Brak piątego biegu TDI BAA

Wszystkie elementach układu napędowego i skrzyni biegów.

Moderator: Moderator

Brak piątego biegu TDI BAA

Postprzez michal_ko » 12 wrz 2013, o 11:35

witam ! mam problem ze skrzynią w moim golfiku, od kąd go kupiłem na lewarku był dość duzy luz czasem nie chciała wchodzić piątka tylko wskakiwała trójka, tydzien temu wogóle straciłem piąty bieg i jezdzę na skrzyni czwórce... sprawdzałem wodziki i wszystko wporządku, mechanik stwierdził - skrzynia biegów do wymiany. ;/ mam do dyspozycji podnośnik i postanowiliśmy z kolegą sami przeszczepić ów skrzynie i teraz pytanie:
-mechanik powiedział ze wymieniając skrzynie musze zmienic takze łożysko oporowe, czy to prawda skoro nie mam zadnych problemów ze sprzęgłem ?
-czy wymiana skrzyni to skomplikowana operacja ? mój kumpel - mechanik amator twierdzi ze napewno damy rade, macie moze jakieś rady, sugestie ?
-czy wymieniajac skrzynie moze zalać ją nowym olejem ?
z góry dzięki za porady, pozdrawiam ;)

[ Dodano: 2013-09-12, 10:50 ]
aha jeszcze jedno chyba najważniejsze pytanie, znalazłem skrzynie za 350zł (mysle ze dobra cena) tylko gosciu twierdzi ze reklamacje przyjmuje tylko jesli skrzynia będzie niesprawna, natomiast jesli nie będzie pasowała to nie da rady, mój golf to GT TDI 1Z 95r, jakie oznaczenie skrzyni miały golfy w tej wersji z tego rocznika ?
michal_ko
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 7 lut 2013, o 11:45
Lokalizacja: Brzesko

Brak piątego biegu TDI BAA

 

Postprzez k-m-r1 » 12 wrz 2013, o 20:27

po pierwsze podaj oznaczenie ze starej skrzyni
jest gdzieś na koszu sprzegłowym najczesciej doogóry

jak nie wiesz to na google znajdziesz

drugie
nowa skrzynia to wymień odrazu uszczelniacze wybieraka oraz półosi roboty mało a spokój będzie
olej może i byc nowy nie zaszkodzi

co do sprzęgła niewiadoma w jakim jest stanie
nowe kompletne około 300 zł
łożysko oporowe można ale jak wysypie sie tarcza to i tak rozbierasz całe



co do wymiany jest kilka metod
rozpinasz silnik od wszystkiego i do góry dzwibasz jak masz miejsce
a jak nie to rozbierasz przód i podwieszasz całość

można silnik podnieść i całość rozpołowić w środku ale to męczarnia

pamiętaj sprawdzić śruby półosi 2 razy i dobrze dokręcić nie za mocno
i podobnie resztę

w sumie to nie ma większej filozofii
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
Avatar użytkownika
k-m-r1
Weteran
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 24 sie 2008, o 18:48
Lokalizacja: OOL DW Praszka Wrocław


- - -



Powrót do Napęd i skrzynia biegów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości