Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
luzy na drazku zmiany biegow
Witam wszystkich , mam pytanko co moze byc powodem tego ze wajcha skrzyni biegow na luzie lata mi we wszystkie strony (biegi wchodza mi dobrze ale musze w ciemno trafiac na odpowiedni bieg)tylko przy wchodzeniu na 5 bieg czuje opor na drazku , aa i bym zapomnial czy trzeba zmieniac olej w skrzyni biegow slyszalem ze nietrzeba ze tego sie wogole nie powinno robic prawda?
-

e-piotrek - Czytacz
tak oleju sie nie wymienia chyba ze w kryzysowych sytuacjach... sprawdz poduszke skrzyni biegow , a dokladnie czy niewycieka z niej olej, znajduje sie : jak otworzysz maske to na dole po prawej stronie...
- piotr0488
- Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Ostatnio miałem ten sam problem z luzem na drążku. Podczas wymiany sprzęgła, jak już wyjąłem skrzynię to się okazało że na mechanizmie zmiany biegów są straszne luzy. Żeby je zlikwidować musisz sobie kupić 4 tulejki (chyba plastikowe) + 2 cięgna/łączniki (jedno długości około 15cm a drugie około 5cm). Na allegro widziałem ostatnio te cięgna/łączniki - 18zł + przesyłka, a te tuleje miał gościu na giełdzie samochodowej , cena około 30zł, ale nie miał tego akurat przy sobie tylko na sklepie więc powkładałem podkładki i luzy zniknęły - poprawa kolosalna i to nawet tych cięgien nie wimianiałem tylko podkładki powkładałem.
- brzoza
- Berbeć
Ja się dołączę do tematu ponieważ mam podobny problem. Z tym, że u mnie z wybieraniem biegów nie ma najmiejszych problemów. Po ściągnięciu mieszka zuważyłem, że przy końcu drążka jest taka jakby nasadka zakręcana na dwie śruby (podejrzewam, że jest juz wyrobiona) i takie coś jakby jajeczko, na którym osadzony jest lewarek (podejrzewam, że przez to lewarek obraca się wokół własnej osi). Chciałem ostatnio to wymienić, ale niestety nie wiem jak się za to zabrać. Czy ktoś miał może podobny dylemat i wie jak się go pozbyć. Z góry dzięki.....
- wazki21
- Czytacz
chlopaki musicie sprawdzic czy na skrzyni biegow linki sa dobrze dokrecone i ta przeciwwaga oraz sprawdzic czy ta przeciw waga czasem nie jest peknieta w miejscu gdzie ja sie przykreca do skrzyni biegow
ja mialem taki problem wczesniej z tym luznym drazkiem
pozzdrawiam
ja mialem taki problem wczesniej z tym luznym drazkiem
pozzdrawiam
-

Thomas3 - Czytacz
Witam.
Czy pytający poradzili sobie z problemem??? bo mi właśnie przed chwilą tez zaczęła wajcha latać luźno... na piątkę tylko normalnie czuć delikatny opór i wajcha z piątki wraca w do pozycji właściwej.. ale na luzie lata jak chce..
Pozdrawiam
Tuńczyk
Czy pytający poradzili sobie z problemem??? bo mi właśnie przed chwilą tez zaczęła wajcha latać luźno... na piątkę tylko normalnie czuć delikatny opór i wajcha z piątki wraca w do pozycji właściwej.. ale na luzie lata jak chce..
Pozdrawiam
Tuńczyk
- tuńczyk
- Berbeć
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów