Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Szyberdach
Witam. Mam pytanie. kupiłem niedawno golfa 3 93 r. i ma szyberdach ..tylko że jest zaklejony taśmą od góry. niewiem jak sie za to zabrać . otwiera sie on tylko w jeną płaszczyzne tylko do tyłu. ma ktoś może zdjęcie takiego szyberdachu ? nieche odrywać narazie tej taśmy. chodzi mi o uszczelke bo chyba brakuje jej z tylu bo gdy wciskam palcem zapada sie tasma a obok jest twarde czyli nie ma uszczelki z tylu. ma ktos takie zdj jak to wyglada ?
- Kamil_Wzg
- Berbeć
Poprostu może są zapchane odpływy wody, poprzedniemu właścicielowi leciało na czerep i zakleił szczelinę. Uszxzelka jest tylko po to, aby zapewnić brak wdmuchiwania powietrza, woda zawsze tam przeleci, tak skonstruowany jest szyber w MK3. Pod uszczelką dookoła są rynienki, które przekazują wodę do odpływów wody znajdujących się w czterech rogach szybra. Tylna część rynienki odpina się, można ją wyjąć, trzyma się na bocznych zaczepach patrząc od środka, przesuwasz jedną i drugą stronę w tył i rynienka wyskakuje z zatrzasków. Dodatkowo maskuje ona widok mechanizmu ślizgów tzw. "koników" szybra.
Szybę szyberdachu możesz samemu wyjąć odkręcając cztery śrubki na torx znajdujące się po bokach szybra patrząc od środka.
Działaj i nie jeździj z tą taśmą
Szybę szyberdachu możesz samemu wyjąć odkręcając cztery śrubki na torx znajdujące się po bokach szybra patrząc od środka.
Działaj i nie jeździj z tą taśmą

-

prezesik - Members
ja wymieniałem 2 tygodnie temu kompletny szyber bo typ przede mną zakleił go silikonem od góry
kanaliki przednie zapchane tak że zero przepływu, uszczelka z tyłu zapadnięta i brak silniczka
podepnę się pod temat:
mam taką sytuację że wyczyściłem w kupionym na szrocie szyberku prowadnice i wszystko wszystko co można było wyczyścić, szyber się uchyla otwiera się do tyłu tylko do połowy i się zacina, później żeby go zamknąć trzeba "cykać" przyciskiem bo przesuwa się tylko po kawałku, czy jest możliwe że silniczek jest za słaby?
kanaliki przednie zapchane tak że zero przepływu, uszczelka z tyłu zapadnięta i brak silniczka
podepnę się pod temat:
mam taką sytuację że wyczyściłem w kupionym na szrocie szyberku prowadnice i wszystko wszystko co można było wyczyścić, szyber się uchyla otwiera się do tyłu tylko do połowy i się zacina, później żeby go zamknąć trzeba "cykać" przyciskiem bo przesuwa się tylko po kawałku, czy jest możliwe że silniczek jest za słaby?
-

makuxxx14 - Czytacz
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 9A+
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
makuxxx14 napisał(a):podepnę się pod temat:
pewnie pęknięty konik (98% usterek szyberdachu w mk3)
-

Radi - Members
- Rocznik: 93
- Silnik: 2.8 AAA
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Radi napisał(a):makuxxx14 napisał(a):podepnę się pod temat:
pewnie pęknięty konik (98% usterek szyberdachu w mk3)
ma ktoś jakieś foto jak ten "konik" wygląda?
bo kuźwa jak kupiłem uszkodzony szyber to się zastrzele...-

makuxxx14 - Czytacz
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 9A+
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Witam. Wziąłem się za naprawę szyberdachu i mam takie pytanie czy ten element zaznaczony na czerwono http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f89 ... 9a94d.html można go przesuwać ręcznie, bo u mnie ręką mogę go przesunąć?
[ Dodano: 2014-05-06, 21:23 ]
Czy ktoś może pomóc?
[ Dodano: 2014-05-06, 21:23 ]
Czy ktoś może pomóc?
Mój Golf moj-golf/mk3-new-orleans-t62415.html
- Michałvw
- Czytacz
• Strona 1 z 1