Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Skrzynia biegów od TDI do TD
mam zamiar założyć sobie skrzynie od TDI do mojego TD. zastanawiam się czy wszystko będzie pasować np. półosie? co ze sprzęgłem(tarczą i mechanizmem bo przecież w TD na linkę a w TDI hydrauliczne)? może ktoś już zrobił taką zamianę? co o tym myślicie 

you can't always get what you want
>>mój GTD>>
>>mój GTD>>
-

polliv - Badacz tematu
nic na tym nie zyskasz... sainne przełozenia dla silnika TDI. TD sie zamuli na skrzyni od TDI... po za tym musiał bys układ sterowania kupic przełozyc , układ hydrauliczny sprzegła. pedał. pompa. siłownik. inne sprzegło jest w TDI. daj sobie na luz...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
wszystko można zrobić... ponoć miłośnicy audi- ktoś pisał ze ktoś w audi wstawił skrzynie od TDI do TD. - owszem nie ma problemu. o wiele mniejszy nakład kasy i mniej gratów jest potrzebne....
rób jak chcesz.... ja ci odradzam bo nie bedzie efektu lepszego tylko gorszy...
[ Dodano: 2009-06-30, 22:16 ]
napisał to kolega
rób jak chcesz.... ja ci odradzam bo nie bedzie efektu lepszego tylko gorszy...
[ Dodano: 2009-06-30, 22:16 ]
napisał to kolega
gomez1982 napisał(a):Bo z tego co czytałem na kilku forum Audi to po włożeniu do TD skrzyni np od TDI prawie w ogóle by się on nie rozpędzał.Skrzynia ta została tak dobrana żeby właśnie miał on jakieś przyśpieszenie stad krótkie przełożenia.
A co do startu to fakt na mojej skrzyni szybko to idzie
-

SotoM - Members
palcem do nieba nie da się dotknąć
myślałem, że to będzie prostsze i że da jakiś efekt ale skoro tak piszesz to zaniecham tych planów, chociaż miałem nadzieję.
myślałem, że to będzie prostsze i że da jakiś efekt ale skoro tak piszesz to zaniecham tych planów, chociaż miałem nadzieję.you can't always get what you want
>>mój GTD>>
>>mój GTD>>
-

polliv - Badacz tematu
Nom sam chciałem zmienić swoją skrzynie bo pewnie denerwują Cie jej krótkie przełożenia.Ale właśnie na forum Audi znalazłem tą poradę że nie warto zmieniać bo są za długie przełożenia i TD się nie rozpędzi.
Na vwgolf.pl też odradzali.
Na vwgolf.pl też odradzali.
-

gomez1982 - Gaduła
gomez1982, zgadłeś
te krótki przełożenia dobijają. myślałem, że może teraz gdy podniosłem trochę moc silnika to i da radę pociągnąć taką skrzynię
[ Dodano: 2009-07-01, 14:17 ]
SotoM, a może jakaś inna skrzynia by pasowała
[ Dodano: 2009-07-01, 14:17 ]
SotoM, a może jakaś inna skrzynia by pasowała

>>mój GTD>>
>>mój GTD>>
-

polliv - Badacz tematu
Oprócz innych które były montowane w TD to żadna ponoć nie podejdzie.Takie są wyniki moich poszukiwań kiedy też na początki ta skrzynia była fajna bo spod świateł to się szybko ruszało ale w codziennej jeździe to nie jest wygodna.
Możesz jeszcze poszperać też z chęcią dowiem się na co można zmienić te nasze.
Możesz jeszcze poszperać też z chęcią dowiem się na co można zmienić te nasze.
-

gomez1982 - Gaduła
poszukam ale trochę później. na razie remont w domu i urwanie głowy 

>>mój GTD>>
>>mój GTD>>
-

polliv - Badacz tematu
nic mi nie przychodzi do głowy....raczej watpie... musiał bys dokumentacje skrzyń postudiowac róznych modeli VW i rodzinki i porównac przełożenia poszczegulnych biegów. moze da radę przełozyć graty (tryby) z innej skrzyni do twojej. ale to głupiego robota moim zdaniem.... chcesz wiecej mocy to włóż silnik TDI ze swoją pompą wtryskową i bedzie hulał... przynajmniej bedziesz miał bezposredni wtrysk paliwa.... zadno ECU nic ci nie bedzie potrzebne.....polliv napisał(a):a może jakaś inna skrzynia by pasowała

-

SotoM - Members
słyszałem o takim czymś, nazywają to chyba MTDI. ja jak już to poszukam jakiegoś tdi rozbitego i przełożę sobie silnik razem ze skrzynią. tak będzie chyba najlepiej.SotoM napisał(a):włóż silnik TDI ze swoją pompą wtryskową i bedzie hulał...
>>mój GTD>>
>>mój GTD>>
-

polliv - Badacz tematu
Nawet nie wiedziałem że jest taka możliwość że można przełożyć silnik TDI bez jego całej elektroniki.No wtedy fakt by to hulało.A czy przekłada się coś jeszcze bo w sumie to przecież skrzynie się znacznie różnią.
-

gomez1982 - Gaduła
Powrót do Napęd i skrzynia biegów