odoba mi się lustro weneckie ale mam pytanko czy w świetle prawa mogę mieć tak oklejone szyby'??Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Przyciemnianie szyb lustrem wenecki
odoba mi się lustro weneckie ale mam pytanko czy w świetle prawa mogę mieć tak oklejone szyby'??- krysiakwrc
- Czytacz
tylna szyba i tylne boczne mogą być przyciemnione
a co do pozostałych to tam są jakieś dopuszczalne % wskaźniki przyciemnienia
a co do pozostałych to tam są jakieś dopuszczalne % wskaźniki przyciemnienia
-

marcinkoz2910 - Members
Snejk18, hmm to by była ciekawostka...
w naszej okolicy widuję kilka autek z taką folią i dość długo już tak jeżdżą
w naszej okolicy widuję kilka autek z taką folią i dość długo już tak jeżdżą
-

marcinkoz2910 - Members
hmm.. no tak jak teraz szukam w przepisach to rzeczywiście nic nie mogę namierzyć. O tych lustrzanych foliach powiedział mi znajomy, może to jakiś nowy przepis jest i nie wprowadzili jeszcze wszędzie poprawek, albo to była bujda na resorach...
-

Snejk18 - Fanatyk
Lustrzanki sa prawnie zakazane. Chodzi o oslepianie innych kierowcow.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk
Zgodnie z art. 66 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany , wyposażony i utrzymany , aby korzystanie z niego nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu . Aby nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na szkodę. Ponadto pojazd powinien być tak skonstruowany, aby było zapewnione dostateczne pole widzenia kierowcy. Zgodnie z powyższym , Polskie prawo zezwala na przyciemniane tylnych szyb bocznych , jeżeli uzyska się na to stosowny atest ! ( cokolwiek to znaczy )
W § 8.4 rozporządzenia Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 1 kwietnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia , przednia szyba oraz boczne szyby kierowcy i pasażera powinny zapewniać pełną i wyraźną widoczność bez zniekształcenia obrazu .
Tyle teoria , jak to jest z interpretacją ,to już inna bajka . Na tym cały wic polega...
W § 8.4 rozporządzenia Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 1 kwietnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia , przednia szyba oraz boczne szyby kierowcy i pasażera powinny zapewniać pełną i wyraźną widoczność bez zniekształcenia obrazu .
Tyle teoria , jak to jest z interpretacją ,to już inna bajka . Na tym cały wic polega...
-

Pascal - Members
no więc w końcu nie wiem no bo jednak widuje się auta z lustrem weneckim no i co ciekawe jest na to atest o tu na tej aukcji http://allegro.pl/item725959801_folia_d ... f_vat.html
nom i jeszcze jedno pytanko ile trzeba folii kupić na przyciemnienia szyb w 5 drzwiowym golf?? znaczy przyciemniam tył boczne i tylną
nom i jeszcze jedno pytanko ile trzeba folii kupić na przyciemnienia szyb w 5 drzwiowym golf?? znaczy przyciemniam tył boczne i tylną
- krysiakwrc
- Czytacz
Kolego ten atest z allegro to jest pic na wodę... Każdy sobie może taki wydrukować w domu
Co do przepisów to nie wiem jak to jest... Kiedyś kleiłem u siebie szyby (dawno to było i już nie ma śladu) i na szyby tylne boczne i tylną potrzeba dwa komplety 50X300cm... 75 nie ma sensu kupować bo Ci zostaną potem takie paski z których nic nie zrobisz i tak i połowa arkusza się zmarnuje... Także 2 x 50/300
pozdro
Co do przepisów to nie wiem jak to jest... Kiedyś kleiłem u siebie szyby (dawno to było i już nie ma śladu) i na szyby tylne boczne i tylną potrzeba dwa komplety 50X300cm... 75 nie ma sensu kupować bo Ci zostaną potem takie paski z których nic nie zrobisz i tak i połowa arkusza się zmarnuje... Także 2 x 50/300
pozdro GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
-

gluszek - Members
-

bart_GT - Members
• Strona 1 z 1