ciezko wchodza biegi

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

ciezko wchodza biegi

Postprzez mario100 » 7 paź 2008, o 23:21

Witam! Mam problem,ze skrzynia biegow a mianowicie jak sie zagrzeje to ciezko wchodza biegi, i co moze byc powodem?
mario100
Czytacz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 10 sie 2008, o 17:50
Lokalizacja: Lublin

ciezko wchodza biegi

 

Postprzez marcinkoz2910 » 8 paź 2008, o 13:24

według mnie to nie masz oleju we skrzyni jak sie zagrzeje to z fizyki wiemy że metal zwiększa swoją objętość i jak nie ma smarowania to metal smaruje sie o metal :-? :-/
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Re: ciezko wchodza biegi

Postprzez SotoM » 8 paź 2008, o 18:10

mario100 napisał(a):Witam! Mam problem,ze skrzynia biegow a mianowicie jak sie zagrzeje to ciezko wchodza biegi, i co moze byc powodem?

mam ten sam problem u siebie. na dniach bede wymieniał olej w skrzyni bo chyba juz jest przepracowany. a wycieków ze skrzyni nie mam.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez mario100 » 8 paź 2008, o 22:37

a jaki olej wlac? i ile dokladnie?
mario100
Czytacz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 10 sie 2008, o 17:50
Lokalizacja: Lublin

Postprzez mani51 » 8 paź 2008, o 22:47

http://www.golf3.pl/topics7/skrzynia-bi ... t10829.htm

w tym temacie w moim ostatnim poście masz wymienione kilka różnych które możesz wlać...a ile to nie wiem w infotech znalazłem tylko tyle


Obrazek
Avatar użytkownika
mani51
Members
 
Posty: 1415
Dołączył(a): 30 cze 2008, o 09:43
Lokalizacja: TJE, Wodzisław

Postprzez marcinkoz2910 » 9 paź 2008, o 07:14

Obrazek
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez mani51 » 9 paź 2008, o 07:46



ale kolega ma syncro jak wynika z podpisu a nawet jeśli nie to bardziej prawdopodobne jest że przy 1.8 ma skrzynię typu 020 czyli tą

Obrazek

najbezpieczniej to będzie kupić 2 litry zalać i sprawdzić poziom, jak będzie mało to dokupić 0,5l i znowu sprawdzić i tak do skutku bo olej przekładniowy tani nie jest i nie ma sensu kupować na zapas
Avatar użytkownika
mani51
Members
 
Posty: 1415
Dołączył(a): 30 cze 2008, o 09:43
Lokalizacja: TJE, Wodzisław

Postprzez marcinkoz2910 » 9 paź 2008, o 13:56

a no tak ;-) ale olej ten sam tylko o litr mniej :ok:
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez mario100 » 9 paź 2008, o 23:34

dzieki! Juz dzis wymienilem olej. weszlo niecale 2 l . A tak jeszcze przy okazji zapytam: moze ktos wie gdzie moge znalesc schemat calej budowy syncro?

[ Dodano: 2008-10-10, 21:26 ]
Witam!Wymiana oleju troche pomogla ale nie do konca.Czasem przy dluzszej jezdzie ciezej biegi wchodza.Moze to jeszcze sie zmieni.
mario100
Czytacz
 
Posty: 32
Dołączył(a): 10 sie 2008, o 17:50
Lokalizacja: Lublin

Postprzez SotoM » 11 paź 2008, o 23:10

a próbowałeś odpowietrzyć siłownik sprzęgła?? - to taka moja sugestia bo nie wiem jakie masz zasilanie sprzegłem linka czy hydro. jeśli hydro to warto było by to zrobic.
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
Avatar użytkownika
SotoM
Members
 
Posty: 4053
Dołączył(a): 22 lip 2007, o 12:45
Lokalizacja: Szczecin
Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez wojtek070580 » 20 paź 2008, o 19:37

witam wszystkich mam problem z zapinka linki sprzęgła ktura mi pękła może ktoś wie czy dokupię takie coś
Avatar użytkownika
wojtek070580
Badacz tematu
 
Posty: 238
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 19:23
Lokalizacja: RTA TRZEŚŃ


- - -



Powrót do Napęd i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości