Problem ze sprzęgłem

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Problem ze sprzęgłem

Postprzez Przem4S » 16 mar 2014, o 23:10

Witam, mam problem ze swoim golfikiem, mianowicie. Podczas jazdy załóżmy na biegu 5 przy tam 100 km/h wciskając gaz do oporu, obroty są jak na luzie (mogę mieć max obrotów jadąc), nie dzieje się tylko tak na biegu 5, ponieważ jest tak już od 2/3/4/5, lecz przyspieszając "powoli" nie ma tego efektu. Domyślam się że przytrzymując obroty, przypalam sprzęgło, lecz co jest nie tak? Na ręcznym z jedynki gaśnie, więc samo sprzęgło wygląda na ok?

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Przem4S
Czytacz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 20 paź 2013, o 00:51
Lokalizacja: Tychy

Problem ze sprzęgłem

 

Postprzez k-m-r1 » 17 mar 2014, o 15:51

wiadomość posta niezrozumiała
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
Avatar użytkownika
k-m-r1
Weteran
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 24 sie 2008, o 18:48
Lokalizacja: OOL DW Praszka Wrocław

Postprzez Przem4S » 17 mar 2014, o 17:41

Okej to może jaśniej. Wygląda to tak jak by sprzęgło się ślizgało, lecz nie jestem pewien czy ma to taki objaw.

Jadąc załóżmy na biegu 5 przy 100 km/h, gdy wcisnę pedał gazu na max, jestem w stanie osiągnąć wysokie obroty 5-6 tys, nie przyspieszając, tak jak bym nie miał wbitego biegu (luz).

Objaw ten pojawia się nie tylko na biegu 5 i podanej prędkości, ale także wcześniej, 3/4/5 bieg.
Avatar użytkownika
Przem4S
Czytacz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 20 paź 2013, o 00:51
Lokalizacja: Tychy

Postprzez Paweu » 17 mar 2014, o 19:55

Przem4S napisał(a):Jadąc załóżmy na biegu 5 przy 100 km/h, gdy wcisnę pedał gazu na max, jestem w stanie osiągnąć wysokie obroty 5-6 tys, nie przyspieszając, tak jak bym nie miał wbitego biegu (luz).


No wygląda na to że się jednak to sprzęgło ślizga.
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4281
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez k-m-r1 » 17 mar 2014, o 22:32

ok to teraz zdjąc skrzynie sprawdzić ile jest jeszcze tych okłądzin i czy sprzegło nie jest "zpalone // zeszkolone?

mogło sie dostac tam ciut oleju i będzie musowo dy wymiany tarcza

jak byś potrzebował tarcze w średnim stanie to mam 190X na zbyciu

Tarcze wymieniłem bo miałem zdjętą skrzynie a ta mi padła
tarcza i docisk w komplecie :)
jeżdze dużo w trasie sprzegła urzywałem czasem ale w trasie PL /NL 1200 km urzywa sie tylko przy zjezdzie po LPG dlatego też zmieniłęm całość by miec spokój
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
Avatar użytkownika
k-m-r1
Weteran
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 24 sie 2008, o 18:48
Lokalizacja: OOL DW Praszka Wrocław

Postprzez Strolf » 20 mar 2014, o 18:14

Zerknij:
[URL=http://www.golf3.pl/topics7/padajace-sprzeglo-19-aaz-vt56426.htm
]http://www.golf3.pl/topics7/padajace-sprzeglo-19-aaz-vt56426.htm[/URL]
Strolf
Berbeć
 
Posty: 14
Dołączył(a): 29 sty 2013, o 12:13
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez pietrasiak2 » 21 mar 2014, o 09:00

A biegi tobie nie wyskakują przypadkiem ? Skoro nie ślizga się na 1? :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez Przem4S » 21 mar 2014, o 11:05

Nie, nie gdyż po odpuszczeniu gazu dalej "jedzie".
Avatar użytkownika
Przem4S
Czytacz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 20 paź 2013, o 00:51
Lokalizacja: Tychy

Postprzez pablomed » 23 mar 2014, o 18:12

Zmieniaj kompletne sprzęgło ( Sachs,Valeo lub LUK) szkoda się nad tym zastanawiać, sama tarcza nie jest wiele tańsza. Koniecznie przy okazji zmień simering na wale korbowym żeby mieć spokój z tym tematem.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez Marek » 23 mar 2014, o 18:24

Kompletne sprzęgło sobie zmień. Ostatnio robiłem to u mnie. Fakt, cały dzień kręcenia ale teraz chodzi jak marzenie ;) Nie kupuj tanich zamienników, warto dołożyć stówkę i kupić coś lepszego... Wsadziłem Sachsa i jestem zadowolony.
Avatar użytkownika
Marek
VIP
 
Posty: 296
Dołączył(a): 26 wrz 2013, o 22:24
Lokalizacja: Wodzisław Śl.


- - -



Powrót do Napęd i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości