Witam,
Mam pytanie do tych którzy się trochę orientują:)
Więc mój problem polega na tym że w moim golfiku w Niemczech
usunięto klamki a otwieranie drzwi jest na pilota i właśnie do
tego ciągle czepiają się niebiescy:P Więc może ktoś z was
wie czy muszę kupować nowe drzwi do mkIII czy mam prawo tak
jeździć w końcu to moje auto i moja sprawa??
Z góry dzięki za wasze opinie:)
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Z tego co sie orientuje to niebiescy maja nawet prawo zabrac Ci dowod rejestracyjny za brak klamek. A powodem tego jest to ze jakbys mial wypadek to ratujacy Ciebie nie mieliby czym drzwi otworzyc. Przez wybita szybe przeciez Cie nie beda wyciagac. Spytalem sie kuzyna bo misiaczkem jest - mialem na oku tez golfika wygladzonego ale odpuscilem zakup wlasnie z tego powodu.
-

rzajdel - Czytacz
K@mil napisał(a):albo zalozyc atrapy klamek hei bedziesz ty mial elktryczne a misiaczki beda myslaly ze sa klamki
![]()
![]()
![]()
troche wtedy traci sens pomysl z wygladzeniem drzwi i otwieraniem na pilota

Zbieram na samochod (chyba wiecie jaki
)
POSTEP: 70%
)
POSTEP: 70%
- Bocian-t5
- Czytacz
to lepiej juz kupic klamnki... te dzwi ktore masz rozbierz
i postaraj sie wyciac to co jest zaklejone(otory na klamke) i zaluz klamke... nie bedziesz musial kupowac nowych drzwi tylko same klamki...
i postaraj sie wyciac to co jest zaklejone(otory na klamke) i zaluz klamke... nie bedziesz musial kupowac nowych drzwi tylko same klamki...- piotr0488
- Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Jest taki przepis ze klamki musisz miec i muszą być sprawne. Chcialem kiedys takie zrobic, dzwonilem pytałem... większość zwykłych krawężników mówiło "nie ma problemu, nie ma przepisu, nikt sie nie dowali", aż w końcu trafiłem na znajomego policemana który siedzi juz troche wyzej i znalazl mi przepis, który dotyczy postępu przeglądu technicznego pojazdu. Z tego co pamiętam "sprawdzić czy klamki są i czy są sprawne" czy jakoś tak. W każdym razie mogą wziąźć Ci dowód rejestracyjny i wysłać do wyznaczonej stacji diagnostycznej, gdzie już nie posmarujesz
wyrwane z jakiegoś forum.
[ Dodano: 2008-03-13, 23:46 ]
'' dr Walenty Dudziak, prezes Stowarzyszenia Rzeczoznawców Samochodowych PZM w Poznaniu i powołuje się na rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7 września 1999 roku (opublikowane w Dzienniku Ustaw nr 81 pozycja 917 z 1999 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych.
W towarzyszącym temu rozporządzeniu Załączniku nr 1 "Wykaz czynności kontrolnych oraz metody oceny stanu technicznego pojazdu", pkt. 8 Nadwozie i osprzęt, podpunkt 8.1.3. Drzwi, mówi się, że stan techniczny pojazdu jest niezadowalający, jeżeli diagnosta dostrzeże brak lub uszkodzenie klamek drzwi. ''
wyrwane z jakiegoś forum.
[ Dodano: 2008-03-13, 23:46 ]
oto ten przepisMaroktsw napisał(a):nie ma takiego prawa
'' dr Walenty Dudziak, prezes Stowarzyszenia Rzeczoznawców Samochodowych PZM w Poznaniu i powołuje się na rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7 września 1999 roku (opublikowane w Dzienniku Ustaw nr 81 pozycja 917 z 1999 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych.
W towarzyszącym temu rozporządzeniu Załączniku nr 1 "Wykaz czynności kontrolnych oraz metody oceny stanu technicznego pojazdu", pkt. 8 Nadwozie i osprzęt, podpunkt 8.1.3. Drzwi, mówi się, że stan techniczny pojazdu jest niezadowalający, jeżeli diagnosta dostrzeże brak lub uszkodzenie klamek drzwi. ''
-

buli84gt - Czytacz
• Strona 1 z 1