Witam!
Czy tabliczka znamionowa na pasie przednim jest wymagana? Mam numery nadwozia (VIN) na podszybiu (ścianie grodziowej), mam naklejkę z informacjami (masy, VIN) na lewym kielichu. Nad prawą lampą na przednim wzmocnieniu mam dwa otworki do przynitowania tabliczki.
Czy jest ona wymagana? Czy sprawdzali Wam tą tabliczkę na badaniu technicznym lub kontroli drogowej?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Tabliczka znamionowa jest wymagana. Mówi o tym Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów z 31 grudznia 2002 par. 11.1, oraz załącznik 4 do rozporzadzenia.
Organ rejestrujący, na wniosek właściciela pojazdu, wydaje, w drodze decyzji, zgodę na wykonanie i umieszczenie tabliczki znamionowej zastępczej zwanej dalej "tabliczką zastępczą", w przypadku:
- braku, utraty lub zniszczenia tabliczki znamionowej,
- utraty aktualności treści tabliczki znamionowej w wyniku dokonanych zmian w pojeździe.
Wymagane dokumenty do załatwienia sprawy:
- Wniosek właściciela o wydanie decyzji na wykonanie tabliczki znamionowej zastępczej oraz:
- dokumenty potwierdzające stan faktyczny tj.:
zaświadczenie wystawione przez Stację Kontroli Pojazdów opisujące stan faktyczny.
- do wglądu: dowód osobisty.
Organ rejestrujący, na wniosek właściciela pojazdu, wydaje, w drodze decyzji, zgodę na wykonanie i umieszczenie tabliczki znamionowej zastępczej zwanej dalej "tabliczką zastępczą", w przypadku:
- braku, utraty lub zniszczenia tabliczki znamionowej,
- utraty aktualności treści tabliczki znamionowej w wyniku dokonanych zmian w pojeździe.
Wymagane dokumenty do załatwienia sprawy:
- Wniosek właściciela o wydanie decyzji na wykonanie tabliczki znamionowej zastępczej oraz:
- dokumenty potwierdzające stan faktyczny tj.:
zaświadczenie wystawione przez Stację Kontroli Pojazdów opisujące stan faktyczny.
- do wglądu: dowód osobisty.
- jerro
- Czytacz
Marsal napisał(a):Czy sprawdzali Wam tą tabliczkę na badaniu technicznym lub kontroli drogowej?
Może na kontroli drogowej nie sprawdzali to na badaniu technicznym się mnie pytał gdzie jest i robił problemy, powiedziałem diagnoście że mam w portfelu tą tabliczkę bo dokładałem klimę i nie założyłem starej, to powiedział że mam ją jak najszybciej przynitować na swoje miejsce.
-

shibbyOP - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Marsal, rok golfa ? w 96 i 97 tabliczka jest na kielichu reszta na pasie.
Jest wymagana coraz czesciej sie jej czepiają i przy kontroli i podczas przegladu.
Zastepcza tabliczka kosztuje 10zł zgoda w Urzedzie Miasta + 36zł za tabliczke na stacji kontrolki
...
Trzeba wypelnić dwa papiery w urzedzie komunikacji.
Czas czekania u mnie na zgode wydania jeden dzien, na tabliczke od reki
Jest wymagana coraz czesciej sie jej czepiają i przy kontroli i podczas przegladu.
Zastepcza tabliczka kosztuje 10zł zgoda w Urzedzie Miasta + 36zł za tabliczke na stacji kontrolki
...
Trzeba wypelnić dwa papiery w urzedzie komunikacji.
Czas czekania u mnie na zgode wydania jeden dzien, na tabliczke od reki
-

K@mil - POMOCNIK

Marsal napisał(a):Rok produkcji 1997. Na kielichu mam naklejkę z nr VIN i masami pojazdu
No to jest Twoja tabliczka znamionowa ...
tylko teraz pytanie dlaczego dziurki w pasie przednim czy zmieniany czy kazdy mial dziurki do konca produkcji...
-

K@mil - POMOCNIK

piecia568 napisał(a):i kazal mi pyjsc 2 tyg przed koncem przegladu i ze za 20zl mi to zrobi
To chyba, że na lewo. Normalnie trzeba mieć zgodę z wydziału komunikacji = 10 zł i dopiero robią tabliczkę = 36 zł.
Mój Goferek- były:
moj-golf/czarnuch-by-czaro-t26881.html
-

czaro - Members
- Nadwozie: 5-drzwiowe
zmieniana była u mnie chłodnica i też tabliczka gdzieś sie zapodziała...tabliczka jest sprawdzana na przeglądzie, i tam też można ją wybić za jedyne 50 zł 

-

Moto - Badacz tematu
Marsal napisał(a):Wyjątkowo nietrafione miejsce na tabliczkęNad prawym reflektorem, to jest potencjalnie najczęściej uszkadzane miejsce przy miejskich stłuczkach.
Dlatego w pozniejszej produkcji to juz zmienili i jest na kielichu (od pazdziernika 95)
-

K@mil - POMOCNIK

Moto napisał(a):tabliczka jest sprawdzana na przeglądzie, i tam też można ją wybić za jedyne 50 zł
To chyba też na lewo- chyba że co region to mają inne ceny. Ja wyrabiałem w maju i płaciłem jak pisałem wcześniej. Ja mam teraz na słupku lewym- miejsce w sumie można sobie wybrać jak robią zastępczą spośród tych co komp im pokaże.
Mój Goferek- były:
-

czaro - Members
- Nadwozie: 5-drzwiowe