Witam,
gdy parkuję tyłem ( używając biegu wstecznego), po zatrzymaniu auta w odpowiednim miejscu, skrzynia głupieje i nie mogę ponownie wbić żadnego biegu, nie mogę wrzucić luzu, muszę się strasznie naszarpać, przykładając sporo siły i czasu by ustawić skrzynie na biegu jałowym. To ogromny problem, ponadto stwarzam zagrożenie, gdy przez niesprawną skrzynię nie mogę wyjechać z miejsca parkingowego, zatrzymując się na jezdni i walcząc w tym czasie z biegami...
Miałeś podobny problem, znasz powód i rozwiązanie...?
Pozdrawiam, Kszynju
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
- mogło się złachać, popękać, łotewer jabłko lewarka; ale wtedy by drążek biegów dziwnie chodził a biegi normalnie
- mógł się zepsuć wybierak
- mógł się zepsuć wałek zwrotny biegów
- wałek zwrotny mógł się odkręcić od wybieraka i zamiast przerzucać góra-dół wykonuje jakieś dziwne manewry
więcej pomysłów na chwilę obecną nie mam, skrzynia chodzi normalnie jak już bieg wejdzie? w sensie czy nie wypadają, zgrzytają itp
- mógł się zepsuć wybierak
- mógł się zepsuć wałek zwrotny biegów
- wałek zwrotny mógł się odkręcić od wybieraka i zamiast przerzucać góra-dół wykonuje jakieś dziwne manewry
więcej pomysłów na chwilę obecną nie mam, skrzynia chodzi normalnie jak już bieg wejdzie? w sensie czy nie wypadają, zgrzytają itp
Ostatnio edytowano 2 wrz 2012, o 18:32 przez Opik, łącznie edytowano 1 raz
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Tak, od 1. do 5. wszystko jest po staremu, jest tylko problem z wbiciem luzu z biegu wstecznego, by dalej kontynuować jazdę.
Rozumiem, że wymienione przez Ciebie przyczyny, to nie jest nic szczególnie strasznego, a koszty części i naprawy mnie nie zabiją...?
Rozumiem, że wymienione przez Ciebie przyczyny, to nie jest nic szczególnie strasznego, a koszty części i naprawy mnie nie zabiją...?
- Kszynju87
- Berbeć
Jeżeli jest to któraś z rzeczy które wymieniłem, a na to wygląda skoro skrzynia jako taka pracuje normalnie to tragedii nie ma.
A nie "wpadł" Ci przypadkiem lewarek w dół? Spróbuj go szarpnąć do góry czy trochę wyjdzie. Bo możliwe że zdechła sprężynka która odpowiada za wciskanie wstecznego jeszcze. Chociaż nie wiem czy wtedy byłby problem z luzem, ale bardzo możliwe
A nie "wpadł" Ci przypadkiem lewarek w dół? Spróbuj go szarpnąć do góry czy trochę wyjdzie. Bo możliwe że zdechła sprężynka która odpowiada za wciskanie wstecznego jeszcze. Chociaż nie wiem czy wtedy byłby problem z luzem, ale bardzo możliwe
-

Opik - Members
idę do auta
za chwile wracam .
[ Dodano: 2012-09-02, 12:52 ]
Sprężynka jest ok. bo nie da się podnieść lewarka, ale tam wszystko chodzi bardzo luźno, biegi wchodzą bez użycia sprzęgła.
Myślę, że to może być jabłko lewarka, bo patrząc na nie ( zakładając, że jest to kulisty element, na końcu lewarka zmiany biegów) dopatrzyłem się pęknięcia.
za chwile wracam . [ Dodano: 2012-09-02, 12:52 ]
Sprężynka jest ok. bo nie da się podnieść lewarka, ale tam wszystko chodzi bardzo luźno, biegi wchodzą bez użycia sprzęgła.
Myślę, że to może być jabłko lewarka, bo patrząc na nie ( zakładając, że jest to kulisty element, na końcu lewarka zmiany biegów) dopatrzyłem się pęknięcia.
- Kszynju87
- Berbeć
Zerknij w jakim stanie jest wałek zwrotny pod maską, u mnie w temacie masz na drugiej stronie jak był u mnie złachany
jabłko lewarka to ten element na dole dźwigni zmiany biegów, element który jest punktem obrotu całego drążka
jabłko lewarka to ten element na dole dźwigni zmiany biegów, element który jest punktem obrotu całego drążka
-

Opik - Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów