Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
witam problem z jakims dziwnym dzwiekiem
Podczas zapalania auta i jak jest uruchomione to z okolic skrzyni biegow dochodzi co jakis czas nieregularnie taki pisk.nawet podczas jazdy raz za czasu go slychac . auto jezdzi ok tylko mnie to martwi prosze o pomoc
- kris891
- Czytacz
Wciśnij sprzęgło i zobacz czy jest zmiana pisku lub cichnie ,może to być łożysko oporowe (docisku sprzęgła ).
Gdyby ono było przyczyną, proponuję wymień komplet , Łożysko, docisk i tarczę , gdyż jedno rozebranie a na długi czas spokój ze sprzęgłem .
Gdyby ono było przyczyną, proponuję wymień komplet , Łożysko, docisk i tarczę , gdyż jedno rozebranie a na długi czas spokój ze sprzęgłem .
-

Lucek777 - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Kompletne sprzęgło(tarcza, docisk, łożysko) od 200 zależy od marki ale proponuję Luk lub SACHS . Robocizna w Łodzi od 200 zł .
Ale jak masz warunki ( dach nad samochodem i trochę narzędzi ) troszkę wiedzy i zapału
to da radę to zrobić nawet bez kanału .
Chyba że nie lubisz się brudzić lub nie czujesz się na siłach, to lepiej oddaj komuś do zrobienia, bo troszkę rozkręcania jest.
Ale jak masz warunki ( dach nad samochodem i trochę narzędzi ) troszkę wiedzy i zapału
to da radę to zrobić nawet bez kanału .
Chyba że nie lubisz się brudzić lub nie czujesz się na siłach, to lepiej oddaj komuś do zrobienia, bo troszkę rozkręcania jest.
-

Lucek777 - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Witam,
Też mam podobny problem, na "wolnym biegu" słychać tarcie a ostatnio pojawił się pisk. Ja wysprzęgle to cichnie, jeden mechanik powiedział, że to raczej coś ze skrzynią, co mnie bardzo zmartwił. Moze coś poradzicie
Aleks
Też mam podobny problem, na "wolnym biegu" słychać tarcie a ostatnio pojawił się pisk. Ja wysprzęgle to cichnie, jeden mechanik powiedział, że to raczej coś ze skrzynią, co mnie bardzo zmartwił. Moze coś poradzicie
Aleks
torez
- aleksander
- Berbeć
kris891 weź dolej oleju do skrzyni to nie będzie piszczało. Miałem to samo w polo 86c2f i w golfie. To są któreś łożyska wałka głównego w skrzyni, które wpadają w tzw. rezonans i grzechoczą/piszczą jak nie mają oleju.
Jak dolejesz oleju to na 99% ten pisk zniknie.
Olej 75W90, marka dowolna.
Założę się, że piszczy jak jest zimny silnik
Jak dolejesz oleju to na 99% ten pisk zniknie.
Olej 75W90, marka dowolna.
Założę się, że piszczy jak jest zimny silnik

-

prezesik - Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów