Luźny lewarek zmiany biegów

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Postprzez cjmac » 8 kwi 2014, o 12:28

Bez zbędnych słów bo temat był poruszany - po zdjęciu mieszka mym oczom ukazał się taki widok - proszę o rozpoznanie i czy da się to wymienić samemu ??!!

Obrazek
cjmac
Berbeć

Postprzez golf 1.4 » 8 kwi 2014, o 17:50

Powiem tak, ja kupiłem do siebie taki zestaw naprawczy http://trojkaty.pl/photos/zestaw-napraw ... 258342.jpg lecz nie wiem jak go wymienić, odkręciłem te 2 nakrętki ale drążek nie chce wyjść przez ten wybierak z oczkiem na końcu... Kup ten zestaw (on kosztuje grosze) i spróbuj wymienić sam.
golf 1.4
Gaduła

Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Opik » 8 kwi 2014, o 17:59

golf 1.4, no nie dziwne że nie chce wyjść, bo... to się robi od spodu niestety

Musisz rozpiąć środek wydechu tak żeby rura nie przeszkadzała, odkręcić łapacz wydechu, później bodajże 4 śruby które osłaniają całość od spodu i dopiero masz dostęp do tego elementu, tzw jabłka wybieraka. Od tego momentu przydadzą się dwie osoby (ale samemu też dasz radę) i ginekologiczna zdolność manualna. Musisz tą plastikową miseczkę wbić do środka i tak nią manewrować żeby wyciągnąć ją na zewnątrz - od spodu samochodu. Wtedy chwilę bawisz się z tą kuleczką na końcu drążka, smarujesz, zakładasz nową uważając żeby nie zgubić tej sprężystej tutki, która ją blokuje i najlepsza część, czyli wsadzanie nowej miseczki. A później już kosmetyka - składanie wszystkiego z powrotem. Powodzenia :D
Opik
Members

Silnik: 2.0
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez golf 1.4 » 8 kwi 2014, o 18:08

Czyli łatwe to nie jest :-D ale nie długo bd miał kanał na stałe więc biorę się za to. Wielkie dzięki za pomoc ;-)
golf 1.4
Gaduła

Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Opik » 8 kwi 2014, o 18:15

Wbrew pozorom jak wiesz jak się do tego zabrać (ja za bardzo nie wiedziałem za pierwszym razem) i nie musisz kombinować z zapieczonymi śrubami to łatwo to ogarnąć
Opik
Members

Silnik: 2.0
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pietrasiak2 » 9 kwi 2014, o 07:36

cjmac pytanie bo na tym foto coś dziwnie ustawione jest to metalowe oczko w stosunku do drążka zmiany biegów? Co do samego wyjęcia lewarka to bez wejścia pod auto i bez zdjęcia osłony wydechu to się nie da. Akurat wczoraj chrześniakowi to robiłem bez rozpinania wydechu.Sprawa wygląda tak. Luzujesz górne jabłko (inbus 4) ściągasz z lewarka masz tam zatrzask łączący 2 plastyki.
Używając trochę siły podciągasz lewarek do góry i przekręcasz go o 90 stopni i naciskasz lewarek do przodu auta wtedy masz manewr by wyskoczyło jabłko z obudowy i ustawiasz lewarek tak by można było wypchnąć obudowę i odkręcasz 2 śruby M6.Od dołu demontujesz osłonę i wypychasz obudowę . Potem lewarek z blaszką wyjmujesz da dołu auta . Demontaż jabłka Opik opisał.
Montaż w odwrotnej kolejności . Przed włożeniem jabłka do obudowy włóż smar.
Teraz jeszcze jedna rada górny plastyk ma mimośród przed demontażem zapamiętaj jego pozycję .Mimośród ten służy do regulacji pozycji lewarka (by wszystkie biegi w jego zakresie wchodziły)
Mnie z demontażem tunelu zajęło 2 godziny + piwo i papierosek bez żadnej pomocy , a jeszcze jedno do samego demontażu rozpiołem przy skrzyni te 2 dźwignie zmiany biegów by ich nie uszkodzić jedna krótka plastykowa , 2 ta dłuższa pęt z 2 plastykowymi końcówkami :-) :-) :-)
pietrasiak2
Members

- - - Dieta - https://www.leniwiecpisze.pl - Dieta

Powrót do Napęd i skrzynia biegów