Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Luz na lewarku i ciężko wchodząca piątka
Mam problem z wrzuceniem 5 biegu, trzeba mocno dopchać lewarek żeby weszła inaczej zgrzytnie. Po zdjęciu mieszka widzę luzy w mechanizmie. Sama regulacja pomoże i jak to zrobić? Mam identyczny zestaw naprawczy jak tutaj http://allegro.pl/vw-golf-iii-3-zestaw- ... 09691.html ale u mnie nie ma czegoś takiego. Są jakieś wodziki czy coś takiego. Są zestawy naprawcze do tego czy coś? 

- krzysiello
- Czytacz
Re: Luz na lewarku i ciężko wchodząca piątka
krzysiello napisał(a):Mam problem z wrzuceniem 5 biegu, trzeba mocno dopchać lewarek żeby weszła inaczej zgrzytnie. Po zdjęciu mieszka widzę luzy w mechanizmie. Sama regulacja pomoże i jak to zrobić? Mam identyczny zestaw naprawczy jak tutaj http://allegro.pl/vw-golf-iii-3-zestaw- ... 09691.html ale u mnie nie ma czegoś takiego. Są jakieś wodziki czy coś takiego. Są zestawy naprawcze do tego czy coś?
Bo to jest zestaw naprawczy dla starszego typu wybieraków.
Jak zdemiesz mieszek to powinny tam być jak sie nie myle śruby na klucz 3 poruszaj lewarkiem i zobacz czy są na nich luzy - jak są to dokręć. Wtedy musisz zacząć szukac czy trzeba regulowac czy nie.
Druga sprawa, niech ktos porusza Ci lewarkiem a ty patrz na skrzynie od góry bo moze przy skrzyni byc luz na wybieraku, wszystko powinno sztywno siedzieć.
Mój golf Variant
AAZ: KKK K14~1.5Bar, Skrzynia CTN(TDi), dół TDi.
-

pawelus6 - Gaduła
- Rocznik: 0
- Silnik: Dziala
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
krzysiello napisał(a):W którym miejscu te śruby dokręcić?
Tu są 2 przy skrzyni: (ZIELONE I CZERWONE KÓŁKO)
Sprawdź czy masz tam luz, na nich tez reguluje się biegi. Musisz na czuje zrobic bo nie pamiętam który za jaki ruch odpowiada.
Dodatkowo, sruba w czerwonym kółeczku jest mocowana przez taką gumową tuleje, na zdjęciu widac ze jest czasrna zobacz czy masz ją i w jakim stanie bo mogły pojawic się tez luzy.
Druga sprawa to regulacja w srodku:
Jak masz tą białą plastykową część pod tą zieloną sprężnką, i idzie tak jakby tuleja z lewej do prawej, po lewej stronie widać łepek od sruby, tam też da sie co nie co wyregulować.
Musisz po prostu znaleźć czy winnym luzom jest mechanizm przy skrzyni czy w srodku.
Mój golf Variant
-

pawelus6 - Gaduła
- Rocznik: 0
- Silnik: Dziala
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów