witam... dzisiaj zauważyłem że mam tak jakby luz na lewarku dźwigni biegów... np jak wbijam jedynkę to strasznie lata do przód tył i trochę na boki oczywiście wszystko ładnie wchodzi tylko te luzy trochę drażnią....
wiecie może jak to zlikwidować? z góry dzięki
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
ja tak nie mam : bo ostatnio wymienilem "jabluszko" http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-draz ... 55776.html
-

strzeliniasty - Members
Zeby zlikwidować ten luz mozna delikatnie podgiąć blaszkę która jest przy skrzni biegów i tam jest również jabluszko ktore tam chodzi i wlasnie tam wystepuje ten luz na boki... (najlepiej zobaczyc to w dwie osoby)
Luz przód tył jest to wina tego jabłuszka ktore pokazał strzeliniasty, tylko ze jego wymiana do prostych nie nalezy
(od dolu trzeba wszystko wywalać)
Luz przód tył jest to wina tego jabłuszka ktore pokazał strzeliniasty, tylko ze jego wymiana do prostych nie nalezy
(od dolu trzeba wszystko wywalać)-

K@mil - POMOCNIK

nie kolego, jest to urok zaniedbanych MK3.koralgols napisał(a):czyli mówicie że te luzy to jest urok w mkIII ?
Możesz tanio nabyć wszystkie elementy które uległy zużyciu i luzy znikną, porad o tym jest mnóstwo, zwykle dostajesz te elementy w zestawach na przód i na tył (elementy koło lewarka). Wymiana jabłuszka i tylnej tulei wałka zmiany wymaga wyjęcia wydechu bo dostęp od spodu i to dużo pracy jest - dlatego tez ludzie tego nie robią na czas, natomiast wymiana elementów zmiany biegów przy skrzyni jest znacznie prostsza. Trzeba zdiagnozowac co wywołuje luzy, podnieśc osłonę lewarka i ocenic luzy na jabłku i tylnej tulejce, potem przy skrzyni luzy na przedniej tulejce wałka, (tego co biegnie od lewarka), stan plastykowej kulki na tzw wałku zwrotnym, stan tulejek plastykowych i cięgien. Jeśli masz zapał wszystko co trzeba wymienisz za jedno popołudnie.
- pablomed
- Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów