pierścień półośki

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

pierścień półośki

Postprzez emdoka » 1 lip 2014, o 22:47

Witam przy wymianie uszczelniacza skrzyni biegów i lewej półoski rozsypał mi się pierścień (z mosiądzu/z brązu?) półoski w miejscu gdzie ona wchodzi w skrzynię. Czy jest on niezbędny do poskładania półosi, jesli tak to czy mozna go czymś zastąpic lub gdzie go można dostać?

Pozdro
Ostatnio edytowano 1 lip 2014, o 22:59 przez emdoka, łącznie edytowano 1 raz
emdoka
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 30 mar 2014, o 19:39
Lokalizacja: Łódź

pierścień półośki

 

Postprzez Pozor » 1 lip 2014, o 22:58

jedynym wyjściem jest poszukanie drugiej skrzyni całej lub na części :-) Jeżeli dobrze rozumiem że flanszę odkręcałeś
Avatar użytkownika
Pozor
Members
 
Posty: 1424
Dołączył(a): 27 paź 2012, o 17:24
Lokalizacja: GST (Kaliska)

Postprzez prezesik » 2 lip 2014, o 00:33

Jeżeli pierścień jest max w 3 częściach to próbuj go ułożyć na flanszy przed włożeniem do skrzyni, jak ostrożnie włożysz flanszę i przykręcisz śrubę to pierścień dalej będzie spełniał swoje zadanie, w środku się już nie rozleci.
Ja swój tak miałem, złożyłem go do kupy i skrzynia śmiga do tej pory.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez emdoka » 2 lip 2014, o 14:11

tak tak flansza jest zdjęta. Dokładnie rozsypał sie na 3 części wiec moze uda mi się go włożyć ;) dzięki za pomoc
emdoka
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 30 mar 2014, o 19:39
Lokalizacja: Łódź

Postprzez k-m-r1 » 2 lip 2014, o 17:02

z ciekawosci zapytam gdzie ten pierwscien?

bo rozbierałem i niebardzo wiem gdzie pdo flansza jest pierwscien z mosiądzu

mam skrzynie z zakleszczonym 5 biegiem

daj foto zobacze czy mam cos takiego bo wysłąc można
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
Avatar użytkownika
k-m-r1
Weteran
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 24 sie 2008, o 18:48
Lokalizacja: OOL DW Praszka Wrocław

Postprzez Paweu » 2 lip 2014, o 19:00

Pozor napisał(a):jedynym wyjściem jest poszukanie drugiej skrzyni całej lub na części


Dla pierścienia który w aso kosztuje ok 50 zł ma kupować całą skrzynię , gdzie nie ma pewności że ten pierścień będzie cały bo one 'lubią' pękać. :ok:

emdoka napisał(a):tak tak flansza jest zdjęta. Dokładnie rozsypał sie na 3 części wiec moze uda mi się go włożyć dzięki za pomoc


Jeśli nie uda Ci się go złożyć tak jak radzi prezesik , koszt takiego pierścienia w ASO to ok 50 zł. Przechodziłem to co ty przy wymianie uszczelniacza, wyciągnąłem ten pierścień w kilku częściach.

k-m-r1 napisał(a):z ciekawosci zapytam gdzie ten pierwscien?

bo rozbierałem i niebardzo wiem gdzie pdo flansza jest pierwscien z mosiądzu


Miejsce zaznaczone na czerwono.

Obrazek
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4281
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez prezesik » 2 lip 2014, o 19:58

Ten pierścień działa jak łożysko ślizgowe. Pierścień pracuje w oleju ze skrzyni, więc jest smarowany.

Np. we fiacie cc zamiast takiego pierścienia jest łożysko, które sporo kosztuje.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez wojtas83 » 2 lip 2014, o 22:14

Zgadza się, mosiądz stosuje się go na tulejki ślizgowe bo jest w miarę śliski i nie zaciera się tak szybko jak tulejka stalowa.
Avatar użytkownika
wojtas83
Berbeć
 
Posty: 19
Dołączył(a): 25 cze 2012, o 21:13
Lokalizacja: Warka

Postprzez emdoka » 3 lip 2014, o 15:51

udało się, u mnie jednak pękł na 4 czesci ale odtłuściłem i załapałem klejem aby sie w miarę trzymał kupy i nie rozleciał przy zakładaniu. Jazda testowa wykonana i smiga ;) dobrze wiedzieć że w aso jest dostępny bo szukałem w roznych miejscach i nie mogłem znaleźć.

Pozdro
emdoka
Berbeć
 
Posty: 10
Dołączył(a): 30 mar 2014, o 19:39
Lokalizacja: Łódź

Postprzez k-m-r1 » 3 lip 2014, o 17:16

po pierwsze nie całąskrzynie z to co trzeba bo jest na czesci

po drugie musze zerknąc bo tam nic takiego nie widziałem a rozbierałem kilka skrzyn
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
Avatar użytkownika
k-m-r1
Weteran
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 24 sie 2008, o 18:48
Lokalizacja: OOL DW Praszka Wrocław


- - -



Powrót do Napęd i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron