co poradzicie?Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
olej w skrzyni dolać czy wymienić ??
musze dokupić olej do skrzyni bo mam mały niedobór, poradźcie mi czy moge dolać olej do skrzyni o tym samym kolorze, czy musze cały wymienić?? normalnie bym wymienił, tyle że to już różnica w cenie, za butelke litrową musze dać 60 zł (na dolanie wystarczy i jeszcze zostanie) a żeby wymienić musiałbym kupić ze 3 litry czyli już jakieś 180 zł
co poradzicie?
co poradzicie? SPRZEDAM >Black VW Golf III GTD TD+IC<
-

kajtek - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Pamiętaj!!!
Oleje przekładniowe pracują w łagodniejszych warunkach niż oleje silnikowe (tzn.niższe temp. i brak kontaktu z kwaśnymi prod. spalania) Wymiany jest czasem i kilkukrotnie mniejsza w porównaniu z wymianą oleju silnikowego. Przy doborze właściwego oleju przekładniowego oraz częstotliwości jego wymiany bezwzględnie należy kierować się zaleceniami producenta samochodu. W przypadku olejów do ręcznych skrzyń biegów, przekładni głównych, skrzynek rozdzielczych i przekładni kierowniczych określa on precyzyjnie wymagania jakościowe wg API (np. GL-4, GL-5) jak i lepkościowe wg SAE (np.: SAE 80W-90, SAE 85W-140). W przypadku zaś olejów do automatycznych skrzyń biegów oraz wspomagania układu kierowniczego są to wymagania producentów przekładni (np.: Dexron III, Dexron II firmy General Motors).
Jesli miałbys robic dolewke to tego co masz w skrzyni:)
słyszałem jednak od znajomych ze wlewali <mieszali> inny olej oczywiscie przekładniowy i nic im sie nie działo.
wiec sam widzisz szkoły sa podzielone <ale ja bym wymienił cały>
mam skrzynie 020 wersja APW i wymieniłem na 75w90 Mobile i wszystko gra:)
<koszt tego oleju we Wrocławiu to 47zł litr>
moze masz ksiązke obsługi\serwis pojazdu wtedy bedzie Ci łatwiej bo tam masz napisane co było dolewane w Twoim aucie, ja mam taka ksiazke jeszcze po właścicielu z Niemiec <czasem sie przydaje;)>
pozdrawiam:)
Oleje przekładniowe pracują w łagodniejszych warunkach niż oleje silnikowe (tzn.niższe temp. i brak kontaktu z kwaśnymi prod. spalania) Wymiany jest czasem i kilkukrotnie mniejsza w porównaniu z wymianą oleju silnikowego. Przy doborze właściwego oleju przekładniowego oraz częstotliwości jego wymiany bezwzględnie należy kierować się zaleceniami producenta samochodu. W przypadku olejów do ręcznych skrzyń biegów, przekładni głównych, skrzynek rozdzielczych i przekładni kierowniczych określa on precyzyjnie wymagania jakościowe wg API (np. GL-4, GL-5) jak i lepkościowe wg SAE (np.: SAE 80W-90, SAE 85W-140). W przypadku zaś olejów do automatycznych skrzyń biegów oraz wspomagania układu kierowniczego są to wymagania producentów przekładni (np.: Dexron III, Dexron II firmy General Motors).
Jesli miałbys robic dolewke to tego co masz w skrzyni:)
słyszałem jednak od znajomych ze wlewali <mieszali> inny olej oczywiscie przekładniowy i nic im sie nie działo.
wiec sam widzisz szkoły sa podzielone <ale ja bym wymienił cały>
mam skrzynie 020 wersja APW i wymieniłem na 75w90 Mobile i wszystko gra:)
<koszt tego oleju we Wrocławiu to 47zł litr>
moze masz ksiązke obsługi\serwis pojazdu wtedy bedzie Ci łatwiej bo tam masz napisane co było dolewane w Twoim aucie, ja mam taka ksiazke jeszcze po właścicielu z Niemiec <czasem sie przydaje;)>
pozdrawiam:)
- wisnia85
- Berbeć
Mam problem z migającą kontrolką od oleju. przy ropzruchu silnika zaczyna migac i nie wiem co moze byc tego przyczyną. na pewno nie jest to wina czujek poniewaz je wymieniłem na nowe a problem itnieje nadal. proszę o porade i z góry dziękuje.
- wojtek1948
- Berbeć
wymieniłem olej, wlałem Mobil 1 SHC 75W90 (żółty) - 54 zł litr
SPRZEDAM >Black VW Golf III GTD TD+IC<
-

kajtek - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów