siemka
chcialem sie dowiedziec czy linka sprzegla do 1.8 ABS ma koncowke metalowa czy plastikowa??
bylem w sklepie i gosciu pokazal mi dwa rodzaje mocowac.
i jak wymienic linke sprzegla w golfiku??
z gory dzieki za odp pozdrawiam
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
ja ostatnio wymieniałem w łodzi na chodniku bo mi pękła.
- zdejmujesz osłonę bezpieczników, cała dużą obudowę plastikową znajdującą się nad nogami (wcześniej ściągasz długą zaślepkę spod lewej strony kierownicy. Ja dodatkowo wyciągnałem zegary, aby mieć widniej.
- odczepiasz starą linkę przy silniku
- odczepiasz linkę z pedału - tam jest taki poprzeczny wałeczek na lince, wystarczy tylko poluźnić linkę i wałeczek wyjdzie z rowka w pedale.
- całość wyciągasz od zewnątrz od strony silnika
- i zakładasz nową
- pierw na pedał sprzęgła (ja dodatkowo zabezpieczałem taśmą, aby wałeczek nie spadał z pedału, potem zaczepiasz przy skrzyni.
Ostrzegam - trochę trudny dostęp jest od strony pedałów !
Linkę regulujesz tak, aby nie miała luzów. Tylko lekki luz powinieneś mieć na pedale sprzęgła, tak ok. 1,5 - 2 cm wciskając go od góry.
Ja miałem metalowy wałeczek jako zakończenie od strony pedału.
- zdejmujesz osłonę bezpieczników, cała dużą obudowę plastikową znajdującą się nad nogami (wcześniej ściągasz długą zaślepkę spod lewej strony kierownicy. Ja dodatkowo wyciągnałem zegary, aby mieć widniej.
- odczepiasz starą linkę przy silniku
- odczepiasz linkę z pedału - tam jest taki poprzeczny wałeczek na lince, wystarczy tylko poluźnić linkę i wałeczek wyjdzie z rowka w pedale.
- całość wyciągasz od zewnątrz od strony silnika
- i zakładasz nową
- pierw na pedał sprzęgła (ja dodatkowo zabezpieczałem taśmą, aby wałeczek nie spadał z pedału, potem zaczepiasz przy skrzyni.
Ostrzegam - trochę trudny dostęp jest od strony pedałów !
Linkę regulujesz tak, aby nie miała luzów. Tylko lekki luz powinieneś mieć na pedale sprzęgła, tak ok. 1,5 - 2 cm wciskając go od góry.
Ja miałem metalowy wałeczek jako zakończenie od strony pedału.
-

prezesik - Members
-

strzeliniasty - Members
no to tylko zakładasz i będzie grało.
Samoregulator to taka gumowa harmonijka na lince, w której jest sprężyna naciągająca linkę.
Ja niestety teraz mam linkę bez "wypasów" takich jak samoregulator, jedynie mam dwie śrubki na końcu linki na klucz 10 to regulacji.
ps. ile dałeś za linkę? Ja na szybkości w sklepie w Łodzi przy srebrzyńskiej i jana pawła dałem 115 zł bez samoregulatora.
Samoregulator to taka gumowa harmonijka na lince, w której jest sprężyna naciągająca linkę.
Ja niestety teraz mam linkę bez "wypasów" takich jak samoregulator, jedynie mam dwie śrubki na końcu linki na klucz 10 to regulacji.
ps. ile dałeś za linkę? Ja na szybkości w sklepie w Łodzi przy srebrzyńskiej i jana pawła dałem 115 zł bez samoregulatora.
-

prezesik - Members
no wlasnie a kto powie jak linke z samoleguratorem wymienic?;/ bo podciagnac sie jej chyba nie da co?;D
Mój Golfik:) moj-golf/my-golf-iii-gt-t15689.html
- arkadiuszk112
- Czytacz
To w takim razie jak linka z samoregulatorem jest założona a sprzęgło kijowo chodzi to ja bym zbierał raczej na nowe sprzęgło a nie wymieniał linkę, która i tak jest pewnie dobra. W którymś sam naprawiam jest opis jak sprawdzić poprawność działania linki z samoregulacją.
SPRAWDZANIE MECHANIZMU SAMOREGULACJI LINKI SPRZĘGŁA
1) wcisnąć do oporu pedał sprzęgło (przynajmniej 5 razy)
2) koniec dźwigni wyłączenia sprzęgła powinien powinien dać się przesunąć ręką o ok 10 mm w kierunku przeciwnym od kierunku wyłączenia sprzęgła. Jeżeli tak nie jest linka do wymiany.
A dźwignia wyłączenia sprzęgła to jest tam "przy silniku"
Czytaj
biblia (VW_Golf_III__Vento_-Sam_Naprawiam_v2.0.pdf) strona 85
biblia
SPRAWDZANIE MECHANIZMU SAMOREGULACJI LINKI SPRZĘGŁA
1) wcisnąć do oporu pedał sprzęgło (przynajmniej 5 razy)
2) koniec dźwigni wyłączenia sprzęgła powinien powinien dać się przesunąć ręką o ok 10 mm w kierunku przeciwnym od kierunku wyłączenia sprzęgła. Jeżeli tak nie jest linka do wymiany.
A dźwignia wyłączenia sprzęgła to jest tam "przy silniku"
Czytaj
biblia (VW_Golf_III__Vento_-Sam_Naprawiam_v2.0.pdf) strona 85
biblia
-

Admor - Czytacz
Admor, nie wiem jak to jest ale
sprzeglo jest nowe
mechanik powiedzial ze linka do wymiany bo strzelila mu blokada plastikowa i sprezyna poszla
wczoraj wymienilem ciegna z plastikowa kulka i nagle przestalo sie slizgac, spalanie na kompie nagl spadlo i auto zbiera sie jak szalone
sprzeglo jest nowe
mechanik powiedzial ze linka do wymiany bo strzelila mu blokada plastikowa i sprezyna poszla
wczoraj wymienilem ciegna z plastikowa kulka i nagle przestalo sie slizgac, spalanie na kompie nagl spadlo i auto zbiera sie jak szalone
-

strzeliniasty - Members
No i właśnie po to się ją sprawdza w sposób opisany powyżej. Miałbyś luz bardzo duży i to kwalifikuje ją do wymiany.
-

Admor - Czytacz
Linka nie miała naciągu czyli efekt podobny do zepsutego docisku sprzęgła czyli nie wysprzęglanie całkowite co w efekcie daje problemy z wbiciem biegu.
Wtedy właśnie żeby wykluczyć uszkodzenie docisku sprawdza się linkę. Jeżeli linka jest OK to trzeba robić docisk.
Wtedy właśnie żeby wykluczyć uszkodzenie docisku sprawdza się linkę. Jeżeli linka jest OK to trzeba robić docisk.
-

Admor - Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów