Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Nr nadwozia - nieścisłość (zapytanie)
Witam. Od 3 dni jestem posiadaczem Golfa III. Czytając poradę dotyczącą wyjaśnienia symboliki zawartej w nr nadwozia natknąłem się na pewną nieścisłość i nie wiem czy to błąd na forum czy przyczyny trzeba szukać u mnie. A mianowicie chodzi o to, że literka, która oznacza rok produkcji to V (czyli rok 1997), a w moim dowodzie rejestracyjnym data pierwszej rejestracji za granicą to maj 1996. Jak to możliwe? Będę wdzięczny jeśli mi wytłumaczycie
-

endrius - Berbeć
-

Robertuss - Members
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 AQD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
u mnie jest podobnie po numerze vin wychodzi 96 rok a w dowodzie 12.12.95... kiedys o tym czytalem i ponoc producenci robia to dosc czesto... tak samo jest z nadprodukcja czesci do samochodow zapewne nie kazda czesc jest z rocznika jaki niby owe auto posiada czesto wsadzaja czesci rok starsze bo po prostu pochodza one z nadprodukcji a niczym sie nie roznia...
-

Imper - Members
Nie jest to błąd, liczba dwuznakowa większa niż rok produkcji to tzw. rok modelowy. Najczęściej jeśli pojazd jest produkowany po wakacjach (dokładnie po sierpniowej przerwie wakacyjnej w VW) np w 95r to ma już niektóre rozwiązania, zmiany części itd. już dla modeli na 96 rok i tak oznaczali te wersjie w kodzie dla rozróżnienia od wozów bez tych zmian.
-

Zico63 - Members
Zico63, dokldanie tak jak wytlumaczyl to kolega... sam mam czesci po liftingu ktore byly w rocznikach 96 np.licznik boczne kierunki okragle ksztalty przyciskow no i obicia boczne w bagazniku... te czesci ktore nie przechodzily liftingow mogha byc montowane jako rocznikow starsze jakies plastiki itp
-

Imper - Members
-

Robertuss - Members
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 AQD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
• Strona 1 z 1