Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Skrzynia do wyminy:(
Witam i Proszę o radę. Byłem dziś u mechanika powiedział że mam skrzynie biegów do wymiany. Golf 1.9 TDI 90 KM. Nie wiecie ile taka skrzynia może kosztować>?
Bo liczy się Agresja:P
-

kk07 - Czytacz
No dobra. Załóżmy że kupiłem skrzynie. Co jeszcze muszę kupić by ją wymienić. tzn uszczelki itp?
-

kk07 - Czytacz
-

Nowal - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
jesli potrzebujesz skrzynie do TDI to zgłoś sie do Leoparda.on ma skrzynie w eleganckim stanie...skrzynia ma najechane moze ponad 100tyś...
a moze napisz co ci sie dzieje ze mechanik coś takiego stwierdził. moze facet jest w błędzie...
a moze napisz co ci sie dzieje ze mechanik coś takiego stwierdził. moze facet jest w błędzie...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Przy wymianie skrzyni można zmienić też sprzęgło, bo to jedna robota, a dokładasz 300zł tylko.
No i oczywiście zalewasz olej nowy, ja bym proponował zalać najpierw jakimś słabym, a po jakimś czasie wylać go i wlać jakiś dobry syntetyk.
Operacje wykonujemy bo nigdy nie wiesz co jest w starej skrzyni, może jakieś opiłki czy inne dziadostwa i tak dla przepłukania.
No i oczywiście zalewasz olej nowy, ja bym proponował zalać najpierw jakimś słabym, a po jakimś czasie wylać go i wlać jakiś dobry syntetyk.
Operacje wykonujemy bo nigdy nie wiesz co jest w starej skrzyni, może jakieś opiłki czy inne dziadostwa i tak dla przepłukania.
- yelonec
- Czytacz
yelonec napisał(a):ja bym proponował zalać najpierw jakimś słabym
co masz na myśli pisząc o słabym oleju. Do skrzyni VW jak dobrze poszukasz to znajdziesz 5 może 6 różnych olejów które można by wlać i wśród nich nie ma "słabych"
przecież jak będzie spuszczał olej ze skrzyni to zauważy czy jest coś w nim więc jak już zmieniać to na taki jak trzeba...odradzam takie eksperymenty jak proponujesz bo sam kiedyś zmieniłem na pierwszy lepszy przekładniowy i po tygodniu skrzynia padła
w tym temacie podane są oleje jakie można lać do naszych VW
http://www.golf3.pl/topics7/skrzynia-bi ... light=olej
-

mani51 - Members
yelonec napisał(a):Przy wymianie skrzyni można zmienić też sprzęgło, bo to jedna robota, a dokładasz 300zł .
heehe...
Do TDI sprzegło Sachs'a w detalu kosztuje ponad 500zł w intercars'ie za 300zł to mozna kupić jakis fajans albo uzywke ze szrotu....-

SotoM - Members
Mechanik stwierdził że poprzedni właściciel nie pilnował stanu oleju w skrzyni mimo że miał przeciek i jak stwierdził " skrzynia poszła od górnego wału" że jakieś mocowania już poszły od obudowy jakiejś (patrzał od góry jak maskę podniosłem) jak chodzi na jałowym biegu słuchać lekkie szemrzenie w skrzyni. Powiedział że mam szukać skrzyni bo ta w karzdej chwili może siąść. Przyznam się że ja jestem zielony w samochodach. To moje pierwsze autko i dopiero się uczę. Po krotce było tak. Kupiłem autko biegi chodziły jak marzenie. po jakimś tygodniu miałem lekkie problemy z wrzuceniem 1-go biegu.po kilku dniach przy wrzucaniu wstecznego był lekki zgrzyt, a przy 1,2,3 to była grubsza robota. Raz tak miałem że o 14:00 przeparkowywałem samochód to nie mogłem wbić 1,2. potem o 16:00 odstawiałem go na miejsce i biegi bez problemu żadnego. Mogłem jednym palcem wrzucać. pojechałem do mechanika, sprawdził stan oleju w skrzyni i było bardzo mało. dolał jakieś 1,3 litra. Myślałem że to była wina braku oleju i niedługo miałem brać się za wyciek i mieć z głowy problem. po trzech dniach problem powrócił i znowu mam problemy z biegami. Jak go coś najdzie to perfect działają.
[ Dodano: 2008-10-28, 19:39 ]
Możecie mi powiedzieć jaką skrzynie kupić. Tzn czy na mojej skrzyni są jakieś oznaczenia. czy wrzystkie skrzynie do 1.9 tdi 90 Km są takie same? jak ją dopasować
[ Dodano: 2008-10-28, 19:39 ]
Możecie mi powiedzieć jaką skrzynie kupić. Tzn czy na mojej skrzyni są jakieś oznaczenia. czy wrzystkie skrzynie do 1.9 tdi 90 Km są takie same? jak ją dopasować
-

kk07 - Czytacz
kk07, chyba postów nie czytasz.... napisałem ci odezwij sie do Leoparda on ma skrzynie w eleganckim stanie. po za tym mysle ze mozesz sobie tą skrzynie uratować. wyciek oleju skad jest?? z uszczelniacza półosi napędowej czy z połaczenia karterów skrzyni?? uszczelnij tą skrzynie, kup motoDr-rozgrzej puszke w we wrzącej wodzie i wlej go do oleju ze skrzyni który uprzednio bedzier spuszczony i go wymieszaj.wlej to do skrzyni i obserwuj co bedzie sie działo. juz kilka razy taki myk robiłem i pomogło.jak narazie klienci nie narzekają...
[ Dodano: 2008-10-28, 22:26 ]
jesli chodzi o symbol skrzyni to ja u siebie mam ASD.w TDI 90tce jest tylko 1 rodzaj skrzyni.tylko musisz szukać do disla bo jak od benzyny załozysz to bedzie lipa. twój Vmax wtedy bedzie moze ze 130 moze 140km/h
[ Dodano: 2008-10-28, 22:26 ]
jesli chodzi o symbol skrzyni to ja u siebie mam ASD.w TDI 90tce jest tylko 1 rodzaj skrzyni.tylko musisz szukać do disla bo jak od benzyny załozysz to bedzie lipa. twój Vmax wtedy bedzie moze ze 130 moze 140km/h
-

SotoM - Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów