:)Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Jak sprawdzic czy jest sprzegło spalone
Witam mam dylemat bo mam golfa 3 1.9TD i ma juz troche na skakane 280tys km autko, je sprzegło ciagnie jak by było wszystko dobrze ale wydaje mi sie ze delikatnie jest spalone bo jak jade 80km\h to silnik cicho pracuje a jak juz 100km\h to juz tak jak by wyje tak jak by sprzegło sie nie wyłanczało do konca, autko ciagnie niby normalne kamping ciągłem nad morze bez problem ale mi sie wydaje ze jest delikatnie spalone bo jak jezdze nie raz golfem 2 1.6TD z dobrym sprzegłem to silnik inaczej pracuje i słychac lepiej turbinke i silnik nie wyje tak jak przy 3 całim inna jazde a autko jedzie 180km\h i teraz nie wiem czy wymienic sprzegło czy moze mi sie tylko tak wydaje
:)
:)-

byry007 - Czytacz
A to nie
a wez sprobuj zrobic tak jak bedziesz mial 60km wrzuc 4 lub 5 bieg i pedal w podlogie i zobaczysz czy sie slizga.
Jest jeszcze taki sposob aby
-zaciągnac ręczny (mocno) wrzucić 2,3 bieg i powoli ruszac (tzn puszczaj sprzęgło)- jeśli sprzęglo OK to silnik zgaśnie, jeśli sprzęgło się ślizga - obroty będą rosły a auto będzie stało w miejscu. < ale jesli jest delikatnie spalone to nic nie zauwazysz
a wez sprobuj zrobic tak jak bedziesz mial 60km wrzuc 4 lub 5 bieg i pedal w podlogie i zobaczysz czy sie slizga.
Jest jeszcze taki sposob aby
-zaciągnac ręczny (mocno) wrzucić 2,3 bieg i powoli ruszac (tzn puszczaj sprzęgło)- jeśli sprzęglo OK to silnik zgaśnie, jeśli sprzęgło się ślizga - obroty będą rosły a auto będzie stało w miejscu. < ale jesli jest delikatnie spalone to nic nie zauwazysz

-

K@mil - POMOCNIK

• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów