Witajcie.
Wydaje mi się że w moim golfie są troche obroty nie proporcjonalne do prędkości, zresztą zobaczcie sami:
http://www.youtube.com/watch?v=i1B7x04n ... e=youtu.be
Czy tak powinno być? bo strasznie wyje silnik juz przy 100km/h.. (pomimo że na filmie tego nie słychać) Czy ta skrzynia jest po prostu taka krótka?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
-

deusiwo - Members
- Rocznik: 95
- Silnik: ADZ
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Chodzi po prostu o to, że jest strasznie głośno w aucie, silnik jakoś wyje, jakbym jechał ze 180
Na filmie może tego nie słychać ale naprawde jest to uciążliwe
Jezdzilem p206 ze slabszym silnikiem i nawet przy 140km/h nie bylo tak czuć tej prędkości co w moim przy 90..
Na filmie może tego nie słychać ale naprawde jest to uciążliwe -

deusiwo - Members
deusiwo napisał(a):jest strasznie głośno w aucie, silnik jakoś wyje,
Czy tak samo głośno jest kiedy jedziesz z obrotami 3 tys na 2 , 3 , 4 biegu ?
Jeżeli tak to przyczyn szukałbym w nieszczelnym układzie wydechowym.
Jeżeli jednak bardzo głośno robi się przy osiąganiu prędkości powyżej 100 km/h to przyczyn może być wiele. Niekoniecznie słyszysz wyjący motor.
Zwiększone opory powietrza powodują wzrost hałasu, jazda z otwartymi oknami, szyberdachem.
Niektóre opony też lubią dodać coś od siebie.
Łóżyska kół też może być słychać.
Wszystkie te rzeczy sumując się stwarzać mogą hałas o którym piszesz.
W moim starym zielonym MK3 po przekroczeniu magicznej prędkości 100/h też robiło się głośno, ale on miał kiedyś dzwona w bok i mimo że jakoś został odreanimowany przez naszych mechaników cudotwórców to jednak nie do końca spasowano przednie drzwi i stamtąd dobiegał spory hałas . Nieraz nawet lubił sobie pogwizdywać szparą między drzwiami a uszczelką.
-

Gofer - Gaduła
Gofer napisał(a):Czy tak samo głośno jest kiedy jedziesz z obrotami 3 tys na 2 , 3 , 4 biegu ?
Raczej tak, ale wydech raczej szczelny, niedawno miałem wspawaną nowa plecionke, zresztą właziłem pod auto i nie slychać nigdzie przedmuchów, ale może faktycznie coś jest nieszczelne.. Problem opisuje oczywiście przy zamkniętych oknach itd

-

deusiwo - Members
Re: Prędkość a obroty?
deusiwo napisał(a):Witajcie.
Wydaje mi się że w moim golfie są troche obroty nie proporcjonalne do prędkości, zresztą zobaczcie sami:
http://www.youtube.com/watch?v=i1B7x04n ... e=youtu.be
Czy tak powinno być? bo strasznie wyje silnik juz przy 100km/h.. (pomimo że na filmie tego nie słychać) Czy ta skrzynia jest po prostu taka krótka?
Obroty i prędkość ok. Mam dokładnie taką samą skrzynię. Kolega przy ABS miał orzy 100 km/h coś koło 2500...
-

Kordi - Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów