Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Problem z zamkiem
Witam,mój problem polega na tym,iż po włożeniu kluczyka do zamka od strony pasażera wkładka obkręca się wkoło,bez otwierania i możną ją wyjąć-czy można tą usterke naprawić samemu???Ma ktoś jakieś pomysły lub fotki,jak zrobić to krok-po-kroku samemu???Co potrzeba kupić-cały zamek czy samą wkładke???
- piter1512
- Badacz tematu
Jeżeli jeszcze nie naprawiłeś klamki to sprawdź w pierwszej kolejności tzw. "wiosełko", które otwiera drzwi. Wiosełko mocowane jest haczykiem do bębenka a z drugiej strony wchodzi w otwór, który połączony jest z zamkiem w drzwiach. Wiosełka lubią pękać.
-

prezesik - Members
A jeśli to te wiosełka to jaki scenariusz dalej???Można to wymienić samemu czy potrzebna jest wizyta u mechanika?prezesik napisał(a):Jeżeli jeszcze nie naprawiłeś klamki to sprawdź w pierwszej kolejności tzw. "wiosełko", które otwiera drzwi. Wiosełko mocowane jest haczykiem do bębenka a z drugiej strony wchodzi w otwór, który połączony jest z zamkiem w drzwiach. Wiosełka lubią pękać.
- piter1512
- Badacz tematu
piter1512 napisał(a):A jeśli to te wiosełka to jaki scenariusz dalej???Można to wymienić samemu czy potrzebna jest wizyta u mechanika?
elektryka/wklad-zamka-problem-t52968.html
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Mógłbyś napisać co dalej bo tamte linki już nie działająPaweu napisał(a):piter1512 napisał(a):A jeśli to te wiosełka to jaki scenariusz dalej???Można to wymienić samemu czy potrzebna jest wizyta u mechanika?
elektryka/wklad-zamka-problem-t52968.html
- piter1512
- Badacz tematu
piter1512 napisał(a):Mógłbyś napisać co dalej bo tamte linki już nie działają
Nie wiem co jest trudniejsze w tej sytuacji.. Użycie wyszukiwarki allegro czy łączenie faktów.
Mniejsza o to.
1. Demontujesz klamkę.
google i wiesz która śruba2. Jeśli wiosełko pękło i brakuje tylko samego wiosełka

3. Jeśli nie masz wiosełka i sprężynki

(W tym przypadku zamieniasz bębenek na ten pasujący do twojego klucza)
4. Jeśli jesteś na tyle rozrzutny że chcesz przy okazji nową klamkę.

(W tym wypadku również przekładasz swój bębenek)
Montujesz w kolejności odwrotnej do demontażu.
Wsio.
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Witam.Mam pytanie odnośnie wkładki w zamku drzwi od kierowcy.Ktoś próbował mi sie włamać do auta,uszkodzeniu uległa część wkładki zamka tzn.pękło ucho w które wchodzi element ( w kształcie haczyka) z trzpienia(wiosełka).Czy można wymienić lub naprawić ten uszkodzony element,żeby nie trzeba było wymieniać całej wkładki a co za tym idzie nosić drugi kluczyk.Nie zależy mi na kosztach,aby nie było konieczności noszenia dwóch kluczy,Może macie jakieś rozwiązanie.Dzieki
- bodziop
- Czytacz
Dzięki za info,dzisiaj zamówiłem całą klamke,przełoże to,co napisałeś i mam nadzieje,że zadziałaPaweu napisał(a):piter1512 napisał(a):Mógłbyś napisać co dalej bo tamte linki już nie działają
Nie wiem co jest trudniejsze w tej sytuacji.. Użycie wyszukiwarki allegro czy łączenie faktów.
Mniejsza o to.
1. Demontujesz klamkę.google i wiesz która śruba
2. Jeśli wiosełko pękło i brakuje tylko samego wiosełka
3. Jeśli nie masz wiosełka i sprężynki
(W tym przypadku zamieniasz bębenek na ten pasujący do twojego klucza)
4. Jeśli jesteś na tyle rozrzutny że chcesz przy okazji nową klamkę.
(W tym wypadku również przekładasz swój bębenek)
Montujesz w kolejności odwrotnej do demontażu.
Wsio.

- piter1512
- Badacz tematu
• Strona 1 z 1