Uszczelniacz wału korbowego / sprzęgło

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez baryzupa » 14 kwi 2014, o 21:59

Witam!

Jakiś czas temu stałem sie posiadaczem Golfa 3 1.4 z 1994roku. Nadszedł niestety czas na wymiane sprzęgła i.. no właśnie - tutaj moje pytanie.

Wygląda to tak, że po 1 linka sprzęgła jest luźna mimo, że została naciągnięta na maxa, sprzęgło łapie bardzo wysoko, praktycznie przy samym końcu pedała. Ruszyć z ' piskiem ' się nie da, po prostu nawet po wkręceniu na wysokie obroty i puszczeniu sprzęgła auto rusza wolniutko a obroty najpierw rosną a następnie spadają i wkręcają sie powoli znów. To chyba tyle z objawów. Poczytałem / popytałem troszkę i dostałem kilka informacji na temat sprawdzenia sprzęgła. A więc z trójki da rade ruszyć przy wolnym puszczaniu sprzęgła z naciskaniem gazu na tzw. półsprzęgle. Jeżeli próbuje bez gazu to auto gaśnie. Wczoraj z miejsca spróbowałem jak najszybciej lecieć na każdym biegu i było w miare ok, aczkolwiek po tym zabiegu jadąc normalnie zauważyłem, że naciskając mocniej pedał gazu obroty kręciły się do 6tyś. a auto praktycznie nie przyśpieszało. Odstawiłem na parking, dziś znów jest normalnie. Kolega ( mechanik samouk ) stwierdził, że może to być uszczelniacz wału korbowego ( chyba o to chodziło ) z tego względu, że na wysokich obrotach i biegach sprzęgło się nie 'ślizga'. Generalnie na niskich czasami po puszczeniu sprzęgła najpierw schodzi z obrotów w dół a dopiero potem jakby 'łapał bieg'. Powiedział, że może przez uszkodzony uszczelniacz leci olej na sprzęgło i dlatego sie ślizga na niskich - z kolei na wysokich obrotach sprzęgło spala ten olej i dlatego jest w miare ok. Teraz pytanie co to może być ? Sprzęgło tak czy siak już zamówiłem LUKa. Co z tym uszczelniaczem ? I jak go wymienić ? Znajomy będzie mi robił sprzęgło i przy okazji można by wymienić ten uszczelniacz. Aczkolwiek powiedział, że akurat tego uszczelniacza nigdy nie wymieniał i nie do końca wie jak to zrobić. Proszę o porady i pomoc. Pozdrawiam.
baryzupa
Berbeć

Postprzez pietrasiak2 » 17 kwi 2014, o 08:31

Jak zdemontujesz skrzynię to będziesz miał obraz czy masz na tarczy olej. Pomijając to , u ogarniętego mechanika wymiana uszczelniacza wału powinna mieć miejsce przy jednej robocie masz pewność że nie pójdzie olej na sprzęgło.
Co do wymiany to należy zdemontować koło zamachowe (tu przed demontażem zaznacz dla pewności punkty - znaczniki by nie obrócić koła zamachowego bo zmienisz wyważenia wału korbowego) pod nim masz uszczelniacz w pokrywie tylnej którą demontujesz i wyjmujesz uszczelniacz
Drobnym papierem czyścisz powierzchnię wału i gniazdo , przystępujesz do montażu. Tu radzę by sprawnie to poszło posmarować olejem powierzchnie wewnętrzną uszczelniacza tzw wargę i równo go wprowadzić . Następnie skręcasz obudowę , koło no i montujesz sprzęgło :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez k-m-r1 » 17 kwi 2014, o 15:56

jak by był olej na tarczy to zapomnij o tym ze pojedziesz
a palone sprzegło olej poczujesz na 100%

skoro linki sie nie podciagnie a auto nie jedzie
trzeba zdjąc skrzynie
zrobic to po południu co by rano po czesci smignąc i zmoantowac cała operacja dla kogoś kto zdejmował skrzynie 1 dzien
jak nie robiłes tego to licz 2-3 dni

obstawiam wytartą tarcze

jak autem bedizesz jezdził to nowy komplet jak nie przywiązujesz uwagi i bedziesz sprzedawał to urzywka za 100 zł nowe luka 190X około 280-330 zł komplet
sama tarcza chyba po 200 zł była w moim sklepie wienc połasiłem sie na komplet
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez krzyś » 17 kwi 2014, o 18:36

baryzupa napisał(a):sprzęgło łapie bardzo wysoko, praktycznie przy samym końcu pedała

im cieńsza tarcza sprzęgłowa (okładziny cierne) tym sprzęgło wyżej bierze. Masz wyciek oleju na łączeniu silnika ze skrzynią?
Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
krzyś
Members

Rocznik: 1996
Silnik: 1.9 TDI 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez baryzupa » 19 kwi 2014, o 10:13

Witam. Wycieków na łączeniu nigdzie nie widać. Sprzęgło kupiłem LUKa za 245zł. Tarcza, docisk i łożysko. Podchodziłem już do wymiany tylko napotkałem problem.. W momencie gdy chciałem odkręcić półosie od skrzyni to jedna z 12stu śrub niestety jest 'zjechana'. Są to 12 klinowe gwiazdki z tego co kojarze, niestety owa gwiazda w środku jest dosłownie okrągła.. Ktoś kto przykręcał najprawdopodobniej niestety ją zjechał na maxa. Próbowałem już chyba wszystkiego, żabki, klucze samozaciskowe, nabijanie numer większej gwiazdki, przeciąłem nawet śrube flexem tak aby spróbować śrubokrętem ( po prostu zrobilem nacięcie na środku śruby ). Nic to nie daje. WD-40 tez nic nie zdziałał. Teraz pytanie co zrobić ? Może spróbować wyjąć skrzynie z przegubem ? Albo moze uciąć tą śrube flexem ? Tylko nie wiem czy później uda mi się wykręcić sam gwint ze skrzyni.. Proszę o porady
baryzupa
Berbeć

Postprzez pablomed » 20 kwi 2014, o 09:41

utnij łeb i zaopatrz się w nową
pablomed
Members

Postprzez baryzupa » 20 kwi 2014, o 10:28

A bedzie opcja później aby wykręcić reszte śruby która zostanie ? :D
baryzupa
Berbeć

Postprzez k-m-r1 » 21 kwi 2014, o 12:26

śruby zostanie około 5 cm więc złąpiesz i wykręcisz czy to żaba hydrauliczna czy zwykła

jak coś to mogę wysłać drugą taką bo mam ze starej skrzyni cały komplet

albo na szrocie znajdziesz raz dwa
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

- - -

Powrót do Napęd i skrzynia biegów