poziom oleju

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

poziom oleju

Postprzez Pele » 26 wrz 2009, o 19:54

Jeżdżę już dwa lata i jeszcze nie sprawdzałem stanu oleju w skrzyni . Proszę o wskazanie miejsca ( jakiegoś korka ) bo wydaje mi się że może być go mało.Dziękuję i pozdrawiam
Pele
Czytacz
 
Posty: 91
Dołączył(a): 4 sty 2009, o 14:26
Lokalizacja: Grodzisk Maz.

poziom oleju

 

Postprzez K@mil » 26 wrz 2009, o 20:07

Pele napisał(a):Jeżdżę już dwa lata i jeszcze nie sprawdzałem stanu oleju w skrzyni


Do skrzyni raczej nie dolewa sie oleju...

tu masz jaki kupic... a co do miejsca gdzie wlac poczekaj na kogos kto ma diesla.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9e ... e16ee.html
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez Pele » 26 wrz 2009, o 20:13

Dzięki kolego :ok:
Pele
Czytacz
 
Posty: 91
Dołączył(a): 4 sty 2009, o 14:26
Lokalizacja: Grodzisk Maz.

Postprzez marcinkoz2910 » 26 wrz 2009, o 22:19

jeśli nie masz automata to masz tak jak każdy inny benzynowy manula

gdzies na 4um było foto wrzucone

[ Dodano: 2009-09-26, 22:22 ]
--> http://www.golf3.pl/topics7/wymiana-ole ... j++skrzyni

[ Dodano: 2009-09-26, 22:23 ]
foto śrub wlewu i spustowej --> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e07 ... b8f31.html
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez madoniek » 5 sty 2010, o 22:52

a gdzie takiego klucza dostać ? :-( bo nie moge nigdzie dostać ;/ to jest chyba ( 17" imbus )
Avatar użytkownika
madoniek
Czytacz
 
Posty: 147
Dołączył(a): 17 lut 2008, o 18:28
Lokalizacja: Święcany

Postprzez SotoM » 6 sty 2010, o 11:39

tak jest to imbus 17mm a kupisz taki nawet w każdym sklepie narzędziowym.czasami nawet mozna spotkać w hiper markecie na dziale samochodowym. tylko dobrze trzeba popatrzeć.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez madoniek » 6 sty 2010, o 23:25

kurcze byłem w sklepie z narzędziemi i nie mają takiego ;/ ale będe jeszcze dalej szukał bo mi coś klekota w skrzyny i to pewnie przez olej... bo mi troszeczke koło przegubu ucieka
Avatar użytkownika
madoniek
Czytacz
 
Posty: 147
Dołączył(a): 17 lut 2008, o 18:28
Lokalizacja: Święcany

Postprzez SotoM » 7 sty 2010, o 16:17

jak masz spawarkę albo możliwość pospawania to weź śrubę M10 na klucz 17mm kilka nakrętek. ponakręcaj je na srubę kontrując i koniec zaspawaj zeby sie nie odkręciły i juz masz "klucz imbuzowy".na długość 3llub 4cm ci wystarczy.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez prezesik » 8 sty 2010, o 15:54

SotoM napisał(a):jak masz spawarkę albo możliwość pospawania to weź śrubę M10 na klucz 17mm kilka nakrętek. ponakręcaj je na srubę kontrując i koniec zaspawaj zeby sie nie odkręciły i juz masz "klucz imbuzowy".na długość 3llub 4cm ci wystarczy.
...ale kombinatorzy... :wstyd:
śruby od kół są jak imbusy 17. ja wykręciłem jedną, włożyłem w korek wlewu oleju, znalazłem jakiś płaski klucz 17 złapałem za śrubę i odkręciłem :-P

ObrazekObrazek
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez SotoM » 9 sty 2010, o 00:40

prezesso napisał(a):śruby od kół są jak imbusy 17. ja wykręciłem jedną, włożyłem w korek wlewu oleju, znalazłem jakiś płaski klucz 17 złapałem za śrubę i odkręciłem
kto kombinuje ten zyje ale widze ze z ciebie to jeszcze wiekszy MacGyver.... :lol: ;-) miałes farta ze korki ci poszły gładko... a jak co niektórzy nie moga ruszy korka nawet 1m'wą rura....?? raczej klucz płaski nie wytrzyma cisnienia a zeby uderzenia... ;-)
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez prezesik » 11 sty 2010, o 00:24

SotoM napisał(a):raczej klucz płaski nie wytrzyma cisnienia a zeby uderzenia...
jak klucz kupiony "po taniości" to i nie wytrzyma ;-) trzeba mieć porządne klucze, a nie te z targu za 2 zeta od sztuki, bo te to nadają się do ... :wstyd:
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez SotoM » 11 sty 2010, o 23:20

:lol: ;-) widze ze cos wiesz na ten temat....lepiej kupic odrazu takie zeby słuzyły długo i nie były ze stali ruskiej giąco-skrecajacej... :lol:
ja kupiłem w Castoramie za 14zł, kawałek odciołem i moge używac ze sztorcowymi...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi


- - -



Powrót do Napęd i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości