Wybierak - śrut za co odpowiada ??

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Wybierak - śrut za co odpowiada ??

Postprzez robzar89 » 4 lis 2015, o 07:34

Witam.
Zmieniłem ostatnio wybierak w swoim 1.9 TDI AFN
Znalazłem na szrocie z passata 1.8 wyglądający identycznie wybierak. Założyłem działa. Jednak dręczy mnie różnica u mnie był śrut (na zdjęciu ) a w tamtym nie.
Do czegoon jest potrzebny ?
Załączniki
<
20151031_172120.jpg
robzar89
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 23 paź 2008, o 20:22
Lokalizacja: Jaszczew

Wybierak - śrut za co odpowiada ??

 

Re: Wybierak - śrut za co odpowiada ??

Postprzez Radi » 4 lis 2015, o 10:57

Śrut? Masz na myśli tą metalową kulkę? U mnie w vr6 ta kulka umożliwia wskakiwanie biegów bez niej wybierak kręcił by sie lużno.
Avatar użytkownika
Radi
Members
 
Posty: 2831
Dołączył(a): 16 lut 2009, o 12:15
Lokalizacja: GKA
Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Wybierak - śrut za co odpowiada ??

Postprzez robzar89 » 4 lis 2015, o 17:58

Tak tą kulkę.
U mnie biegi chodzą elegancko. Wybieraka siadł idealnie. Tylko po coś ten śrut jest nie chciałbym pozostać z tą niewiedzą :-D
robzar89
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 23 paź 2008, o 20:22
Lokalizacja: Jaszczew

Re: Wybierak - śrut za co odpowiada ??

Postprzez robzar89 » 5 lis 2015, o 20:20

Nie wierzę, że nikt nie wie po co on tam jest ....
robzar89
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 23 paź 2008, o 20:22
Lokalizacja: Jaszczew

Re: Wybierak - śrut za co odpowiada ??

Postprzez Radi » 5 lis 2015, o 21:02

A potrafisz czytać? Napisałem przecież że odpowiada za przeskakiwanie wybieraka inaczej wbijanie biegów. Pozatym to nie śrut tylko metalowa kulka śrut może być do wiatrówki np.
Avatar użytkownika
Radi
Members
 
Posty: 2831
Dołączył(a): 16 lut 2009, o 12:15
Lokalizacja: GKA
Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Wybierak - śrut za co odpowiada ??

Postprzez robzar89 » 5 lis 2015, o 21:11

U Ciebie w VR6 .... Co to znaczy że kręcił by się luźno?? Rozwiń . Pisałem, że działa tak jak trzeba kręcenia luźno cokolwiek to znaczy nie zauważyłem
robzar89
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 23 paź 2008, o 20:22
Lokalizacja: Jaszczew

Re: Wybierak - śrut za co odpowiada ??

Postprzez Radi » 5 lis 2015, o 21:21

Nie wiem jak to może działać u Ciebie. W vr6 jest wybierak jak w tdi. Dotknij wybieraka na skrzyni powinien sie kręcić w lewo i prawo jak chodzi u ciebie? Przeskakuje czy kręci sie lużno.
Avatar użytkownika
Radi
Members
 
Posty: 2831
Dołączył(a): 16 lut 2009, o 12:15
Lokalizacja: GKA
Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Wybierak - śrut za co odpowiada ??

Postprzez robzar89 » 5 lis 2015, o 21:46

Ja tym samochodem jeżdżę od soboty codziennie przynajmniej 10km do pracy i nie zauważyłem problemów z wrzucaniem itd

I co to znaczy, że się kręci on może się wychylać lewo prawo ale w jaki sposób kręcić ? :shock:
robzar89
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 23 paź 2008, o 20:22
Lokalizacja: Jaszczew

Re: Wybierak - śrut za co odpowiada ??

Postprzez Radi » 5 lis 2015, o 21:54

No to wychyla sie, jak wolisz ale jak to robi z wyczuwalnymi przeskokami czy jednym ciągiem od początku to końca?
Avatar użytkownika
Radi
Members
 
Posty: 2831
Dołączył(a): 16 lut 2009, o 12:15
Lokalizacja: GKA
Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Wybierak - śrut za co odpowiada ??

Postprzez robzar89 » 5 lis 2015, o 22:38

Wychyla się płynnie nie ma problemów z wrzucanie biegów jestem pewny że ta kulka miała swoją ważną funkcję jednak nie jestem w stanie ocenić co patrząc na ten stary wybierak. Dlatego pytam na forum czy ktoś ma wiedzę na ten temat
robzar89
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 23 paź 2008, o 20:22
Lokalizacja: Jaszczew

Re: Wybierak - śrut za co odpowiada ??

Postprzez Radi » 5 lis 2015, o 22:40

Idzie płynnie nie przeskakuje czyli już wiesz po co ta kulka
Avatar użytkownika
Radi
Members
 
Posty: 2831
Dołączył(a): 16 lut 2009, o 12:15
Lokalizacja: GKA
Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Wybierak - śrut za co odpowiada ??

Postprzez Karolek » 6 lis 2015, o 23:19

Panowie a to łożysko w wybieraku to można gdzieś dokupić? Skrzynia ASD.
Karolek
Czytacz
 
Posty: 54
Dołączył(a): 3 sty 2014, o 17:58
Lokalizacja: Lubartów
Rocznik: 1994
Silnik: 1.9 tdi 1z
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

Następna strona

- - -



Powrót do Napęd i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], tadzik1986 i 5 gości