Witam, od dłuższego czasu mam problem z wrzucaniem wstecznego po rozgrzaniu silnika, po prostu jakby sprzęgło nie rozłączało napędu i nie da się wrzucić
Jedną z sugestii była zmiana oleju, ale nie pomogła niestety (może dlatego,że wlałem 75W90 zamiast 80W90 jak zalecał SotoM).
Teraz zauważyłem, że gdy są kłopoty z wstecznym (po rozgrzaniu silnika) gdy wciskam sprzęgło na maxa słychać dźwięk jakby obijanie się czegoś w skrzyni (terkotanie jakby).
Co to może być?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
może sie sypac sprzegło lub też samo łozysko oporowe sprzegła. bo zazwyczaj jak jest problem z terekotaniem skrzyni to jest na odwrót- terekotanie wystepuje na puszczonym sprzegle a na wcisnietym cichnie. wiec moim zdaniem ja bym szukał przyczyny po str. sprzegła....crokop napisał(a):Teraz zauważyłem, że gdy są kłopoty z wstecznym (po rozgrzaniu silnika) gdy wciskam sprzęgło na maxa słychać dźwięk jakby obijanie się czegoś w skrzyni (terkotanie jakby).
kiedy ten olej zmieniłeś...crokop napisał(a):Jedną z sugestii była zmiana oleju, ale nie pomogła niestety (może dlatego,że wlałem 75W90)
daj pare dni niech ten olej przylepi sie do czesci... ja bym teraz 1L zlał i dolał swierzego bo ten olej na 100% wyglada teraz tak samo jak był stary (wypłukal skrzynie z syfu)...-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
prezesso napisał(a):Przed wrzuceniem wstecznego wrzuć III-bieg i potem wsteczny - nie ma prawa zgrzytnąć
Niestety u mnie to nie działa i tu nie chodzi o to, że zgrzyta tylko po prostu nie da się wrzucić R na rozgrzanym silniku (tak jakbyś chciał wrzucić bieg bez wysprzęglenia)
SotoM napisał(a):wiec moim zdaniem ja bym szukał przyczyny po str. sprzegła
Ile może wyjęcie i przegląd sprzęgła kosztować?
SotoM napisał(a):kiedy ten olej zmieniłeś
Jakieś 1,5 miesiąca temu, więc na pewno go już przemieliło, ale na prawdę nie sądzę żeby to była kwestia oleju
- crokop
- Berbeć
róznie - zależy gdzie(rejon) w warsztacie renomowanym , czy u janka pietrachy czy u zenka w garażu... ja bym za to wział 250złcrokop napisał(a):Ile może wyjęcie i przegląd sprzęgła kosztować?
no napewno go przemieliło. poiwiem ci tak- ja takze miałem mieszane mysli co do oleju. taż zmieniałem olej wlewałem oryginał - ale to na krutko. po jakiś 3 czy 4 miesiacach wróciły problemy...mysłałem - co jest...crokop napisał(a):Jakieś 1,5 miesiąca temu, więc na pewno go już przemieliło, ale na prawdę nie sądzę żeby to była kwestia oleju
postanowiłem zmienic raz jeszcze olej ale na 80W90. juz bedzie jakoś 2miesiące jak sie ciesze z lużnej bez problemowej pracy biegów. dzić np z nudów postanowieł zlać ze skrzyni 1L oleju i dolac 1L swierzego... a co mi tam...-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów