Witam. Niedawno spostrzegłem taka rzecz. Widoczność przez przednią szybę nie powala mnie od pewnego czasu.
Zwłaszcza pod światło widać na szybie setki kropeczek jasnych i nie jest to do umycia. czym można to usunąć, czy to nie jest jakies trwałe uszkodzenie powierzchni szyby? Spryskiwacz nic nie pomaga ani gąbka namoczona w wodzie z płynem. Prosze o radę, czy trzeba wymieniać szybę? Pozdrawiam. Fant1984
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Weź nitro i nim spróbuj , bo podejrzewam że auto było u lakiernika i na szybie masz kurz z lakieru lub jeździłeś za jakąś ciężarówka co woziła piasek lub jeszcze coś innego (moje gdybanie). Nitrem powinno zejść tylko trochę jest roboty , czasem jak pomagałem wyszykować auto sąsiadowi w ruch szedł nóż do tapet i nitro. Jednak nożykiem to musisz robić z wyczuciem i delikatnie by nie porysować szyby
A z nitrem uważać by nie zalać lakieru i uszczelek
jak coś jestem na pw 
A z nitrem uważać by nie zalać lakieru i uszczelek
jak coś jestem na pw 
-

pietrasiak2 - Members
myśle że koledze chodzi raczej o odpryski z tym to sie raczej nie da nic zrobic
Masz 100% racji jeżeli ma odpryski niech przyłoży nożyk i zobaczy czy ma górki , czy dołki na szybie jak to będą dołki lipa

-

pietrasiak2 - Members
fant1984, ja z powodu drobnych odprysków musiałem wymienić szybę. Ponieważ codziennie jeżdżę do pracy i z pracy "pod słońce" i wówczas ogromnie to przeszkadzało. Jak się szybko jeździ to szyba się matowi i nic nie poradzisz tylko wymiana.
- pablomed
- Members
Re: Szyba nie do umycia! uszkodzona?
fant1984 napisał(a):Witam. Niedawno spostrzegłem taka rzecz. Widoczność przez przednią szybę nie powala mnie od pewnego czasu.
Zwłaszcza pod światło widać na szybie setki kropeczek jasnych i nie jest to do umycia. czym można to usunąć, czy to nie jest jakies trwałe uszkodzenie powierzchni szyby? Spryskiwacz nic nie pomaga ani gąbka namoczona w wodzie z płynem. Prosze o radę, czy trzeba wymieniać szybę? Pozdrawiam. Fant1984
Tak to się niestety robi z upływem czasu, zwłaszcza jak jeździ się szybko gdzieś gdzie w okolicy występuje duże zakurzenie (budowa dróg, ciężarówka z piachem przed Tobą, kopalnie piachu w okolicy i silne wiatry). Szyba ma miliony takich drobnych punkcików, jeżeli nie skierujesz na nią źródła światła (np jazda pod słońcem) to tego nie widać. I niestety nic z tym nie zrobisz. Są co prawda firmy które zajmują się polerowaniem szyb, ale taniej kupisz nową...
Chyba że masz ori wszystkie szyby i chcesz to zachować, wtedy możesz kombinować

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
-

Karol B. - Members
ja np automax uzywalem do szyb lamp przednich takze mozesz za 1ym razem cifa uzyc :0 wiem wiem ....... ale taka prawda :0
Wódka 25zł; Kieliszki 5zł ;spojrzenie matki gdy wracasz do domu nad ranem--bezcenne
moj-golf/bordowy-metalic-by-sitos-banditos-t23878.html
moj-golf/bordowy-metalic-by-sitos-banditos-t23878.html
-

sitek699 - Members
-

witboy - Ekspert
- Rocznik: 1993
- Silnik: aaz
- Paliwo: ON
podczepię się pod temat, mimo że trochę OT - ile powinna kosztować dobra szyba do Golfa? znalazłem taką ofertę - szyba czołowa, ale sam nie wiem czy nie za tanio trochę. nie chcę też jakiejś padaki kupić. ma ktoś jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę? na co sprawdzać uwagę przy kupnie szyby, są jacyś producenci wyspecjalizowani czy nie ma to znaczenia?
- Alex
- Czytacz
ale to sa chyba uzywki ale moze do golfa tyle czolowe kosztuja ale sadze ze nowki ok 250-300 zl kosztuja chyba
-

witboy - Ekspert
- Rocznik: 1993
- Silnik: aaz
- Paliwo: ON