simering wybieraka skrzyni biegow

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

simering wybieraka skrzyni biegow

Postprzez m4kaweli » 20 mar 2010, o 09:20

witam, jak w temacie robil ktos sam wymiane ? czy sa fotoporady jakies do tego bo nic nie moglem znalezc a slyszalem ze idzie to samemu zrobic dosyc szybko. Jezeli ktos wie ile mechanik bierze za taka przyjemnosc niech napisze. Pozdrawiam wszystkich
m4kaweli
Berbeć
 
Posty: 9
Dołączył(a): 20 gru 2009, o 13:28
Lokalizacja: nowa sól

simering wybieraka skrzyni biegow

 

Postprzez SotoM » 20 mar 2010, o 14:32

ja za takie coś bym wziął 80zł.
godzina roboty.
zlewasz olej ze skrzyni
odkręcasz śrubkę przy łączeniu pręta wybieraka z wybierakiem skrzyni i go wyciagasz - regulacji tam nie ma śruba wchodzi w "rowek"
potem prubujesz wydłuybac zimering. cienkim śrubokrętem lub wkrecając wkręta i i potem wyciagasz łapiac kombinerkami czy czymś... i staraj sie tak aby nie uszkodzić kołnieża zawnetrznego jak zimering przylega do obudowy skrzyni.
potem zakładasz nowy wbijając go małym młoteczkiem(mało miejsca jest) to najlepiej sobie zrobic jakiegoś pobijaka długiego z półaską powierzchnia aby nie uszkodzić nowego zimeringu i go obijasz na około az dojdzie picikłak w głab skrzyni.
potem montujesz wybierak i zalewasz olej.
jesli bedzie ciec dlaej to nie wina uszczelniacza a wytarty jest wybierak - potem juz zostaje wyjąc i rozebrać skrzynie aby wymienić wybierak skrzyni.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez kermid » 20 mar 2010, o 16:26

A ja mam jeszcze takie pytanie czy da się to zrobić bez zlewania oleju ze skrzyni??Czy dużo tego oleju może wycieknąć podczas takiej wymiany??
Avatar użytkownika
kermid
Badacz tematu
 
Posty: 228
Dołączył(a): 28 lut 2009, o 16:49
Lokalizacja: Białystok

Postprzez SotoM » 20 mar 2010, o 18:28

musisz zlać olej bo wybierak jest na dole-dnie skrzyni przecież... wyciągniesz simering i cie olej zaleje... :!: :-)
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez m4kaweli » 21 mar 2010, o 10:48

Witam ponownie, czy widział ktoś fotoporady dotyczącego tematu. Pozdrawiam
m4kaweli
Berbeć
 
Posty: 9
Dołączył(a): 20 gru 2009, o 13:28
Lokalizacja: nowa sól

Postprzez SotoM » 21 mar 2010, o 12:49

skoro nie radzisz sobie z opisem co jak masz robić to daj sobie chłopie spokój bo jeszcze szkód narobisz...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez m4kaweli » 21 mar 2010, o 16:18

Oczywiscie ze sobie poradze z wymiana która planuje na piątek a to ze chcialbym zobaczyc jakies foty to chyba nic zlego, nie mozna oceniac ludzi po kilku zdaniach. Pozdrawiam i ogolnie dzieki bo sensownie to opisales.
m4kaweli
Berbeć
 
Posty: 9
Dołączył(a): 20 gru 2009, o 13:28
Lokalizacja: nowa sól

Postprzez SotoM » 22 mar 2010, o 18:53

:-) nie no spoko. poprostu pomyslałem ze skoro tak walczysz o fotoporade to mysle - chyba chłop za bardzo nie wie co jest w5... :-) spoko m4kaweli, bez obrazy... pozdro.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez m4kaweli » 22 mar 2010, o 22:24

masz wiedze i widze to po twoich postach takze mam nadzieje ze jeszcze skorzystam z twoich TEKSTO - PORAD pozdro i piwko :)
m4kaweli
Berbeć
 
Posty: 9
Dołączył(a): 20 gru 2009, o 13:28
Lokalizacja: nowa sól

Postprzez kermid » 13 kwi 2010, o 13:21

PANOWIE RATUNKU!!!! nie mogę wydłubać tego simeringa wybieraka,on jest strasznie twardy udało mi się wydłubać małe kawałki ale teraz to nawet nie ma za co złapać żeby go całego wyciągnąć boje się że mi zostanie go troche w środku i nie będę dał rady wpić nowego HELP
Avatar użytkownika
kermid
Badacz tematu
 
Posty: 228
Dołączył(a): 28 lut 2009, o 16:49
Lokalizacja: Białystok

Postprzez prezesik » 13 kwi 2010, o 16:52

kolego jak wyciągasz to uważaj, aby nie podrapać wałka wybieraka, na którym siedzi wybierak i nie powyginać tego blaszanego kołnierza, w którym siedzi simering, bo wtedy nawet po założeniu nowego będzie ciekło !! Ja tak załatwiłem kołnierze przy półosiach i z trudem je znalazłem, teraz tylko czeka mnie wymiana.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez kermid » 13 kwi 2010, o 17:31

Żeby wyjąć ten :cenzura: simering musiałem zdjąć cały ten złoty kołnierz dopiero jak go wyjąłem to wtedy udało się podważ i wyjąć ten simering
Ostatnio edytowano 13 kwi 2010, o 17:33 przez kermid, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
kermid
Badacz tematu
 
Posty: 228
Dołączył(a): 28 lut 2009, o 16:49
Lokalizacja: Białystok


- - - fumigacja domu



Powrót do Napęd i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości