Problem z napedem syncro 4x4 w golfie III 1.8 B + LPG

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Problem z napedem syncro 4x4 w golfie III 1.8 B + LPG

Postprzez Tabza » 26 lis 2008, o 20:37

Witam, mam problem jak w temacie tzn gdy boksuje mi przednia os to tylna wogole sie nie kreci. Na warsztacie gdy byl na podnosniku i pan mechanik zaczal krecic lewym przednim kolem to tylne sie nie krecilo. Olej (przekladniowy) zostal wymieniony na Shella 75W90 w tylnym moscie i nadal nic sie nie dzieje :(. Gdy wracalem do domu to mam taka gorke zrobilem test i kolega patrzyl z boku czy sie kreci tyl gdy przod boksowal i nic :(. Jaka moze to byc przyczyna oraz prosze o jakies porady bo zima dopiero sie zaczela a naped mi sie bardzo przyda , tylko co z tego jak mam nie dzialajacy. Wiec prosze o podpowiedz co moglo pasc oraz czy macie jakies rady na moj problem z gory dziekuje.
~TaBzA~
Tabza
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 26 lis 2008, o 20:30
Lokalizacja: Sanok

Problem z napedem syncro 4x4 w golfie III 1.8 B + LPG

 

Postprzez gczester » 27 lis 2008, o 17:22

nawet na podnośniku się nie kreci to dziwne ponieważ nawet jak by sprzęgło zaczęło siadać to na podnośniku powinno się obracać może masz wymontowany całkiem wał musisz podnieść go na podnośnik i kręcąc przednim kołem zobaczyć do którego momentu obracają się elementy napędu czyli na którym etapie napęd nie jest przekazywany
jeżeli nie obraca się nawet wał to morze oznaczać że pękła tulejka w skrzyni która przekazuje napęd na tył
gczester
Czytacz
 
Posty: 60
Dołączył(a): 7 paź 2007, o 21:18
Lokalizacja: SKIERKI

Postprzez mario100 » 29 lis 2008, o 23:02

Witaj1To dziwne,bo do przodu zawsze dziala ten naped,do tylu sa czasami problemy. Wlasie,sprawdz czy do tylu dziala.
mario100
Czytacz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 10 sie 2008, o 17:50
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Tabza » 2 gru 2008, o 12:02

podobno dowiedzialem sie u innego mechanika jaka mogla byc przyczyna, okazalo sie ze wine zwala na elektro zawor sterujacy walem napedowym na tyl. Czy to mozliwe ? Jezeli tak to gdzie ten elektrozawor sie znajduje ?
~TaBzA~
Tabza
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 26 lis 2008, o 20:30
Lokalizacja: Sanok

Postprzez gczester » 2 gru 2008, o 20:33

ten elektrozawór znajduje się w tylnym moście ale odpowiada on wyłącznie za przekazywanie napędu na biegu wstecznym posprawdzaj tak jak ci pisałem wcześniej to spróbujemy coś poradzić
gczester
Czytacz
 
Posty: 60
Dołączył(a): 7 paź 2007, o 21:18
Lokalizacja: SKIERKI

Postprzez Tabza » 9 gru 2008, o 23:10

Po ogledzinach kolejnego mechanika stwierdzono :
Na podnosniku gdy obraca sie przod tyl tez sie kreci lecz slabo. Zadna tuleja nie jest peknieta w skrzyni. poloski sa sprawdzone i dobrym stanie wal tak samo. Stwierdzil pan mechanik ze nie ma pradu w elektrozaworze i nie dostaje odpowiedniego pradu by popchac tyl. Jakies inne pomysly ? :-(
~TaBzA~
Tabza
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 26 lis 2008, o 20:30
Lokalizacja: Sanok

Postprzez gczester » 12 gru 2008, o 11:46

czyli jest walnięte sprzęgło wiskoza to jest ta grucha przed tylnym mostem podobno tego się nie da naprawić podobno dolanie do środka specjalnego oleju powinno pomóc ale trudno go dostać ja osobiście tego sprzęgła nie rozbierałem więc dokładnie nie wiem ale z tego co opisujesz to na90% ten element jest walnięty ten mechanik nie ma o syncro zielonego pojęcia i cię tylko czaruje napięcie w elektrozaworze pojawia się jedynie na wstecznym biegu
gczester
Czytacz
 
Posty: 60
Dołączył(a): 7 paź 2007, o 21:18
Lokalizacja: SKIERKI

Postprzez mario100 » 13 gru 2008, o 00:39

Witam!Ja tez tak uwazam,ze wiskoza padla.Przelacznik nie ma nic wspolnego z jazda do przodu. Podobno jak jest malo oleju w wiskozie to slabiej dziala..mozma to sprawdzic na bagdzo sliskim podlozu np.na lodzie.A jak nic,to wiskoza do wymiany.
mario100
Czytacz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 10 sie 2008, o 17:50
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Tabza » 13 gru 2008, o 17:11

to da rade ta wiskoze jakos naprawic ? jezeli tak to w jakis sposob i skad moge ten olej dostac i za jaka cene ?
~TaBzA~
Tabza
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 26 lis 2008, o 20:30
Lokalizacja: Sanok

Postprzez Zico63 » 13 gru 2008, o 18:05

Mam materiał o Synccro w Golfie II - bardzo podobne rozwiązanie. Może przesłać Koledze Tabza na e-mail? Na forum za nic w świecie nie chce wejść. Prosiłbym tylko np. na P.W. o adres e-mail, bo na forum nie widać.


↓ Proszę Was o namiary, gdzie to posłać ↓
Ostatnio edytowano 14 gru 2008, o 02:18 przez Zico63, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Zico63
Members
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 13 gru 2007, o 02:32
Lokalizacja: B.-B.

Postprzez gczester » 13 gru 2008, o 20:55

kolego zico 63 jeśli masz jakieś notatki to chętnie i ja poproszę na mejla
gczester
Czytacz
 
Posty: 60
Dołączył(a): 7 paź 2007, o 21:18
Lokalizacja: SKIERKI

Postprzez Tabza » 14 gru 2008, o 10:46

doszedl zico moj adres email na pw ? :)
~TaBzA~
Tabza
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 26 lis 2008, o 20:30
Lokalizacja: Sanok

Następna strona

- - -



Powrót do Napęd i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości