Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
simering wybieraka skrzyni biegow
witam, jak w temacie robil ktos sam wymiane ? czy sa fotoporady jakies do tego bo nic nie moglem znalezc a slyszalem ze idzie to samemu zrobic dosyc szybko. Jezeli ktos wie ile mechanik bierze za taka przyjemnosc niech napisze. Pozdrawiam wszystkich
- m4kaweli
- Berbeć
ja za takie coś bym wziął 80zł.
godzina roboty.
zlewasz olej ze skrzyni
odkręcasz śrubkę przy łączeniu pręta wybieraka z wybierakiem skrzyni i go wyciagasz - regulacji tam nie ma śruba wchodzi w "rowek"
potem prubujesz wydłuybac zimering. cienkim śrubokrętem lub wkrecając wkręta i i potem wyciagasz łapiac kombinerkami czy czymś... i staraj sie tak aby nie uszkodzić kołnieża zawnetrznego jak zimering przylega do obudowy skrzyni.
potem zakładasz nowy wbijając go małym młoteczkiem(mało miejsca jest) to najlepiej sobie zrobic jakiegoś pobijaka długiego z półaską powierzchnia aby nie uszkodzić nowego zimeringu i go obijasz na około az dojdzie picikłak w głab skrzyni.
potem montujesz wybierak i zalewasz olej.
jesli bedzie ciec dlaej to nie wina uszczelniacza a wytarty jest wybierak - potem juz zostaje wyjąc i rozebrać skrzynie aby wymienić wybierak skrzyni.
godzina roboty.
zlewasz olej ze skrzyni
odkręcasz śrubkę przy łączeniu pręta wybieraka z wybierakiem skrzyni i go wyciagasz - regulacji tam nie ma śruba wchodzi w "rowek"
potem prubujesz wydłuybac zimering. cienkim śrubokrętem lub wkrecając wkręta i i potem wyciagasz łapiac kombinerkami czy czymś... i staraj sie tak aby nie uszkodzić kołnieża zawnetrznego jak zimering przylega do obudowy skrzyni.
potem zakładasz nowy wbijając go małym młoteczkiem(mało miejsca jest) to najlepiej sobie zrobic jakiegoś pobijaka długiego z półaską powierzchnia aby nie uszkodzić nowego zimeringu i go obijasz na około az dojdzie picikłak w głab skrzyni.
potem montujesz wybierak i zalewasz olej.
jesli bedzie ciec dlaej to nie wina uszczelniacza a wytarty jest wybierak - potem juz zostaje wyjąc i rozebrać skrzynie aby wymienić wybierak skrzyni.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
musisz zlać olej bo wybierak jest na dole-dnie skrzyni przecież... wyciągniesz simering i cie olej zaleje...

-

SotoM - Members
skoro nie radzisz sobie z opisem co jak masz robić to daj sobie chłopie spokój bo jeszcze szkód narobisz...
-

SotoM - Members
Oczywiscie ze sobie poradze z wymiana która planuje na piątek a to ze chcialbym zobaczyc jakies foty to chyba nic zlego, nie mozna oceniac ludzi po kilku zdaniach. Pozdrawiam i ogolnie dzieki bo sensownie to opisales.
- m4kaweli
- Berbeć
nie no spoko. poprostu pomyslałem ze skoro tak walczysz o fotoporade to mysle - chyba chłop za bardzo nie wie co jest w5...
spoko m4kaweli, bez obrazy... pozdro.-

SotoM - Members
PANOWIE RATUNKU!!!! nie mogę wydłubać tego simeringa wybieraka,on jest strasznie twardy udało mi się wydłubać małe kawałki ale teraz to nawet nie ma za co złapać żeby go całego wyciągnąć boje się że mi zostanie go troche w środku i nie będę dał rady wpić nowego HELP
-

kermid - Badacz tematu
kolego jak wyciągasz to uważaj, aby nie podrapać wałka wybieraka, na którym siedzi wybierak i nie powyginać tego blaszanego kołnierza, w którym siedzi simering, bo wtedy nawet po założeniu nowego będzie ciekło
Ja tak załatwiłem kołnierze przy półosiach i z trudem je znalazłem, teraz tylko czeka mnie wymiana.
Ja tak załatwiłem kołnierze przy półosiach i z trudem je znalazłem, teraz tylko czeka mnie wymiana.-

prezesik - Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów