Osłona przegubu

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Osłona przegubu

Postprzez Seboo » 18 wrz 2013, o 18:08

Witam niedawno zminiłem osłonę przegubu i mam problem ponieważ opaski są założone i zaciśnięte a z pod osłony wychodzi smar. I pytanie czy można te opaski zastąpić opaskami ślimakowymi??
Seboo
Czytacz
 
Posty: 35
Dołączył(a): 14 wrz 2011, o 07:32
Lokalizacja: Legionowo

Osłona przegubu

 

Postprzez Paweu » 18 wrz 2013, o 18:15

Seboo napisał(a):I pytanie czy można te opaski zastąpić opaskami ślimakowymi??


Tak. Można również zrobić to typowo po polsku - na trytki.
Avatar użytkownika
Paweu
Members
 
Posty: 4281
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 17:34
Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Re: Osłona przegubu

Postprzez prezesik » 19 wrz 2013, o 05:54

Seboo napisał(a):Witam niedawno zminiłem osłonę przegubu i mam problem ponieważ opaski są założone i zaciśnięte a z pod osłony wychodzi smar. I pytanie czy można te opaski zastąpić opaskami ślimakowymi??
można, chociaż jak ja skręciłem na taką opaskę ze śrubką to chyba zauważyłem, że przy wyższych prędkościach telepie mi kierownicą z powodu na pewno tej śrubki tak jakby koło nie było wyważone. Dlatego zamiast śrubek są zaciski na opaskach.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez k-m-r1 » 19 wrz 2013, o 15:01

rozegnij może nie udac sie ale czesto wyjdzie płackim srubokretem w srodek
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
Avatar użytkownika
k-m-r1
Weteran
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 24 sie 2008, o 18:48
Lokalizacja: OOL DW Praszka Wrocław

Postprzez pablomed » 20 wrz 2013, o 08:39

Napewno nie telepie od śróbki na opasce ważącej kilka gramów i znajdujacej się kilka cm od osi - za mała siła odśrodkowa.
Seboo, ja nie widze problemu bo opsaki do zaciskania zbliżone do orginału sa bez problemu dostepne, ale możesz użyć czegokolwiek innego co daje pewny zacisk.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez prezesik » 20 wrz 2013, o 13:31

pablomed napisał(a):Napewno nie telepie od śróbki na opasce ważącej kilka gramów i znajdujacej się kilka cm od osi - za mała siła odśrodkowa.
No fakt... ale przynajmniej mi się tak wydawało.
Oczywiście ja na jednej osi mam właśnie zwykłą opaskę na śrubkę.
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez Seboo » 22 wrz 2013, o 23:07

Dzięki za odpowiedzi, narazie złożyłem to na tą skręcaną opaskę i jest ok.
Seboo
Czytacz
 
Posty: 35
Dołączył(a): 14 wrz 2011, o 07:32
Lokalizacja: Legionowo


- - -



Powrót do Napęd i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości