witam mam problem. ostatnio zauważyłem ze cieżko mi wchodza biegi. TZn chacza przy każdym włączeniu. Wiem juz ze pojawił sie w pewnym miejscu jakis maly luz. Pokazany jest luz wystepuje na wybieraku skrzyni biegów w komorze silnika. Oznaczyłem miejsce czaną strzałką. Czy ktos wie jak sie pozbyć takiego luzu w wybieraku albo moze ktoś posiada za niewielką odplata wybierak bez takiego luzu w/w miejscu. Wiem ze jest tam jakas pewnie tulejka.
linki do zdjec.
FOTOGRAFIA 1
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cda ... 26054.html
FOTOGRAFIA 2
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c8 ... b5e83.html
PS. Szukałem juz wszedzie wiec pomozcie. Szukam jakies namiary na kogoś kto mi to moze zrobic w Jeleniej Górze. pozdro
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
To co pokazujesz to jest dzwignia ktora poruszana jest za pomoca linki a odpowiada za ruchy lewarkiem na boki. Watpie zeby byl tam luz bo jak tylko lekko poruszac linka to sie to cale rusza i jest "luz" bo caly ten mechanizm porusza dzwignia wybierania biegow gora/dol i przez to mozesz wrzucac biegi ktore sa po bokach czyli 1/2/r/5.
Ktore biegi wchodza ciezko? Bo podejrzewam ze tylko 1/2 i R
Sprobuj poluzowac srube na dzwigni (troche ponizej linki) i przesunac srube w strone chlodnicy. Wtedy 1/2/r powinny wchodzic latwiej. Jesli bedzie jeszcze gorzej to przesun srube blizej podszybia.
I nasmaruj cala ta dzwignie.
Ktore biegi wchodza ciezko? Bo podejrzewam ze tylko 1/2 i R
Sprobuj poluzowac srube na dzwigni (troche ponizej linki) i przesunac srube w strone chlodnicy. Wtedy 1/2/r powinny wchodzic latwiej. Jesli bedzie jeszcze gorzej to przesun srube blizej podszybia.
I nasmaruj cala ta dzwignie.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk
i co z tego ze jest luz...ja tez miałem luz wymieniłem te źwignie wzrotne plastikową i matalową z tymi saneczkami i ch...jto dało.
Lekiem okazała sie wymiaqna oleju w skrzyni-bajka - zauważyłem ze to standard. regulacji przy wybieraku jest tyle co nic...szkoda prądu na to. kup 2L olej 80W90 i problemy sie zakończa na długi czas.
Lekiem okazała sie wymiaqna oleju w skrzyni-bajka - zauważyłem ze to standard. regulacji przy wybieraku jest tyle co nic...szkoda prądu na to. kup 2L olej 80W90 i problemy sie zakończa na długi czas.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
racje....w tym momencie wymiana oleju w skrzyni to jest najtansza opcja ratunku. ja kupowałem te czesci w aso to jedna plastikowa częsc 100zł druga metalowa z saneczkami 120zł a olej 1L oryginalnego 40zł potrzebne 2L. oryginalny olej pomógł na krutki czas wiec zmieniłem na castrola EP80 80W90 i pomogło bardzo.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
clive120 napisał(a):Pokazany jest luz wystepuje na wybieraku skrzyni biegów w komorze silnika
A ten ciężarek "lata" luźno??
A próbowałeś rozkręcić to. Pod tą plastikową pokrywką (przykręconą na 2 śrubkach) jest nakrętka która trzyma wszystko w kupie. Jeżeli sie poluzowała to jest problem z włączaniem biegów, najgorzej ze wstecznym. Wystarczy to dokręcić (jak dobrze pamiętam klucz "13"
). Miałem to u siebie, jeden mechanik mówił, że pewnie do wymiany cały zespół wybierka do wymiany 
- rafal_z_ph
- Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów