Proszę was o poradę do takiej sytuacji:
mam golfa 1,8 z 97r. do tej pory czasem wypadał mi wsteczny bieg( a wcale nie szalałem).
Ostatnio puka na wstecznym. Pukanie przyspiesza w miarę lekkiego przyspieszania.
nawet jak jadę do przodu to tak na pierwszych biegach gdy puszczam gaz da się słyszeć delikatne pukanie - może to po prostu drgania pękniętej części? jadąc do przodu nie odczuwam żadnego spadku komfortu i mocy poza delikatnym pukaniem gdy się wsłucham mocno.
Byłem u takiego jednego specjalisty i na samo ucho osądził że pękł tryb.
Mówił że skrzynia do naprawy - krzyknął 350zł bez części.
Na szrotach za skrzynie krzyknęli mi 600zł
Zmiana skrzyni - 150-200zł
Moje pytania do was:
-Czy jeżdżąc tak dalej ryzykuję rozwalenie skrzyni?
-Ile kosztować może taki tryb?
-Czy poradziłbym sobie ze zmianą skrzyni jeśli bym trochę poczytał - bo nigdy tego nie robiłem - czy to takie trudne?
-Co byście zrobili na moim miejscu, a może podejrzewacie inny problem?
Pytam bo trochę nie jestem przy kasie.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
LaPiN powiem Ci tak skoro wyskakiwał Ci wsteczny a teraz coś puka, to moim skromnym zdaniem problem napewno tkwi w szkrzyni.
Problem który jak widać pogłębia się. Więc na Twoim miejscu raczej nie liczyłbym na cudowne ozdrowienie i dalszą jazdę bez żadnych obaw. Bagatelizując takie problemy ludzie potem nierzadko stawali na środku skrzyżowań bez możliwości jakiegokolwiek ruchu.
Z naprawmi skrzyni sprawa wygląda tak, że jeżeli masz w swojej okolicy jakiegoś mechanika który naprawdę zna się na naprawie tych mechanizmów (a takich jest bardzo, bardzo... mało) to śmiało możesz walić do niego z tym problemem. Być może, że wymieni Ci przy okazji jakieś łożyska lub inne elementy pozostawiające wiele do życzenia i tym sposobem zregenerujesz skrzynie która posłuży Ci jeszcze bardzo długo. Ale podkreślam, że to dosyć skomplikowane urządzenie pomimo tego, iż minęło już parenaście ładnych latek od kiedy ją wymyślono. Mówię oczywiście o szpecach znających się na skrzyniach i w tym się specjalizujących,a nie o mechanikach samochodowych. Nie jeden bardzo dobry mechanik samochodowy, który posiada kolosalne pojęcie o naprawie aut, naprawy skrzyni się nie podejmie gdyż daje w tym temacie najzwyczajniej w świecie ciała.
Z kolei sprawa kupna używanej skrzyni wygląda tak, że niestety nie ma możliwości sprawdzenia jej w sytuacji gdy jest wymontowana. Zawsze istnieje ryzyko, że możesz kupić ją w takim samym stanie lub gorszym jaką juz posiadasz albo, że po jakimś roku/pół zaczną się z nią problemy. Jakby nie było to już są auta stare, które nie jedno w życiu widziały a przy tym oczywiście skrzynie-to zawsze należy brać pod uwagę. Dlatego ja zawsze mówię, że jest o wiele lepiej zregenerować u kogoś kompetentnego swoją starą skrzynię niż kupować kolejnego trupa. Natomiast jeżeli zdecydujesz się na kupno używki to ZAWSZE żądaj gwarancji rozruchowej od sprzedawcy.
Co do wymiany, to jeżeli jesteś w miarę kumatym człowiekiem posiadającym odpowiednie zaplecze (tj. narzędzia, kanał, pomoc drugiej osoby) to raczej napweno sobie z tym tematem poradzisz.
Aaa... i jeszcze jedno! Postaraj się zdiagnozować tą skrzynię raczej stuprocentowo bo na ucho/oko to wiesz co się stało z chłopem w szpitalu
Posprawdzaj przeguby...
Problem który jak widać pogłębia się. Więc na Twoim miejscu raczej nie liczyłbym na cudowne ozdrowienie i dalszą jazdę bez żadnych obaw. Bagatelizując takie problemy ludzie potem nierzadko stawali na środku skrzyżowań bez możliwości jakiegokolwiek ruchu.
Z naprawmi skrzyni sprawa wygląda tak, że jeżeli masz w swojej okolicy jakiegoś mechanika który naprawdę zna się na naprawie tych mechanizmów (a takich jest bardzo, bardzo... mało) to śmiało możesz walić do niego z tym problemem. Być może, że wymieni Ci przy okazji jakieś łożyska lub inne elementy pozostawiające wiele do życzenia i tym sposobem zregenerujesz skrzynie która posłuży Ci jeszcze bardzo długo. Ale podkreślam, że to dosyć skomplikowane urządzenie pomimo tego, iż minęło już parenaście ładnych latek od kiedy ją wymyślono. Mówię oczywiście o szpecach znających się na skrzyniach i w tym się specjalizujących,a nie o mechanikach samochodowych. Nie jeden bardzo dobry mechanik samochodowy, który posiada kolosalne pojęcie o naprawie aut, naprawy skrzyni się nie podejmie gdyż daje w tym temacie najzwyczajniej w świecie ciała.
Z kolei sprawa kupna używanej skrzyni wygląda tak, że niestety nie ma możliwości sprawdzenia jej w sytuacji gdy jest wymontowana. Zawsze istnieje ryzyko, że możesz kupić ją w takim samym stanie lub gorszym jaką juz posiadasz albo, że po jakimś roku/pół zaczną się z nią problemy. Jakby nie było to już są auta stare, które nie jedno w życiu widziały a przy tym oczywiście skrzynie-to zawsze należy brać pod uwagę. Dlatego ja zawsze mówię, że jest o wiele lepiej zregenerować u kogoś kompetentnego swoją starą skrzynię niż kupować kolejnego trupa. Natomiast jeżeli zdecydujesz się na kupno używki to ZAWSZE żądaj gwarancji rozruchowej od sprzedawcy.
Co do wymiany, to jeżeli jesteś w miarę kumatym człowiekiem posiadającym odpowiednie zaplecze (tj. narzędzia, kanał, pomoc drugiej osoby) to raczej napweno sobie z tym tematem poradzisz.
Aaa... i jeszcze jedno! Postaraj się zdiagnozować tą skrzynię raczej stuprocentowo bo na ucho/oko to wiesz co się stało z chłopem w szpitalu
Posprawdzaj przeguby...-

Repsol - Badacz tematu
a co do ceny skrzyni to przesadzaja bo jak ja sie pytalem do miojego to skrzynie za ok 250 mozna kupic
zapraszam do obejrzenia mojego GTI http://www.golf3.pl/topics2/moj-golf-gt ... t14130.htm
-

rogal133 - Badacz tematu
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
a skrzynia od 1.8 nie pasuje??
[ Dodano: 2009-05-08, 17:13 ]
bo mi koles na szrocie mowil ze pasuje od 1.8 i za taka krzyknal 250 zeta
[ Dodano: 2009-05-08, 17:13 ]
bo mi koles na szrocie mowil ze pasuje od 1.8 i za taka krzyknal 250 zeta
zapraszam do obejrzenia mojego GTI http://www.golf3.pl/topics2/moj-golf-gt ... t14130.htm
-

rogal133 - Badacz tematu
pasuje - ale nie bedziesz miał tych osiągów prędkości które masz na skrzyni ori. sk.od 2.0 ma inne przełożenie 5 biegu jest dłuższe...
wiadomo jak to na szrotach - pasuje wszystko - ok ale co z tego ze wizualnie.... po za tym opychają i wciskają wszystko zeby tylko sprzedać...
wiadomo jak to na szrotach - pasuje wszystko - ok ale co z tego ze wizualnie.... po za tym opychają i wciskają wszystko zeby tylko sprzedać...
-

SotoM - Members
faktycznie zobaczylem do ksiazki i juz od trójki sa inne przelozenia
-

rogal133 - Badacz tematu
no mówiłem ze są inne przełożenia - dlatego dobrze jest do silnika np 1.8 załozyć sk od 2.0 bo wiekszą prędkość osiągnie a np jeśli chodzi o TDI to do 90 założyć skrzynię od 110(AFN)...rogal133 napisał(a):od trójki sa inne przelozenia
ale jeśli założy sie do benzyny skrzynie od diesla to od 1 biegu będzie sie wkręcał jak wściekły(odejscie bardzo ładne) ale Vmax do tyłka
do diesla skrzynia od benzyny to Vmax 130/140km/h i to jest max i wskazówka na obrotomierzy siedzi na czerwonym polu...
-

SotoM - Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów