod wajchą od chamulca recznego
Avatar użytkownika
marko1967
Members
 
Posty: 1010
Dołączył(a): 20 sie 2007, o 19:39
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez gluszek » 24 paź 2008, o 18:49

Płynu właśnie dolałem i jest tak samo... Może gdzieś ucieka...
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
Avatar użytkownika
gluszek
Members
 
Posty: 1105
Dołączył(a): 31 lip 2008, o 23:54
Lokalizacja: Poland

Postprzez marko1967 » 24 paź 2008, o 19:01

gluszek, a ten włącznik co jest pod wajchą ręcznego sprawdzałeś
Avatar użytkownika
marko1967
Members
 
Posty: 1010
Dołączył(a): 20 sie 2007, o 19:39
Lokalizacja: Bydgoszcz

Następna strona

- - -



Powrót do Napęd i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron