Witam
przeszukałem cały temat skrzyń biegów i nie znalazłem mojego przypadku. Podobne ale nie takie.
Sprawa wyglada następująco.
Biegi od 1-4 wchodza bez zadnego problemu wręcz idealnie ale kiedy chce zapiac 5 to lewarek sprezynuje i zapina sie 3 i wogóle cos w prawo cięzko chodzi . Czytałem o jakiś zestawach naprawczych i jakimś przegłubie kulistym co dośc czesto siada. Gdzie to sie znajduje ten przegłub??Czy jest sens regenerować czy kupić używkę?
gdzie znajdują sie te elementy z tego zestawu i czy beda pasowały do mnie
http://moto.allegro.pl/zestaw-naprawczy ... ml#gallery
Mechanizm zmiany biegów jest na linkach
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Otwórz maskę, i łapiąc za obciążnik na wybieraku skrzyni, spróbuj wrzucić wszystkie biegi po kolei (dobrze byłoby gdyby ktoś siedział w środku, trzymał sprzęgło i parzył się na lewarek). Jeżeli wtedy piątka wejdzie normalnie, to problem najprawdopodobniej będzie gdzieś przy lewarku.
Natomiast jeżeli trzymając za ciężarek także nie możesz wrzucić, tej piątki, to masz tak jak ja miałem... Nie namierzyłem w końcu co to było, ale najprawdopodobniej wybierka w skrzyni jest do wymiany.
Ja w pewnym momęcie się troszeczkę zdenerwowałem, i zacząłem szarpać lewarek lewo<->prawo... I w pewnym momencie piątka zaczęła się wrzucać... Nadal czasami mam problemy z nią, ale na ogół chodzi. Jednak przy najbliższej okazji będę musiał odstawić go do warsztatu, bo jednak coś tam jest nie tak jak trzeba i może w każdej chwili się "skoczyć".
No to właśnie chyba będzie to. Ale nie wiem, czy dostaniesz się do niego od góry, musiałby wypowiedzieć się ktoś kto to wymieniał.darkker napisał(a):i jakimś przegłubie kulistym co dośc czesto siada.
Natomiast jeżeli trzymając za ciężarek także nie możesz wrzucić, tej piątki, to masz tak jak ja miałem... Nie namierzyłem w końcu co to było, ale najprawdopodobniej wybierka w skrzyni jest do wymiany.
Ja w pewnym momęcie się troszeczkę zdenerwowałem, i zacząłem szarpać lewarek lewo<->prawo... I w pewnym momencie piątka zaczęła się wrzucać... Nadal czasami mam problemy z nią, ale na ogół chodzi. Jednak przy najbliższej okazji będę musiał odstawić go do warsztatu, bo jednak coś tam jest nie tak jak trzeba i może w każdej chwili się "skoczyć".
-

Snejk18 - Fanatyk
ja na początek bym sprawdził linki czy pracuja swobodnie- przede wszystkim linka poprzeczna- czyli ta odpowidzialna z prace na boki.połaczona jest z plastikowa dźwignia zwrotną(które teraz w mrozy bardzo lubia sie uszkadzac.)
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
tak o ta linke mi chodzi. odepnij ja - podwarzasz paluchem to zabezpieczenie i zsówasz linke.- sprawdź czy swobodnie pracuje. a najlepiej dolna linke odkręc też i zobaczysz czy swobodnie pracuja oby dwie linki a przy okazji wybierak przy skrzyni...
potem przy odpietych linkach w srodku poruszaj lewarkiem na boki i bedziesz mógł zobaczyc czy cos wadzi czy nie... bedziesz wiedział gdzie szukac jak b edziesz miał rozdzielone wybieraki....
potem przy odpietych linkach w srodku poruszaj lewarkiem na boki i bedziesz mógł zobaczyc czy cos wadzi czy nie... bedziesz wiedział gdzie szukac jak b edziesz miał rozdzielone wybieraki....
-

SotoM - Members
sprawa wygląda tak:
poodczepiałem linki wyciągnąłem lewarek wyczyściłem go dokładnie w środku i spowrotem nasmarowałem wazeliną techniczną. Linkami ruszałem w przód i tył, potem mechanizm z przeciwwaga wymyłem neftą i poskładałem wszystko i piątka się znalazła:-) fakt faktem że troche ciężko wchodzi ale jest.
może to tylko doraźnie jej pomogło ale poskutkowało.
poodczepiałem linki wyciągnąłem lewarek wyczyściłem go dokładnie w środku i spowrotem nasmarowałem wazeliną techniczną. Linkami ruszałem w przód i tył, potem mechanizm z przeciwwaga wymyłem neftą i poskładałem wszystko i piątka się znalazła:-) fakt faktem że troche ciężko wchodzi ale jest.
może to tylko doraźnie jej pomogło ale poskutkowało.
- darkker
- Badacz tematu
koledzy mam ten sam problem, piatka wchodzi mi bardzo ciezko, musze mocno wbic w jej kierunku zeby weszla, problem pojawil sie 2 tygodnie temu, wczoraj zmienilem sprzeglo ale problem dalej jest...czy piatka ma swoj synchronizator ?
- fejsik
- Czytacz
-

SotoM - Members
ok dzieki za rade, dzis podjade do mechanika
[ Dodano: 2011-06-20, 18:38 ]
Auto jest u mechanika, mechanik powiedzial ze tam nie ma zadnych linek, sa tylko ciegna . Ma sie skonsultowac z kolega, czy da sie wyregulowac biegi nie wyciagajac skrzyni biegow...
[ Dodano: 2011-06-20, 18:38 ]
Auto jest u mechanika, mechanik powiedzial ze tam nie ma zadnych linek, sa tylko ciegna . Ma sie skonsultowac z kolega, czy da sie wyregulowac biegi nie wyciagajac skrzyni biegow...
- fejsik
- Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów