Skrzynia biegów w TDI objawy i pytania

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Skrzynia biegów w TDI objawy i pytania

Postprzez hellaflush » 11 sie 2013, o 10:08

Mam parę pytań co do skrzyni biegów.

Objawy:
-Na początku trochę ciężko wchodziła 5tka ale już wyczułem i jest ok
-Po jakimś czasie ciężko wchodziła 1ka i dalej tak jest
-Często zgrzyta wsteczny
-Przy cofaniu słychać metaliczny dźwięk, jakby coś luźno latało. Objawia się to tylko przy cofaniu z gazem, jeżeli jadę do tyłu bez gazu lub z górki bez wstecznego to jest cicho.
-Skrzynia jest zapocona na samym dole tam gdzie jest znaczek VW
-Słychać trochę łożysko oporowe

Tak więc czy to wskazuje ewidentnie na skrzynie czy można wymienić jakieś jej elementy? Może wystarczy dolać oleju lub wymienić? Czy to ewidentna wina sprzęgła?
Avatar użytkownika
hellaflush
Gaduła
 
Posty: 802
Dołączył(a): 10 maja 2012, o 17:02
Lokalizacja: 71

Skrzynia biegów w TDI objawy i pytania

 

Postprzez ARTURO33 » 11 sie 2013, o 10:16

To mogą być objawy wybieraka.
ARTURO33
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 11 sie 2013, o 08:41
Lokalizacja: VWarszawa

Postprzez hellaflush » 11 sie 2013, o 10:41

Hmm w sumie to po wymianie dźwigni przełączającej zdjąłem ten ciężarek z wybieraka, może to jest przyczyną? Muszę go poszukać ale wcześniej różnicy nie widziałem z i bez ciężarka.
Avatar użytkownika
hellaflush
Gaduła
 
Posty: 802
Dołączył(a): 10 maja 2012, o 17:02
Lokalizacja: 71

Postprzez assesino » 12 sie 2013, o 11:46

hellaflush napisał(a):zdjąłem ten ciężarek z wybieraka

Moim zdaniem ciężarek to tak jakby przeciw waga, co by lepiej wszystko chodziło.Ktoś to tak zaprojektował i tam umieścił co by spełniało jakąś funkcję.

Sprawdź olej w skrzyni może brakuje.
Alpine CDA 9835R...Hifonics Falcon...RAINBOW SLC 265.25 KICK NG...Alpine 3544...Audio System HX08SQ BR
Avatar użytkownika
assesino
Badacz tematu
 
Posty: 232
Dołączył(a): 18 lip 2011, o 12:39
Lokalizacja: Chełm

Postprzez KAMNILEK » 13 sie 2013, o 09:13

Skoro "Niemiec zaprojektował coś na 3 śruby to niech Polak po nim nie poprawia......." powiedział mój znajomy i to się cholernie sprawdza!!!!! Ciężarek musi być! :lol:
KAMNILEK
Czytacz
 
Posty: 129
Dołączył(a): 10 mar 2011, o 18:40
Lokalizacja: NIDZICA

Postprzez k-m-r1 » 14 sie 2013, o 19:32

cieżarek musi byc
dlatego że jak zmieniasz bieg ruszasz wajchą a cieżarek nadaje pedu i bieg wskakuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-o
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
Avatar użytkownika
k-m-r1
Weteran
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 24 sie 2008, o 18:48
Lokalizacja: OOL DW Praszka Wrocław

Postprzez hellaflush » 16 sie 2013, o 19:44

Tak tylko mam wybierak z seata a dzwignie kupilem vw. Wiec ciezarek wyglada inaczej i nie pasuje na dzwignie vw dlatego go nie zalozylem. Jak wroce z nad morza wrzuce fotki jak to wyglada :)
Avatar użytkownika
hellaflush
Gaduła
 
Posty: 802
Dołączył(a): 10 maja 2012, o 17:02
Lokalizacja: 71


- - -



Powrót do Napęd i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości