Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
skrzyyypi przy wrzucaniu biegow
problem moj polega na tym ze czesto zdarza mi sie tak iz po zatrzymaniu i po wyrzuceniu biegu na "luz" nie moge wrzucic ZADNEGO biegu,a przy probie wrzucenia wstecznego ze skrzyni slychac donosne skrzypienie.wtedy musze zgasic silnik,poczekac pare sekund i po ponownym uruchomieniu silnika wszystko jest juz w porzadku.O CO W TYM CHODZI??????
-

lookasgolf33 - Gaduła
Wsteczny jest nie synchronizowany, na prostych zębach (tak jak jedynka w maluchu) musi być wrzucony gdy skrzynia jest wysprzęglona, synchronizator .... ze wstecznym razem wchodzi jedyna ... z jedynką i to właśnie najczęściej występuję w tej konfiguracji problem z jedynką + wsteczny - jak u Ciebie wszystkie nie wchodzą a pomaga wyłączenie silnika to raczej sprzęgło nie rozłącza skrzyni tak jak powinno i koła cały czas się obracają dlatego nie możesz wrzucić biegu .... a jak pare razy rozsprzęglisz to pomaga ? czy tylko wyłączenie silnika ?
Ja miałem kiedyś seata Ibize he pare tygodni bo się właśnie rozsypała skrzynia przez to że sprzęgło po prostu nie rozłączało jak powinno a ja tak jeździłem i to ignorowałem, wrzucałem biegi jak kubica
trafiając w zęby he co drugi traf to jeden wielki zgrzyt 
Ja miałem kiedyś seata Ibize he pare tygodni bo się właśnie rozsypała skrzynia przez to że sprzęgło po prostu nie rozłączało jak powinno a ja tak jeździłem i to ignorowałem, wrzucałem biegi jak kubica
trafiając w zęby he co drugi traf to jeden wielki zgrzyt 
- morsdicti
- Members
-

lookasgolf33 - Gaduła
to po co gasisz silnik i zapalasz za każdym razem
takie zapalanie i gaszenie to nie zdrowe.
Moim zdaniem to sprzęgło (nie odczuwasz różnicy w przyspieszaniu auta itd ? ) tym bardziej że jest tak jak piszesz jedziesz jedziesz zatrzymujesz sie wciskasz sprzęgło, 'odłączasz skrzynie od silnika' a mimo to skrzynia dalej sie kreci i nie wrzucisz biegu ... chociaż powinien być moim zdaniem w tej sytuacji przy każdym biegu zgrzyt
nie tylko przy wstecznym ...
takie zapalanie i gaszenie to nie zdrowe.
Moim zdaniem to sprzęgło (nie odczuwasz różnicy w przyspieszaniu auta itd ? ) tym bardziej że jest tak jak piszesz jedziesz jedziesz zatrzymujesz sie wciskasz sprzęgło, 'odłączasz skrzynie od silnika' a mimo to skrzynia dalej sie kreci i nie wrzucisz biegu ... chociaż powinien być moim zdaniem w tej sytuacji przy każdym biegu zgrzyt
nie tylko przy wstecznym ...- morsdicti
- Members
eee,wlaśnie chodzi mi o to ze jedynie moge wgniesc drazek tak jak do wstecznego ale skrzypi i go nie wrzuce,a kiedy drazek nie jest wgnieciony to wogole go ruszyc nie moge w zadna strone
-

lookasgolf33 - Gaduła
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów