Witam. Mam problem, gdyż po przejechaniu kilku kilometrów silnik rozgrzeje sie do okolo 90 stopni zaświeca sie kontrolka oleju i piszczy sygnał, lecz gdy zwiększe raptownie obroty to przestaje ale za jakis czas ponownie to samo. Wymieniłem czujnik oleju biały i było wszystko w pożądku, lecz po 3 tygodniach od wymiany ponownie dzieje sie to samo. Czy moze mi ktos powiedzieć, co to może być? ...bo co chwile wymieniac czujnik oleju to raczej bez sensu. czy to cos z cisnieniem oleju? Samochód mi potrzebny jest gdzyz jestem masazysta i jeżdze do pacjetów i nie moge oddac do mechanika. Prosze o pomoc.
Dziekuje z góry za odpowiedzi
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Hej, a nie wymieniałeś Kolego ostatnio oleju? Tak mogło by się dziać gdybyś zmienił mineralny na syntetyk. Byłby wtedy "za rzadki" - to chyba najbardziej optymistyczna opcja. Acha, SoRRy - sprawdź najpierw poziom oleju - może jest go za mało. Pozdrowionka
- Pan Kleks
- Czytacz
Witajcie.
Dziekuje za te podpowiedzi.
Olej wymieniałem rok temu takze do tej pory bylo wszystko w pożądku. ale jak cos mi zaczęło piszczec zobaczyłem ze mam mało oleju i dolałem 10 W 40 a nie tak jak powinienem 15 W 40. czy to mogło miec wpływ na to?? jesli tak to co teraz zrobic?? bo chyba nie powiecie mi zebym wymienił olej?
Pozrawiam
dziekuje za odpowiedzi
Olej wymieniałem rok temu takze do tej pory bylo wszystko w pożądku. ale jak cos mi zaczęło piszczec zobaczyłem ze mam mało oleju i dolałem 10 W 40 a nie tak jak powinienem 15 W 40. czy to mogło miec wpływ na to?? jesli tak to co teraz zrobic?? bo chyba nie powiecie mi zebym wymienił olej?
Pozrawiam
dziekuje za odpowiedzi
- matdyd
- Berbeć
Nie powinno się mieszać olejów różnych gatunków (mineralny / półsyntetyczny / syntetyczny);
Dopuszczalne jest mieszanie olejów tylko o tej samej klasie lepkości (5W-50 z 5W-50, 10W-40 z 10W-40 itd.)
Wraz ze zwięksającym się przebiegiem samochodu (oczywiście jeśli zaczynają pojawiać się „olejowe kłopoty" ciągłe dolewki, wycieki, hałas z silnika) możemy zmienić rodzaj oleju, gdzie raczej zaleca się wymianę na oleje niższych klasy (0W...
5W...
10W...
15W...)
zastosowanie oleju wyższej klasy jakościowej (głównie syntetyki 0W-40, 5W-40)
w mocno wyeksploatowanych silnikach na olejach mineralnych lub półsyntetycznych może doprowadzić do wypłukania istniejących osadów a w rezultacie do utraty szczelności silnika;
Pozatm ważne są symbole SJ, SG, mówią one o zastosowanych uszlachetniaczach, które niekoniecznie chcą się mieszać ze sobą, tzn SJ z SG itp.
Niewiem czy to jest powodem Twoich kłopotów, ale dolewając 10W do 15W napewno rozrzedziłeś sobie olej, co z pewnością zmniejszyło jego ciśnienie.
Dopuszczalne jest mieszanie olejów tylko o tej samej klasie lepkości (5W-50 z 5W-50, 10W-40 z 10W-40 itd.)
Wraz ze zwięksającym się przebiegiem samochodu (oczywiście jeśli zaczynają pojawiać się „olejowe kłopoty" ciągłe dolewki, wycieki, hałas z silnika) możemy zmienić rodzaj oleju, gdzie raczej zaleca się wymianę na oleje niższych klasy (0W...
5W...
10W...
15W...)
zastosowanie oleju wyższej klasy jakościowej (głównie syntetyki 0W-40, 5W-40)
w mocno wyeksploatowanych silnikach na olejach mineralnych lub półsyntetycznych może doprowadzić do wypłukania istniejących osadów a w rezultacie do utraty szczelności silnika;
Pozatm ważne są symbole SJ, SG, mówią one o zastosowanych uszlachetniaczach, które niekoniecznie chcą się mieszać ze sobą, tzn SJ z SG itp.
Niewiem czy to jest powodem Twoich kłopotów, ale dolewając 10W do 15W napewno rozrzedziłeś sobie olej, co z pewnością zmniejszyło jego ciśnienie.
- pos
- Berbeć
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów