Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
świszczące sprzęgło
witam.od jakiegoś czasu niepokoi mnie dziwne świszczenie sprzęgła.Znajomy mówił że to prawdopodobnie łożysko oporowe.Dzieje się tak gdy odpale śilnik i kiedy wciskam sprzęgło świst ustaje pojawia się to również kiedy podczas jazdy wbijam 5 bieg.Czy to faktycznie łożysko oporowe???Jeśli tak to czy muszę wymienić całe sprzęgło czy tylko łożysko oporowe????Dodam że sprzęgło pracuje bez zarzutu.
-

pablo89 - Berbeć
siemka mam tak samo jak z rana odpale slychac to chrobotanie jak wcisne sprzeglo ustaje to lozysko oporowe jak masz sprzeglo dobre wymien samo lozysko ja mam juz na wymarciu bieze przy samej gorze takze jak klapnie wymienie cale sprzeglo
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
pablo89, Tak jest! Łozysko oporowe i wszystko bedzie ok! i sprawdz przy okazji poziom oleju w skrzyni:)
- RangerDN
- Czytacz
z tyłu skrzyni,gdzieś na wysokości półośki, za nią jest korek na imbus 17. taki sam jest prosto pod półośką na samym dole do spuszczania oleju
żeby sprawdzić poziom to trzeba ten korek co jest wyżej odkręcić i powinien się olej trochę polać, jak nic nie poleci to trzeba sprawdzić palcem jak daleko od krawędzi otworu jest olej - jak będzie przy samej krawędzi to tragedii nie ma a jak palcem nie dostaniesz to jest za mało
ale ja też bym obstawiał to łożysko oporowe ewentualnie łożysko w skrzyni
żeby sprawdzić poziom to trzeba ten korek co jest wyżej odkręcić i powinien się olej trochę polać, jak nic nie poleci to trzeba sprawdzić palcem jak daleko od krawędzi otworu jest olej - jak będzie przy samej krawędzi to tragedii nie ma a jak palcem nie dostaniesz to jest za mało
ale ja też bym obstawiał to łożysko oporowe ewentualnie łożysko w skrzyni
-

mani51 - Members
Śledze od jakiegoś czasu tematy na temat łożyska oporowego i smiem twierdzic ze nie jest to łożysko oporowe. Zacytuje jednego z kolegów "Łożysko oporowe jesli jest uszkodzone to słychać je po wciśnięciu sprzegła a to dlatego ze wtedy pracuje"
Wiec sam juz nie wiem bo mam ten sam problem.
Wiec sam juz nie wiem bo mam ten sam problem.
-

Pikuś - Badacz tematu
łożysko oporowe pracuje cały czas bo taka jest konstrukcja wsółczesnych sprzęgieł z tym że jak puścisz sprzęgło to łożysko obraca się praktycznie bez obciążenia i wtedy może wydawać dziwne odgłosy...dosyć częstą przypadłością w golfach jest też łożysko w skrzyni biegów na wałku głównym (chyba) i to ona czasem terkocze na biegu jałowym
-

mani51 - Members
- RangerDN
- Czytacz
witam wszystkich. ja też miałem ten sam problem z łożyskiem oporowym że piszczało. po wciśnięciu sprzęgła przestaje. dobijające trochę więc zajechałem kupić drugie. wymieniłem i dalej to samo. Jeździłem tak z pół roku aż zaczął mi wyskakiwać 5 bieg i teraz nie piszczy. moim zdaniem jest coś z synchronizatorem lub wodzikiem 5 biegu
- dabas11
- Berbeć
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów