Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
co to za buczenie
podczas jazdy wydobywa sie jakby z tyłu i zastanawia mnie to czy to czasem nie lozyska ale byly wymieniane z jakies mikesiac temu najdalej , nie mialem okazji sciagnac kól gdyz od czwartku cały czas pokonuje długie trasy, ale jadno mnie własnie irytuje ze wydobywa sie jedynie podczas predkosci 70 km/h im blizej 70 tym mocniejsze i potem jak wieksza predkosc to stopniowo ucich i go nie slychac , jak zwalniam z wiekszej predkosci to tez im blizej 70 tym mocniej praktycznie slychac to buczenie od 65 km// do 75km/h czy to nie czasem opony??
- pirlo
- Czytacz
po 1 sam wymieniales lozyska? jak tak to czy dokrecajac je zrobiles tak akcje ze dokreciles je dociskajac jak najmocnie a potem popusciles i dokreciles zeby nie mialy luzu i lekko sie krecily. jezeli nie zzrobiles tak to duze prawdopodobienstwo ze sie nie ulozyly a jezeli podejrzewasz opony to przeloz przod na tyl i spr. wiem ze to jest pracochlonne ale jak inaczej to spr. 

-

uli - Badacz tematu
ja ostatnio wymieniłem u sibie łozysko i czop z tyłu. huczenie zaczynało sie od 60km/h.przy 70 juz dawało dość mocno.potem cichło i przy 120km/h to był taki huk ze nie dało rady wytrzymać aż muzyke zagłuszało. załozyłem łożyska z ruwilla i czop z toptana. koszt po rabatach wyniósł mnie 54zł.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Witam.W książce o obsłudze golfa widziałem ze czop trzyma jedna śruba.prosta jest wymiana czopu czy do mechanika?ja wymieniłem łożysko w lewym tylnym i dalej huczy a podczas wymiany widziałem rysy na czopie więc może rozwalił łożysko?może jakieś foto?proszę...bo ogłuchnę.
- tofik 1,9
- Czytacz
tofik 1,9, huczenie to zdradliwa sprawa- roznopsi sie po karoserii . moze słyszysz z tył ale moze sie dziać coś z przodu... czop jest przykrecany 4ma srubami do belki zawieszenia. a ta nakretka to jest tylko mocowanie bembno-piasty... jak skręciłeś łozysko...
dowal;iłes na maxa?? czy jak . opisz...
w jakim stanie masz opony - cisnienia w jamik stanie jest bierznik - pozabkowany...
dowal;iłes na maxa?? czy jak . opisz...
w jakim stanie masz opony - cisnienia w jamik stanie jest bierznik - pozabkowany...
-

SotoM - Members
SotoM łożysko wymieniłem w zasadzie ok bo tak jak w fotoporadach ale i tak na początku mi się grzało aż felga była gorąca.opony sa wyważone i rowno zużyte, z ciśnieniem też nie miałem problemow.ale jak wymieniałem to łozysko to czop był wyrobiony i załatwił pewnie nowe łozysko...więc czop wymienia się :1-zdejmujemy opone,2:demontyjemy wszystko tak jak przy wymianie łożysk,3odkręcamy bęben (ale jak),4.odkręcamy 4 śruby mocowania czopa i zakłądamy nowy...dobrze rozumiem???
[ Dodano: 2009-08-27, 21:47 ]
tak jak pisałes w innym poscie jest koło pochylone a wiec to pewnie czop...
[ Dodano: 2009-08-27, 21:47 ]
tak jak pisałes w innym poscie jest koło pochylone a wiec to pewnie czop...
- tofik 1,9
- Czytacz
jak to jak.... normalnie. zdejmujesz zawleczkę , sciągasz koronke kluczem 24mm odkrecasz nakretke, pukniecie młotkiem wyskakuje łozysko z podkładką z bieżni płaskim srubokretem podwarzasz klin samoregulatora do góry przez otwór szpilki koła i bemben ci spada. bierzesz klucz 15mm i odkrecasz 4 sruby od czopa i go wyjmujesz. czyścisz przylgnie czopa na tarczy kotwicznej i przykrecasz czop. potem zakładasz bemben ,wkładasz łozysko, skrecasz-regulujesz, zabezpieczasz, zakładasz koło,opuszczasz i testujesz....tofik 1,9 napisał(a):3odkręcamy bęben (ale jak)
[ Dodano: 2009-08-27, 23:38 ]
kurde jak nie łapiesz to daj auto na warsztat ile za to zapłacisz nawet nie 50zł. za wymiane łozyska sie bierze 20-30zł.
-

SotoM - Members
-

Robertuss - Members
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 AQD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe